Friday 23 December 2016

Marisa Mejer - Bila jednom jedna…Crvena


Izdavač - Laguna
Recenzija za prvi deo BILA JEDNOM JEDNA...PEPELJASTA

Kiborg. Begunac. Odmetnik. Otpadnik. Nakom svega to je postala Pep Lin, glavna junakinja prvog dela tetralogije Lunarske hronike.
Njen ceo život koji je imao neku svoju idilu i navike promenio se za veoma kratko vreme. Izgubila je polusestru, upoznala princa Kaja i saznala veliku tajnu svoje prošlosti. Dobro sakrivenu tajnu velikih razmera koja je njen život promenila iz korena.
Od mehaničarke, devojke kiborga postala je begunac. Najtraženija izdajica Novog Pekinga u Komonveltu. Za njenim vratom diše jedna velika istina, obaveza i ljutiti dah zle lunarske kraljice Levane koja želi njen život.
U nastavku „Pepeljaste” pojavljuje se još jedan bitan lik čiji će se životni putevi neočekivano ukrstiti sa odbeglom devojkom.
Skarlet Benoa tri nedelje brine zbog svoje bake koja je nestala bez traga i glasa. Osamnaestogodišnja devojka koja održava farmu voljene bake jedno veče sasvim slučajno upoznaće tajanstvenog uličnog borca Vuka. Ispostaviće se da uspešni borac krije informacije u vezi Skarletine bake, a tada počinje luda vožnja ovog fantastičnog romana. 
 
 
Još na početku čitanja ove knjige znala sam da ću biti oduševljena, ali nisam znala da ću je toliko zavoleti! Crvena je jedna od knjiga koje su ulepšale i obeležile moju 2016- tu. Ma ovo je najbolja knjiga koju sam čitala!
Njeni likovi su jaki, iako imaju sve naše mane. Kada je najteže, čak i dok su nesigurni u svoje poteze, oni se bore. Pep je jača nego ikad pre, odlučnija, iako je strah tera na stvari koje nikad nije radila. Ona se koristi svim što ima, sa svim što je deo nje. A Skarlet je jedan od mojih omiljenih ženskih likova. Ona i Vuk osvojili su me brže nego svi drugi parovi.
A Vuk, šta god sad napisala malo je. Ne mogu rečima pokazati koliko je on divan. Pa nakon ovog dela skinuo je sa liste sve moje bookboyfrende! Očarana sam i definitivno zaljubljena u njega. Ali odmah da znate nije taj lik toliko savršen, šta više, u jednom delu knjige slomio je moje zaljubljeno srce, samo kao što vidite…izvukao se.
U drugom delu očekujte još napetiju, zamršeniju radnju, dobro se pripremite na sve tajne koje će biti otkrivene, na Levanino zlo, jer ukoliko dopustite sebi trenutak nepažnje ostaćete „oduvani.“ Spremite se na borbu dobra i zla, prošlosti i sadašnjosti, i pronađite svoje omiljene likove.
U ovim knjigama pronađite sebe, jer autorka piše toliko savršeno da ćete u toku čitanja imati utisak kao da ste svako od njih. A u jednom trenutku, kada dođete do kraja želećete da ste stvarno tamo.
 
 
Knjige su smišljenje po svetskim, poznatim bajkama za koje svi znamo, a bolje su od svih njih zajedno. Za mene Lunarske hronike bolje su svake knjige iz žanra fantastike, jer ovi romani drže pažnju do samog kraja. Presrećna sam što imamo izdanja na svom jeziku, i to sa ovako prelepim naslovnicama. Ove knjige preporučujem svima! Stvorene su za sve ljubitelje fantastike, borbe dobra i zla, bajki, ljubavi…
 
Recenzija by DS Clarke