Monday 18 December 2017

Džejn L. Rozen - Devet žena, jedna haljina


Izdavač - LAGUNA

''Prava haljina ima u sebi malo čarolije. Pravi krojač je pomalo kao čarobnjak.''

Još jedno prijatno iznenađenje od knjige.
Ili mi prosto zimi prijaju ove chick-lit i lagane priče.
Ako bacite pogled na GR, uglavnom ćete videti da je ovo jedna od onih knjiga koju svi preporučuju za čitanje na plaži.
Ja je preporučujem baš za ovaj period godine. Malo me podseća na one filmove poput Love, actually i New Year's Eve gde postoji mnogo likovi i svi su nekako nepovezano povezani.
I tu je i tržni centar i jedna fantastična mala crna haljina koja je hit i koju sve žene žele. I baš ta haljina na neki čudan način menja svima živote.

“Haljina mora da se slaže ne samo sa cipelama. Mora da se slaže s njenim nadama i očekivanjima. Mora da ukloni iz jednačine svu brigu i sumnju u dobar izgled da bi sve ostalo moglo da dođe na svoje mesto.”

Natali je prodavačica u tržnom centru, ona pati za bivšim dečkom dok joj jednog dana poznati glumac Džeremi ne dođe u radnju u potrazi za kravatom. Priča se da je Džeremi gej, što nije dobro za njegovu karijeru, pa mu upravo Natali priskače u pomoć u maloj crnoj haljini na crvenom tepihu...
Pomažući njemu, pokušava da izazove ljubomoru i kod svog bivšeg dečka... Nesvesna da Džeremi nije gej i da mu se upravo ona, tako jednostavna i čudna, dopada.

''Više od svega želeo sam da je poljubim, ali sputavala me je pomisao da će me odbiti.''

Feliša je već sedamnaest godina potajno zaljubljena u svog šefa. Ali njen šef, Artur, ima pored sebe mnogo mlađu devojku Šeri. Šeri želi crnu haljinu, a Artur kupuje i šal Feliši, svojoj sekretarici za rođendan... Dogovor je da i haljina i šal budu poslati na adresu, svakoj od njih.
A onda će Tomas umešati prste i ''greškom'' pomešati pakete i posvete.
Feliša ima jednu noć da osvoji Artura.

''Možda mislite da sam luda, ali ja smatram da ne možete da birate u koga ćete se zaljubiti. Možda ste zaljubljeni u pravu osobu, onu koja je približno vaših godina i iste vere, neku kojom su vam se roditelji oduševili kad ste je doveli kući. Ako jeste, pa dobro, onda mi verovatno ne verujete. Ali isto tako lako mogli ste da se zaljubite na koledžu u partnerku iz labaratorije, koja je u vašu liberalnu školu došla iz nekog zabačenog gradića u Apalačkim planinama, i čim vas je okrznula rukom po ruci dok je uzimala čašu, znali ste da ste gotovi. I ne biste hajali da li je ona on ili je on ona ili jesu li on ili ona već sa nekim drugim...
Takva ljubav se samo obruši na vas i zgrabi vas, pa čak i ako biste odustali od hemije - ili promenili posao, što sam bog zna da je odavno trebalo da uradim - ona vam je ipak ščepala želju, a toga je đavolski teško osloboditi se.''

Endi je detektivka, specijalizovana za skupljanje dokaza o preljubnicima. Ima bivšeg muža, dvoje dece i psa.
U novom slučaju mora da pronađe dokaze da jedan Džon vara svoju suprugu Kerolajn... Međutim... Rodiće se ljubav, a optuženi nije uvek krivac.

''Neki ožiljci nikad ne zarastaju.''

Sali, manekenka tek pristigla iz unutrašnjosti Alabame, upravo je TA manakenka na kojoj je mala crna haljina prvi put zablistala na modnoj pisti.

''Tada mi narvreše suze - to mi je dar, mogu sa ih pustim kad god poželim.''

Sofi, nezaposlena štreberka koja nakon završenog fakulteta ne može da pronađe posao i živi sa roditeljima počinje da lažira svoj život na Instagramu.

''Ako ne mogu da imam sve, mogu barem da zamišljam da imam sve, zar ne?''

Medina i Sira, dve sestre, potpuno različitih shvatanja i pogleda na svet, koje nakon putovanja dolaze kući sa koferom koji nije njihov. Jedna od njih želi da skine burku, druga će tek nakon otvaranja kofera razumeti želje svoje sestre.

''Nisam joj zavidela na snovima. Donosili su joj samo nezadovoljstvo životom.''

Jednoj nadmenoj i pokvarenoj ženi život će se okončati nakon kupovine ove haljine.

''Ima nečeg veoma katarzičnog kada se izjadaš nekome koga ne poznaješ.''

No, haljina će nastaviti svoj put sve do Samante...

''U stvari, mlada će možda duže razmišljati o haljini nego o samoj prosidbi. Budite uvereni da Pepeljuga nije imala samopouzdanja da upadne na onaj bal zahvaljujući onim neudobnim staklenim cipelama. Imala ga je zbog haljine - haljina joj je dala krila!''

Ja inače nisam ljubitelj knjiga gde ima previše likova i gde svaki lik ima svoje poglavlje. Pogubim se i neretko poželim da nikad nisam ni započela sa čitanjem. Ali ovo je lagana knjiga i jednostavna i stvarno nisam imala taj problem. Prilično brzo sam pohvatala ko je ko i ko je s kim povezan. 

''Bio mi je jedan od onih dana kada razlog za plač nalaziš u svakoj pesmi koju čuješ.''

Pet zvezdica.

''Da nisi shvatio kako u našoj vezi nešto nedostaje, možda bih čitav život provela sa tobom - čitavog života se osećajući manje vrednom, zapravo sam toliko vrednija. Zahvaljujući tebi, nisam se zadovoljila time.''

''Ženi ništa ne prija više nego kada joj muškarac kaže da je želi samo za sebe.''