Saturday 8 October 2016

Mark Levi - Neobično putovanje gospodina Daldrija


Izdavač - Laguna

„Kad se mašta suoči sa stvarnošću, ponekad nastanu problemi.“

London, 1950.
Vreme posle drugog svetskog rata, svet se oporavlja, a dvoje neobičnih ljudi žive u istoj zgradi.
Alis, glavna junakinja, ima jedan dar. Oseća mirise mnogo bolje od svih ostalih, ume da ih meša i pravi parfeme. Od toga živi i voli svoj posao, ima nekoliko prijatelja i neobičnog komšiju Itana Daldrija.
Daldri je slikar, sarkastičan, duhovit, šarmantan i pravi džentlmen. Ne slaže se sa ocem koji nikad nije prihvatio da mu je sin samo slikar, nema mnogo prijatelja i živi povučeno.

''Šta da se radi, takav je život slikara, sačinjen od zabluda i suočavanja sa istinom, mislimo da znamo šta radimo, a proklete četkice zapravo vladaju nama i teraju po svom. I pritom nisu jedine...''

Jedne večeri, Alis odlazi na vašar i na nagovor prijatelja pristaje da ode kod vidovnjakinje koja joj govori da ona nije rođena u Engleskoj, kako je mislila, i da će upoznati nekog posebnog u Istanbulu. Alis ne veruje u proročanstva, ali počinje da ima košmare nakon toga i kada sve to ispriča Daldriju, on je ubeđuje da zajedno krenu na uzbudljivo putovanje.
Njega inspirišu raskrsnice i nebo, a nju mirisi. U potrazi za tim, kao i za Alisinim poreklom i posebnim muškarcem, avantura počinje.

''Svima treba neko u životu, niko ne može potpuno sam da postigne nešto veliko.“

Uglavnom uživam u Levijevim knjigama od prve do poslednje stranice. Sa ovom je bilo nešto drugačije, mnogo mi se svideo početak knjige, pa mi je drugi deo bio malo dosadan i previše spor, i onda mi se kraj knjige i preokret, opet svideo. Skroz mi je lep Daldrijev i Alisin odnos, način na koji podržavaju jedno drugo, kao i način na koji joj pokazuje da život treba živeti punim plućima i da se ne treba plašiti, jer jedino tako nešto vredi.

''Vi ste meni postali prijateljica i ovaj naš boravak u Istanbulu ostaće jedan od najradosnijih perioda u mom životu. Nadam se od sveg srca da ćete stići do cilja. Čovek koji će vas voleti moraće da se navikne na vašu narav (prijatelj može to da vam kaže, a da se ne naljutite, zar ne?), ali će zauzvrat imati kraj sebe ženu čiji će zvonki smeh oterati sve nevolje iz njegovog života.''

Ova knjiga ima onih nekoliko stavki koje volim:
Magiju.
Ljubav.
Putovanje.
Snove.
Sudbinu.
Misteriju.
Odličan stil pisanja.

I ono nešto što me nervira:
Mnogo spora radnja.

''Hrabrost jednog pravednika odgovor je na nečovečnost hiljadu krivaca.''

Recenzija by Prodavnica snova