Sunday 25 June 2017

Lusi Holidej - Tiho veče s Odri Hepbern


Izdavač - Laguna
★ ★ ★ ★ ★

''Svako ponekad uradi ono što inače ne radi.''

Libi je neuspela glumica, dok njena sestra blista na tom polju. Majka pokušava da joj pronađe neke male uloge, međutim Libi se ne snalazi u svemu tome iako je od malih nogu u tom svetu.

''Možemo li da ne razgovaramo uopšte ni o čemu? Osećam da mi je trenutno potrebno da potpuno sve isključim.''

Kada je jednog katastrofalnog dana na snimanju u društvu velikog srcolomca, Dilona O’Haro, uspela da zapali kostim i kosu, Libi odlazi u svoj novi mali stan da zalegne u svoju staru sofu, koju je dobila od svog najboljeg prijatelja Olija i da odgleda svoj omiljeni fim - Doručak kod Tifanija.

''Vatra nije uvek tako loša. Mislim da ti ništa ne bi škodilo malo više vatre u životu.''

Međutim ta noć joj donosi veliko iznenađenje. Pored nje se odjednom pojavila elegantna Odri Hepbern. Da li Libi sanja ili je Odri halucinacija... Ili možda duhovi postoje?

''Svejedno što si večeras tako lepa i prava dama, ali ispod svega toga mislim da si i ti u srcu sedmogodišnja klinka. Između ostalog, i to mi se sviđa kod tebe.''

Jedna biserna ogrlica koju je Libi sama napravila za najbolju drugaricu, zajedno sa urenebesnim blamom, će joj promeniti život. Libi će konačno shvatiti da postoji nešto u čemu je dobra i što zaista voli.


''Je l’ se ovako čovek oseća kad je, za promenu, stvarno dobar u nečemu?
Osećanje je divno, sad kad mi drhtavica i mučnina polako popuštaju.''

Saveti Odri Hepbern, elegancija, učenje, menjanje, duhovitost, sama Libi koja je toliko simpatična i spontana čine ovu knjigu sjajnom. 

''Kada te muskarac izvodi uveče, trebalo bi da dođe po tebe do samih vrata! S buketom cveća koje najviše voliš!''

Iritantna majka i još iritantnija sestra daju celoj ovoj priči i malo 'Pepeljuga' magije.

''Svejedno sam zagrizla, nego šta, i dala sam sve od sebe, jer samo tako jedna devojka može da pronađe sebi mesto u ovom svetu.''

U početku je radnja malo usporena, ali nemojte da vas to zaustavi u čitanju, jer je knjiga sjajna. Dugo se nisam nasmejala i uživala u čik-litu kao sada, sa Libi i Odri.

"Šta bi sa svima nama bilo ako bismo odustali and već kod prve prepreke?''

5 zvezdica od mene i jedva čekam nastavak!

''Zahvaljujući pozitivnom razmišljanju, daleko ćeš stići u životu.''