Tuesday 10 January 2017

Colleen Hoover - Opasna ljubav


Izdavač - Naklada Neptun
★ ★ ★ ★ ★

Tate Collins se doseljava kod brata u San Francisko.Pred vratima stana pronalazi pilota Milesa Archera mrtvog pijanog.Bez obzira na njegovo stanje i ponašanje,on joj se svidi.

"Čim se Miles pojavi u vidokrugu,gubim rat.I to rat koji nisam ni znala da vodim.
Nešto čudno mi se zbiva u prsima.Treperenje,nekakvo treperenje.To mi je grozno jer znam što to znači.To znači da se Miles počinje sviđati mom tijelu.
Miles nije osoba za koju bih trebala osjećati ovo.Ne želim da me privlači tip koji se opija do besvijesti,koji plače zbog drugih cura i koji se ne može sjetiti je li te sinoć poševio ili nije.Ali teško je ne primijetiti njegovu nazočnost kad njegova nazočnost postane sve.
Sve je Miles.
To je tako kad vam je netko privlačan.Njega nema nigdje,a zatim je odjednom posvuda,željeli vi to ili ne."

Prolaze im nedelje u nezgrapnim i čudnim susretima i razgovorima,skrivenim pogledima koje upućuju jedno drugome,a onda se desi poljubac.

"On pojačava stisak na mome vratu...a zatim me ubije.
Ili me poljubi.Ne mogu razaznati što od toga,jer sam prilično sigurna da je osjećaj isti.Osjećaj njegovih usana na mojima je sve.Kao živjeti i umrijeti i ponovno se roditi,sve u isto vrijeme."

Tate uviđa od početka da je Miles zatvoren,čudan i da za sobom vuče mračne tajne iz prošlosti.Uprkos svemu tome,pristaje da sa Milesom ima "samo seks". Miles ne želi vezu,ne želi ljubav.Ne želi ikoga voleti,niti da njega iko voli.

"Mrzim ovo.Nemam pojma o čemu on uopće razmišlja.On se nikad ne smješka.On se nikad ne smije.On ne očijuka.Lice mu izgleda kao da stalno drži štit između izraza na licu i ostatka svijeta."

On je slobodan,ona je slobodna.On previše radi,ona je fokusirana na karijeru.Čak i da žele vezu,to ne bi uspelo.Zapravo,i nisu prijatelji,pa neće morati brinuti da će seksom uništiti prijateljstvo. 
Tom logikom se vodila Tate,spremna da uzme sve što Miles može da joj pruži.A to je jako malo,i ona je toga svesna,i svesna je da će joj Miles na kraju slomiti srce. 

"Tate,nije da mi se ne sviđaš. Ja samo ne želim da mi se sviđaš. Ne želim da mi se itko sviđa. Ne žlim ni s kim hodati.Ne želim nikoga voljeti.Privlačiš me,Tate. želim te,ali te želim bez svega onog ostalog."


 "Tate,da sam sposoban nekoga voljeti...taj netko bi bila ti."

Tate se prvi put nalazi u vezi u kojoj su zabranjena pitanja o prošlosti i budućnosti.Ostaje samo sadašnjost i ona ne zna kako se ponašati u takvoj situaciji.Želi mu postaviti milion pitanja o njemu,njegovoj porodici, detinjstvu, prvoj ljubavi. Ubrzo postaje svesna da veza "samo sex" nije baš tako jednostavna,da ništa sa Milesom nije jednostavno.

"Znam da želim toliko više od onoga što mi daje,a on želi toliko manje od onoga što mu ja želim dati,ali oboje za sad uzimamo ono što možemo dobiti.Pokušavam ne razmišljati o tome što će se dogoditi onog dana kad to više neću moći podnijeti.Pokušavam ne razmišljati o svim onim drugim stvarima koje žrtvujem kako bih i dalje bila s njim." 


"Koliko god znam da sam preduboko zaglibila da nastavim ovo tretirati kao neobavezan seks,također sam preduboko zaglibila da to prekinem.Užasno ga se bojim zauvijek izgubiti,pa se jeftino prodajem i uzimam što mogu od njega,iako znam da zaslužujem nešto bolje od toga." 

Tate je jedna od retkih ženskih likova koje obožavam.Iako na ovakvu vezu i ponašanje ne bi pristala ni sa jednim muškarcem,Milesu ne može da odoli.Svim snagama se bori da ga otkravi,iščupa iz prošlosti,i koliko god se borila svesna je da Milesovu prošlost poseduje neko drugi,a budućnost joj on ne želi dati.

"Toliko dugo sam živjela u nadi da će on,ako budem dovoljno stpljiva sa njim,na kraju uspjeti razriješiti ono što ga sputava,štogod to bilo.Svih ovih proteklih nekoliko mjeseci ja sam se obmanjivala mišlju da možda on samo ne može podnijeti brzinu kojom se stvari među nama razvijaju i treba mu vremena,ali sad je jasno.Ne radi se o njemu. Radi se o meni. Ja sam ta koja ne može podnijeti ovo među nama. Dosta mi je tapkanja u mjestu."

Miles,Miles,Miles...kako njemu,tako tragičnom odoleti...mrzim njegovu prošlost,ljude iz njegove prošlosti. Ovo je treći put da čitam ovu knjigu,i svaki put ih mrzim sve više.U najvećoj tragediji koja ga je zadesila,nije bilo nikoga da ga uteši,svi su mu okrenuli leđa. Što dovodi do toga da se zatvori i ogradi od ljubavi ubuduće.

"Tražio sam od tebe dvije stvari. Da me ne pitaš o mojoj prošlosti i da ne očekuješ budućnost. Ti kršiš obje."

Njegovi delovi u knjizi su toliko emotivni i toliko lepo napisani...da čak i meni ovako drvenoj svaki put izmami suze. Milesu ostaje da se suoči sa svojom prošlošću...i da prigrli svoju buudućnost sa Tate.


"Što mislite,što bi to moglo natjerati čovjeka da nikad više u životu ne želi iskusiti ljubav?"
"Pretpostavljam da čovjek koji proživi njezinu najružniju stranu,možda više nikad ne želi doživjeti ljubav."

Ovu knjigu preporučujem svima - muško,žensko,staro,mlado. Ja nisam neki preterani fan ovakvih knjiga,ali volim s vremena na vreme prodrmati i rasplakati samu sebe,pogotovo sa Kolin Huver,sa njom nema greške. Drago mi je da je ova knjiga ugledala svetlost dana u našem regionu posle godina i godina moljakanja za prevod.Nadam se i da će Neptun nastaviti prevoditi njene knjige. Mnogo mi se dopao prevod,pošto sam alergična na loše prevode,pogotovo ako sam prethodno knjigu pročitala na engleskom. I drago mi je što su ostavili originalnu naslovnu koja je predivna 💓
Već svi znate da bi trebao izaći i film po ovoj knjizi,jedva čekam.Milesa će igrati Nick Bateman.
Do tad,knjigu u ruke,i pročitati je još koji put...ja sigurno hoću 😉

Recenzija by Crni biser