Wednesday 15 March 2017

Ana Bel - Lek za slomljeno srce


Izdavač - Laguna
★ ★ ★ ★

Prava ljubav je na samo deset koraka od Abi. 
Abi Martin (30) upada u depresiju kad je Džozef (zamislite Kolina Firta), ljubav njenog života, ostavi uz objašnjenje da ne žele iste stvari od života. Preturajući po stvarima iz kutije koje joj je vratio Džozef, pronaći će njegov spisak od deset izazova za koje nije znala da on želi da savlada. 

STVARI KOJE TREBA URADITI PRE ČETRDESETE:
1. Popiti čaj u Ricu
2. Naučiti strani jezik
3. Otići na degustaciju vina u pravi vinograd
4. Obići Pariz u jednom danu
5. Otići na koncert u Glastonberiju 
6. Voziti bicikl oko ostrva Vajt
7. Osvojiti četiri britanska vrha
8. Naučiti jedrenje na dasci
9. Istrčati polumaraton
10. Spustiti se niz dvostruko uže s tornja Spinaker 

Abi dolazi na ideju da sama ispuni sve stavke sa spiska i time dokaže Džozefu da su stvoreni jedno za drugo. Međutim, Abi u sebi nema ni A od avanturiste, boji se visine i uvek misli na najgore, što joj dosta otežava izvršavanje zadataka.

"Znam da sam slabić. Znam da se ne upuštam ni u šta rizično. Ali moram naučiti da se prema sebi i svojim sposobnostima odnosim s više poverenja." 

Da bi Abi odradila sve stavke sa spiska,treba joj ogromna hrabrost,podosta novca i pomoć prijatelja. 
Na scenu stupa Ben (zamislite Patrika Demsija) prodavac bicikala. Iako je u vezi sa Tami, veoma negativno gleda na ljubav jer smatra da u životu nema sretnih završetaka. 

"Abi,u stvarnom životu ne postoje srećni završeci. Bolje da sebi uštediš vreme i trud." 

Ben uči Abi da vozi biciklo i nudi se da joj pomogne da ispuni i ostale stavke sa spiska da bi vratila Džozefa. Tokom izvršavanja zadataka između njih se rađa divno prijateljstvo, ispunjeno zabavom, humorom i ozbiljnim razgovorima. Sve to polako prerasta u privlačnost...

"Lepo je kad posmatraš kako neko tek otkriva nešto. Mislim da su tridesete vreme kad ljudi kao da usporavaju i smiriju se. Moje društvo i ja smo, kao dvadesetogodišnjaci, uvek vikendom išli na daleke pešačke ili biciklističke ture, ali sad moramo te proređene vikende da planiramo mesecima unapred s našim devojkama, obavezama oko dece. Dopada mi se što si ti još u fazi istraživanja. Kao da sve vidim novim očima." 

Abi je sa Džozefom imala uređenu i monotonu vezu. Sve je bilo unapred isplanirano i nije bilo odstupanja. Nikad ništa spontano nisu uradili i uvek je bila u njegovoj senci. Pored Bena, dobijamo novu Abi, spontanu, punu samopouzdanja, slobodnu. Konačno upoznaje samu sebe. 
Međutim, kad ispuni devetu stavku sa spiska, Džozef se vraća u njen život... i iako joj je to bio cilj, Abi uviđa da se promenila i da želi nešto drugo od života. Želi novi spisak, i prva stavka na spisku je veza s Benom.

"Bio si u pravu kad si raskinuo sa mnom. Kad si rekao da od života želimo različito - bio si sasvim u pravu. Kad smo raskinuli,počela sam da ispunjavam tačke sa tvog spiska kako bih te prebolela, sa svim onim ludostima koje nisam nikad htela da radim, za koje sam čak smatrala da nije moguće da uradim. Ali znaš šta? Uradila sam. To mi je pokazalo da mogu sve što mi padne na um. I što je najvažnije, otvorilo mi je oči za to ko želim da budem. I s kim želim da budem." 

Bila sam pomalo razočarana kad sam videla da Laguna sprema ovu knjigu povodom dana zaljubljenih, jer sam se nadala da će nas kao prošle godine obradovati novom knjigom Penelopi Vord i Stefani Perkins. Nisam neki veliki ljubitelj romantičnih komedija, pročitala sam ih možda desetak,ali ova knjiga me je baš prijatno i pozitivno iznenadila. Uživala sam u njoj i veći deo knjige se smejala. Ono što mi je falilo je malo više Bena i Abi (poljubac je pao tek na predzadnjoj strani, vatačenje na zadnjoj strani,i kraj.Šta bre???)
Sve ostalo je odlično odrađeno. Zaista divni likovi, duhovit stil pisanja, i ono glavno što knjiga nosi - da li treba da se menjamo radi sebe ili radi drugih? 

Ako vam se dopala knjiga Olivija Ardi - POKLONI MI PARIZ, onda je i ova knjiga za vas. Velika preporuka od mene, ja sam uživala sa Abi :)

Recenzija by Crni biser