Wednesday 25 October 2017

Rene Ahdie - Kalifova ruža


Izdavač - PUBLIK PRAKTIKUM
The Rose & the Dagger (The Wrath and the Dawn #2) by Renee Ahdieh
★ ★ ★ ★ ★

"Kalifova ruža" je drugi i ujedno poslednji deo serijala. Moje utiske o prvom delu "Gnev i zora" možete pročitati ovde RENE AHDIE - GNEV I ZORA 

"Ja želim da živim okružena onima koje volim, sigurna i srećna. Šta ti želiš?" 
"Da živim... snažno." 
"Šta još?" 
"Da okusim svaki udah." 
"Šta još?" 
"Da svake noći zaspim pored tebe." 
"Onda se bori za to." 

 
U zemlji na ivici rata, Šeherezada je na silu oteta iz ruku svog voljenog supruga Kalida. Nekada je mislila da je Kalid čudovište - nemilosrdni ubica žena, odgovoran za neizmernu patnju i bol - ali kako je otkrivala njegove tajne, otkrila je izuzetnog čoveka i ljubav koju nije mogla da porekne. Nažalost, kletva i dalje preti da ih zauvek rastavi. 

"Ona je ta koja je otišla kada je sve gorelo. Nije se ni okrenula. Ostavila je dečaka koga je volela i preuzela pretežak zadatak na sebe. 
Da li će misliti da ga je izdala? Da li će je osuđivati? 
Ili će je gledati istim očima kao i uvek? 
Očima, koje su samo za nju, i ni za koga više."

Sada je opet sa svojom porodicom. Našli su utočište u pustinji u kojoj se okuplja smrtonosna sila - sila rešena da uništi njegovo kraljevstvo, predvođena Tarikom, Šeherezadinom ljubavlju iz detinjstva. Rastrgnuta između odanosti prema porodici i ljubavi prema kralju, jedino što Šazi može jeste da krene u akciju. Vođena moćnom magijom, odlučuje da zaustavi i ovu užasnu kletvu i nadirući rat jednom za svagda. Ali da bi to uradila mora rizikovati sve. 

Maestralan nastavak, maestralan! Mnogo akcije, obrta, iznenađenja i izdaje, testitanja ljubavi i prijateljstva, borbe i izazova. Dosta magije, što mi se izuzetno svidelo. Mnogo manje romanse nego u prvom delu. No, ne brinite, Kalid i Šazi i dalje pale i žare u ovom delu, njihova veza je sazrela i odrasla, njihov ponovni susret je 😍😍😍 (pročitala sam ga nekoliko puta 🙈)  

"Volim te", izgovorila je Šeherezada u jednom dahu. " Ti si sve što sam ja." 
"A ti si sve što ću ja ikad biti." 


"Pošto ne možeš da mi kažeš da me voliš, možeš li makar da mi kažeš koliko me voliš?"
"Od zvezda do zvezda."

Šazi je i dalje fenomenalna, a Kalid... Kalid se menja, od hladnog i nedostupnog dečaka prerasta u muškarca koji po prvi put dopušta sebi da oseća i treba. Izlazi iz senke u kojoj je živeo 18 godina.

"Prihvati pomoć kad ti se nudi, Kalid - džane. Istinska snaga ne znači i tvrdoglavost. Istinska snaga je znati kada ti je potreba pomoć i biti dovoljno hrabar da je prihvatiš." 

U borbi za prekidanje kletve i zaustavljanje rata, pored Šahi i Kalida, značajnu ulogu imaju i sporedni sjajni likovi - Irsa (Šazina sestra), Džalal (Kalidov rođak), Tarik (Šazina prva ljubav), Despina (služavka, i velika manipulatorka koja je baš začinila knjigu, mnogo dobar i zanimljiv lik)... Svi međusobno povezani, a opet je ta njihova povezanost na stalnom testu. 
Ima nešto u ovom Reneinom svetu i likovima koje je stvorila, u njenom stilu pisanja, ščepaće vas i neće vas puštati dugo, dugo 😉 
 
Od mene ogromna preporuka za ovaj serijal, i nadam se da će Publik praktikum prevesti njen novi serijal "Flame in the mist", koja malo podseća na Mulan 😍