Saturday 11 June 2016

Zoi Sag - Onlajn devojka


Izdavač - Laguna

Zoi Sag, to jest Zoela, dvadesetčetvorogodišnja internet senzacija, stekla je svetsku slavu video-blogovima na Jutjubu. Njeni blogovi osvojili su brojne nagrade za protekle četiri godine. Zoin prvenac Onlajn devojka objavljen je krajem novembra prošle godine, a već u decembru je postao najprodavanija knjiga godine.
Ova predobra knjiga koja ima prelepe korice osvojila me istom brzinom kao sve knjige koje imaju slatku priču. Delo je namenjeno mladima. Svim tinejdžerima je preporučujem zato što se autorka bavi temom današnjih mladih osoba. Ali biću iskrena, ovu slatku priču mogu i starije osobe pročitati zato što je knjiga puna pouka...kako o životu, tako i o prijateljstvu i ljubavi.

Peni ima 16 godina, i može se reći da živi u svetu gde je internet postao sve. Svi u školi misle o tome koju sliku ce postaviti na instagram ili facebook, šta ce danas obući, u kojoj pozi ce se slikati... A Peni voli fotografisanje i nije baš toliko poznata u školi....i ima svojh unutrašnjih problema, bori se sa napadima panike u društvu...
Ona ima par prijatelja, ali niko nije kao njen najbolji drug Eliot. Između njih dvoje ima jedna posebna veza- nit prijateljstva. Toliko jaka i iskrena da ce u teškim trenucima možda biti napuknuta, ali oni neće dozvoliti da se ona prekine. Eliot je veoma duhovit lik, koji ima problema zato što je gej. On me dosta puta jako nasmejao svojim odvalama ili nekim komentarom. Postao mi je drag veoma brzo.
A naša glavna junakinja je jedna prava slatkica koja nema dovoljno samopouzdanja, ima napade panike koji su baš žestoki u nekim trenucima i veoma, veoma je smotana. Ta njena smotanost će joj doneti jednu veliku patnju i sramotu.
Njoj je kao i svim današnjim mladima bitno tuđe mišljenje, svi smo to mi prošli jer tako se gradi nečiji karakter. Tako da je to normalno u tim godinama. Ali nešto ce se desiti Peni, nešto jako bezobrazno i tužno.
Kao i svaki put kad je imala problema ona će pisati na svom blogu. I shvatiće da nije jedina koja ima te probleme. Mnogi mladići i devojke će joj pružiti podršku iako je nikad nisu upoznali.

Kad se sve još više pogorša,njena porodica će je odvesti u Njujork da se odmori od svega. I tu će upoznati Nou. Nešto između njih će kliknuti i desiće se ljubav na prvi pogled ili možda razgovor.
Njih dvoje zajedno je nešto urnebesno! Čitala sam sa osmehom na licu i smeškala se kao zaljubljena klinka. Noa je mladić koji svira gitaru, koji je samouveren i seksi na sladak način, on će probuditi želju u Peni da živi prvi put kao da je nije briga šta ceo svet misli o njoj.
Ali Noa ima svoje tajne i svoj teret kao i Peni...
Ovde očekujte jedan veliki preokret radnjee!! Desiće se jedan veliki BAMM!! Kako za Peni tako i za Nou! Otkriće se sve! A jedini krivac za sve to je internet. Peni će kao što je uvek radila sve podeliti na svom blogu, ona ce im ispričati o "Mladiću iz Bruklina" i odatle sve počinje...cela ta lavina istine će u roku od jednog dana pogoditi Peni.

Svi ovi događaji će pomoći Peni da u svakom lošem trenutku nađe neku lepu zamisao ili iskustvo..tako da ovo je jedna lepa priča za sve mlade koji se plaše ili nisu sigurni u sebe, ali i jedna poučna priča za starije osobe i roditelje koji imaju decu i žele da ih shvate.
U globalu veoma dobra priča, koja se brzo čita. Dosta opušta i oraspoloži, iako ima nekih trenutaka koji ce vas rastužiti pa i razljutiti. Jedva čekam drugi deo ove priče između Peni i Noe.
 

Recenzija by Dragana Stojanović  

No comments:

Post a Comment