Tuesday 23 October 2018

Elisabet Benavent - Valerija u crno-belom


Izdavač - LAGUNA

Prikaz prvog dela serijala možete pročitati OVDE
Prikaz drugog dela serijala možete pročitati OVDE

“Nikada ne verujte onom ko previše laska. Nikom normalnom ne može da se dopadne sve što radimo jer smo živa bića pa i mi zaseravamo.”
 
Treći deo Sage o Valeriji donosi nastavak o životima, već dobro poznatih devojaka: Viktorija, Nerea, Lola i Karmen.

“E, pa, obećajmo same sebi da nikad nećemo da se mirimons nečim što nam se ne dopada samo zbog puke činjenice da je ugodno. Zaslužujemo bolje, i naročito, zaslužujemo da u to verujemo.”

Viktoru i Valeriju ne ide najbolje od kad je u njegovom stanu pronašla brushalter koji nije njen. Posle mnogo drame, odlučuju da stave tačku na svoju priču, međutim ni to im ne ide ruke. Srce im govori da je to pogrešno, ali inat ih obuzima pa osećanja padaju u vodu.
Tako Viktor nastavlja tamo gde je stao pre Valerije - u krevetu sa nekim novim i starim kombinacijama, a Valerija upoznaje Bruna.

“Uprljaš sve što takneš. Čak i ‘volim te’.”

Nerea odlučuje da se promeni jer joj je dosta da ona uvek bude “najhladnija” u društvu. I usput pomaže Karmen oko venčanja i izbora haljine, no ni joj ne ide kako je zamišljala.

“Svakoj od nas naiđe dan kad smo izrazito lepe pa ne treba da glumimo skromnost.”

Karmen organizuje svoje venčanje, manjak samopuzdanja joj ne ide u prilog. A ni okolina koja joj nameće očekivanja i pravila koja nisu u skladu sa Karmeninim željama.

“Saveti i mišljenja su kao guzice, svako ih ima, ali nije svačije lepo.”

A Lola je konačno upoznala Raija koji joj savršeno odgovara i misli da se zaljubila, jedini problem je što je Rai mlađi od nje nekoliko godina i to je muči.

“Teško mi je da dodirujem ljude. Ne volim nikome da narušavam životni prostor jer pristrasno čuvam svoj.”

Moram priznati da mi je treći deo bio za nijansu slabiji od prva dva, najviše zbog Valerijinig i Vikotorovog “hoću-neću” prenemaganja. A veći deo knjige se oko toga vrti.
Lola je ostala jednako simpatična, i koliko sam videla, peti deo serijala je njen dnevnik, što me izuzetno raduje jer je Lola verovatno svima koji su čitali najdraža. Sad mi ostaje da se nadam da će i to biti prevedeno.

“Srušio se jedini uzor ljubavi koji sam smatrala jasnim.”

I ova knjiga me je nasmejala, tako da još uvek sama priča izgubila magiju, ali kao što sam rekla, previše ljubavnih dilema za moj ukus. Nadam se da će četvrti deo biti bolji.

”Zato što sam neosetljiva. Rođena sam bez srca. Živim na tome što gutam tuđa osećanja. Ja sam emocionalni vampir.”

4 zvezdice.

“Voleti se i to ostvariti, bez drame, bez laži, bez negiranja... To je hrabro.”