Friday 12 January 2018

Mihajlo Vasiljević - Sečivo


Roman "Sečivo" možete poručiti kod autora na stranicama: 


Da li smo sami kovači svoje sreće i nesreće? Da li smo jači od svojih duhova prošlosti ili nas oni ipak... Koliku moć ima ljubav i večito pitanje: "Da li je ljubav - ljubav, ako boli?"  
Ljubavi i prijateljstva. Usponi i padovi. Planovi. Želje. Nadanja. Strahovi. Tajne. Suze. Kidanje živaca i kidanje... 
Dva poroka a samo jedan jedini put.  

Dobila sam ovu knjigu od mog dragog Mihajla, sa posvetom "Nadam se da će ti SEČIVO ostaviti rezove u mislima..." Bome, dobro me je izrezao. Mnogo teška knjiga, teška ali dobra, zanimljiva i poučna. Mihajlo me je kupio svojom prvom knjigom U PROLAZU, i baš sam se radovala ovoj drugoj knjizi. Spremala sam se za nju mesecima, jer i po samoj naslovnici i opisu možete pretpostaviti o čemu se radi. Treba da budem u posebnom "elementu" za ovakve knjige.

"Svako se nosi sa svojim emocijama onako kako mu odgovara. Ja pišem. Neko pije, crta, skače, igra, peva... Neki crtaju olovkom po papiru, neki žiletom po koži." 

Vuk i Nevena. Sve kreće kao lepa ljubavna priča. Mladi su, svide se jedno drugom, upoznaju se, viđaju se, izlaze, vole se, grle, maze, paze... sve je sjajno bajno. Dok to više nije. Prošlost i nesigurnost  kucaju na vrata. Ovo nije ljubavna priča. Ovo je životna priča. O rizicima, stradanju, padanju, ustajanju.

"Valjda, kad dugo primaš ljubav na grame, navikneš na tu meru. Sve što je više od onoga na šta si navikao, izgleda kao neka zamka, kao da nije stvarno." 


"Uvek sam zatvarala vrata ljubavi, posle one ljubavi koja me je ubila. A sada, kad sam otvorila ta vrata, i dalje se nečega bojim. Povređivanja, prevare, laži, osuđivanja. Iako znam da on nije takav, ne mogu protiv sebe. Kad tako dugo izbegavaš ljubav, to ti pređe u naviku, postane tvoj instinkt." 

Iako priča teče iz ugla Vuka i Nevene, ipak je priča više fokusirana na nju, na njene probleme, kojih je mnogo. Traumatičan događaj iz detinjstva (ovde sam se i ja šlognula), odrastanje bez prisustva oca, ružno iskustvo sa prvim momkom,.. sve je to dovelo do "crtanja" žiletom po koži. 

"Fokusirati se na fizičku bol, da bi da zaboravio psihičku ponekad je za mene jedini uspešan izlaz. Zavisna sam od bola. Zavisna sam od fizičkog bola. Bar tako zaboravim na psihički." 

Vuk sa druge strane sa svojim problemima. Odrastanje sa ocem alkoholičarem ostavi duboke tragove na deci. Vuk koji je rasprodao sve zbog droge. Vuk koji sa devetnaest godina završava na odvikavanju. 
Sadašnji Vuk je pisac, godinama je čist, dobar momak, dobar prijatelj, povučen, zaljubljen. Ali ponovni povratak oca u njihove živote izaziva haos u njemu. 

"Previše stresa. Previše emocija. Nisam se snašao. Nisam znao kako da se izborim, pa sam se vratio u prošlost.Hteo sam da pobegnem, ali sam se samo vratio unazad." 


"Ne smem da osećam. Ne smem. Dotući će me emocije. Dotući će me stvarnost." 

Ono što oboma predstoji je suočavanje sa prošlošću i sa svojim demonima. Nema više bežanja, oboje su došli do dna. 

"Naša ludila su slična. Zato se tako dobro i slažemo. Zato i jesmo dobar par. Dva ludaka, ruka uz ruku, rame uz rame, dijagnoza uz dijagnozu." 


"Da li na kraju ipak uspemo pobeći od realnosti? Ne. Stigne nas na kraju." 

Ovo je knjiga koju sam čitala pet dana, ne zato što je obimna već zato što je teška. Zato što me je terala da se prisetim, osvestim, razmislim i da sve to svarim. Svi se mi nosimo sa svojim problemima i demonima na svoj način, neko lakše, neko teže, neki spas nađu u alkoholu i drogi, što je problem kod većine mladih danas. Nezdrava sredina i porodica, bes i ljutnja na ceo svet. Mnogo, mnogo emocija u ovoj knjizi koje su me progutale. Sve sam doživela i preživela sa ovim likovima. 
Jedan zanimljiv fenomen u ovoj knjizi je samopovređivanje. Jezivo. Sve je naizgled super, dok je ispod odeće horor. Mihajlo je jako dobro odradio i prikazao ovaj problem, i moram priznati da se ne sećam da sam u nekoj knjizi naišla na ovaj problem. I nadam se da se neću susresti sa tim problemom u svojoj okolini. Ovo nije osuda, samo... ne znam kako bih na to reagovala, kako pomoći takvoj osobi. 
Sve ovo dosta često nalazi na osudu okoline. Okretanje glave. I što je najgore, sve je više zavisnika, i to mladih zavisnika. Neki pored sebe imaju one koji ih vole, neki nemaju. No, bez obzira na sve, džaba nam rodbina, prijatelj, psihijatri, bog otac... nema nam pomoći, ako sami sebi ne pomognemo, ako sami sebe ne prihvatimo, ako sami ne pobijemo ono što nas muči i proganja. 
Ovu knjigu bih preporučila prvenstveno mladima, a i nama koji smo mladi u duši 😉
Mihajlo je definitivno autor koga ću čitati ubuduće jer se dotiče tema koje dobrano potresaju našu svakodnevnicu i s nestrpljenjem čekam sledeću knjigu ❤

Mihajlo je svoju prvu knjigu "U PROLAZU" postavio na wattpad i možete je besplatno pročitati OVDE 

Biserka