Friday 8 September 2017

Sofi Hejz - Podvođena


Izdavač - LAGUNA
Sofi Hejz - PODVOĐENA
★ ★ ★ ★ ★

''Lako je odbaciti devojke koje rade na ulicama kao vucibatine ili narkomanke, a da pritom nikada ne razmislite o tome zašto rade kao prostitutke. A istina glasi da su mnoge od njih žrtve trgovine ljudima i da rade satima iscrpljujući, bedan posao koji uništi dušu - za ljude koji su svirepi i nasilni. Neprestano su u strahu, ne samo zbog toga šta bi moglo da im se desi ako ne rade ono što im je rečeno, već i zbog sasvih realnih pretnji upućenih njihovim porodicama i ljudima koje vole.
Kakvi su to ljudi koji takve stvari rade drugom ljudskom biću?''

Traumatično detinjstvo i emotivno distanciran otac na Sofi ostavljaju posledice. Iako joj naizgled u životu ništa ne nedostaje, Sofi negde duboko u sebi žudi za odobravanjem i pohvalama koje nikada nije dobila od oca.
Međutim, u njoj postoji i veliko nepoverenje prema svim muškarcima.
Svim, osim Kasa, njenog najboljeg prijatelja Albanca koji joj je bio podrška uvek kada joj je to bilo potrebno, a posebno je bio pored nje kada je raskinula sa dečkom Erionom... i tako je odvukao u pakao.

''Očajnički sam želela da budem srećna, ali izgleda da nekada što više nešto želite, sve se više suprotnih stvari dogodi.''

Nakon prekida sa Erionom koji je deportovan nazad u Albaniju iz Engleske, Sofi je odlučila da mu se pridruži i da se uda za njega, kako bi mu pomogla da sredi papire i uveravala je sebe da je to ljubav. Tog dana kada je trebala da se ukrca na avion, završiće na operaciji zbog bolova, pored nje će biti majka koja će duboko u sebi biti srećna jer joj ćerka ne odlazi u nepoznato, nesvesna da će upravo taj trenutak biti presudan u njihovim životima.
Kada se oporavila, Sofi odlazi na putovanje u Španiju sa Kasom, a nakon toga je poziva i u Italiju. Dok se preispituje da li je zaljubljena u svog najboljeg prijatelja, on joj saopštava u Italiji da je ona sad njegovo vlasništvo, da mora otplati veliki dug i da će mu pomoći u tome.
Tako počinje 6 meseci pakla, iživljavanja, svakodnevnih batina kada ne donese dovoljno novca kući, kada pogrešno spakuje kofer, kada je policija uhvati... Kada, kada... Kada god on oseti bes.

''Trebalo je, međutim, da shvatim kako ne možeš stalno udarati po nečemu i očekivati da to neće makar promeniti oblik, čak i ako se ne raspadne u hiljade komadića.''

Čudne mušterije, oni malo normalniji, smenjivanje, 15 minuta po jednom perveznjaku, traume, stajanje na ulici po hladnoći, modrice, povraćanje svega što pojede, pa onda konačni beg... Sve je to deo ove knjige.

''Kada ti se nešto loše dogodi što te istinski promeni, više ne znaš ko si.''

Da je ova knjiga fikcija, našla bih joj hiljadu mana: Zašto nije rekla majci kad je redovno zvala da se nešto dešava, zašto nije rekla policiji kada su je odvodili, zašto nije rekla nekoj "mušteriji"...
Ali tužno je što ova knjiga nije fikcija, već istinita priča. I na svako moje ''Zašto'', dolazi isti odgovor: Iz straha.
Jer strah sputava i u svakodnevnom životu, gde imamo slobodu. Bez slobode, strah parališe.

'Osećala sam se potpuno bespomoćno ma šta da uradim. Osećala sam se kao da se prevrćem kroz kosmos, nesposobna da se spasem i u panici od neizbežnog trenutka kada ću pasti na zemlju.''

5 zvezdica, jer ovo je jedna od onih teških knjiga koje ostavljaju hiljadu pitanja za sobom i koje se teško (gotovo nemoguće) zaboravljaju.

''Stvarno nema veze ako me neko napadne. Ako budem mrtva, bar više neću morati ovo da radim.''