Saturday 1 October 2016

Đovana Flečer - Tebe želim


Izdavač - Laguna

Ovo je knjiga o Medi, Robu i Benu.
Njih troje su najbolji prijatelji od devete godine, upoznali su se u školi, i to prijateljstvo je godinama jačalo.
Kada su napunili 16 godina, odlaze na matursku ekskurziju u Pariz, Ben shvata da je zaljubljen u Medi i želi baš u Parizu da napravi prvi korak.
Međutim dok je Ben čekao pravi trenutak, Rob i Medi su se spontano poljubili u Gradu Ljubavi.

''Možda zvuči jadno, ali poruka je jasna – ne propuštaj dan, voli kao da sutra ne postoji i izrazi osećanja dok ne bude prekasno.''

Da ne bi došlo do prekida prijateljstva koje im svima mnogo znači, Ben ne govori o svojim osećanjima, sve do svoje dvadeset prve godine kada u momentu slabosti sve otkriva Medi, i tada se i ona počinje da se pita: Da li je izabrala pravog najboljeg druga?

''Srce me je bolelo kad je ustala i otišla.
Kad bi samo odljubljivanje bilo lako kao što je zaljubljivanje.
Kad bi samo bilo lako biti s devojkom koju voliš, kao što se navodi u pesmama na radiju.''

Knjiga počinje venčanjem Roba i Medi, dok ona korača prema oltaru i dalje je muči pitanje: ''Šta ako je ipak Ben bio onaj pravi?'', a onda pratimo njihovo odrastanje od devete , pa sve do dvadeset šeste godine.
Poglavlja su napisana iz Medinog i Benovog ugla, ali moram priznati da mi je nedostajalo bar jedno poglavlje ispisano sa Robove tačke gledišta.

''Znala sam da među nama postoji nešto posebno, ugodno i milo – samo sam morala da mu dozvolim da probije prepreku koju sam izgradila, pa da opet sve to mogu da vidim.''

Ovo je lagana i simpatična kniga koja se brzo čita.
Preporučila bih je ljubiteljima YA, NA, chick lit i ljubavnih knjiga, jer je tako neobično napisana da se može svrstati u sve pomenute žanrove.
Mnogo mi se svidela priča o njihovom odrastanju, prijateljstvu, ljubavi i odlukama koje su donosili.
Takođe, kroz knjigu se na stranicama na kraju poglavlja pojavljuju delovi govora sa venčanja, o kome saznajemo više pri samom kraju knjige.
Odličan i realan kraj knjige. 

''Strpljenje, ljubav i razumevanje će te daleko odvesti.''

Koga će Medi izabrati?
Da li će se predomisliti na venčanju?
Da li će Ben skupiti dovoljno hrabrosti da uradi nešto ili će ipak njegovo srce osovojiti neka druga?
I mogu li se voleti dve osobe u isto vreme?
Može li se srce, zaista, prepoloviti na dva jednaka dela?

''Odabrala sam ljubavnu priču. Možda neko drugi ne bi izabrao tu istu, ali ja sam bila sasvim srećna da s njom živim.''

Recenzija by Prodavnica snova

Marko Popović - Jedan pogrešan korak


Izdavač - Laguna

Koliko puta ste mislili da dobro poznajete vama blisku osobu, koliko puta ste se zakunuli da ona ništa neočekivano ne bi mogla uraditi, i koliko puta ste pogrešili? Likovi ovog trilera grešili su bezbroj puta, i opet će iznova praviti iste greške jer je duboko u nama usađena potreba da štitimo one koje volimo…
Goran Borota, glavni junak ove fenomenalne knjige, oduvek je štitio svog mlađeg brata Dušana. Bio je osoba koja mu je pomagala u životu, ali nije bio idealan i uzoran građanin. Biti bivši zarobljenik za čoveka u srednjim godinama nije lako. Gde god se okrenuo tragovi prošlosti pratili su ga. Jer on je bio taj koji je pre sedam godina izazvao saobraćajnu nesreću i jednu devojku stavio u kolica.
Ali kako sada, četiri godine nakon izlaska iz zatvora i truda koji je uložio kako bi sredio svoj život, da se pomiri sa saznanjem da je njegov mlađi brat nestao iz čista mira?
Jedan dan je tu, ode na posao i nestane. Pri tom osumljičen je za ubistvo, a za sobom je ostavio bezbroj pitanja bez odgovora. Kako je moguće da uzoran patolog, osoba koja se nikad nikom nije zamerila i kockala nestane iz čista mira?

„Jedan pogrešan korak. Samo jedan pogrešan korak doveo ga je dovde. Nije ga čak on ni napravio. Ali mu se nije suprotstavio. A morao je.“


Ovo nije prvi put da se Goranu život za dvadeset četiri sata ceo promenio. Dok jurca po gradu prateći tragove koji će ga možda dovesti do nestalog brata za vratom mu stoji odgovornost da zaštiti svoju snajku i bratanca. Za vratom mu dišu plaćene ubice i ceo svet iz mračnog podzemlja. Ali istina je tako blizu njega i nije jedina koju će saznati.
Nešto veoma bitno iz njegove prošlosti u celoj ovoj zbrci, danima ispunjenim strahom i adrenalinom otkriće još jednu istinu. Jer oduvek su laži pronalazile svetlo dana i postaje istina. Ona surova i bolna istina. Ona kojoj se nikad ne bismo nadali.

„Ljudima nikad ne treba govoriti više nego što treba da znaju.“

Pre nego što sam počela sam čitanjem ove knjige zapitala sam se da li je stvarno dobra kao što je mnogi ljudi hvale. Mislila sam kako ću imati predrasude, jer priznajem jako slabo čitam dela naših autora. A i svi trileri koje sam do sad pročitala dela su poznatih, stranih autora.
Sada, nakon što sam zatvorila korice ove knjige, shvatam koliki talent se krije među našim domaćim autorima. Ova knjiga ima sve što jedan triler treba imati: odličnu priču, fascinatno zamršenu radnju, tajne, mračne strane ljudskog karaktera i grehe. Ali sve na mnogo bolji način upakovane.
Ovo je jedna od onih knjiga koje vas veoma brzo uvuku u svoju radnju, koje vam okupiraju misli pa zbog nje ne možete normalno funkcionisati ukoliko ne pročitate „samo još jedno poglavlje“ i zbog koje sedite zbunjeni i zamišljeni svesni da vam je istina bila svo vreme pred očima.
Knjiga je prepuna likova, i pisana u trećem licu, ali se veoma brzo čita. Sama radnja tera vas da sve više čitate i upijate nove informacije, bukvalno od vas pravi detektiva. Budi u vama želju da nadmudrite autora i na samom kraju kažete „znala/o sam!“ Nažalost meni se to nije desilo, i zato sam iznenađena par minuta buljila u kraj, kojeg sam morala još jednom da pročitam.
Ovo mi je definitvno favorit za ovu godinu i knjiga koji ću stalno iznova čitati kada zaboravim bitne detalje. Očarana sam stilom pisanja, likovima i celokupnom radnjom koju je autor smislio. Sada sa velikim nestrpljenjem čekam sva njegova sledeća dela. 

Recenzija by Dragana Vujičić