Tuesday 11 July 2017

Markus Hajc - Ekskarnacija


Izdavač - Laguna
★ ★ ★

''Ponekad i samog posmatrača posmatraju.''

Dok je pokušavala da pomogne svom mužu, koga su napali i ubili pred njenim očima, na Kler je naleteo automobil i poginula je.

''Jurila je da što pre ode iz ovog grada, u kome nema šta da traži.''

Duša joj međutim ulazi u drugo telo i ne napušta ovaj svet. Zbunjena Kler se budi u telu druge žene, Helen - koja je izvršila samoubistvo. Dok pokušava da se seti šta se dogodilo i da pronađe ljude koji su joj ubili muža, shvata da ovo telo nije bilo planirano za nju, već za Anastasiju. I tako počinje priča o mitskim stvorenjima, borbi između duša, natprirodnim moćima i potragama..

''Nije svaka šizofrenija prava šizofrenija, a ni svako isterivanje đavola nije upereno protiv nekog demona.''

Od svih recenzija koje sam do sad napisala, ova mi je nekako najteže pala jer pojma nemam da li mi se sviđa ova knjiga ili ne.
Detaljna je, mnogo likova, haotična i malo zbunjujuća.
Ono što mi se dopalo, i to sigurno znam, jeste ta 'doza' horora u redovima ove knjige, ali sve ostalo nije ostavilo neki poseban utisak na mene.

''Zvezdama se ne bavim. Većina njih je mrtva, a mi to čak i ne znamo.''

Kraj je nekako nedovršen, a koliko videh na GR nastavka nema, ili još uvek nije napisan, tako da mi se ni to nije svidelo.

''Već sam vam rekla da su religije besmislica.'' 

Iako je na Laguninom sajtu ova knjiga u grupi trilera, ovo je ipak fantastika na prvom mestu, pa tek onda triler i horor. I svim ljubiteljima mixa ova tri žanra bih preporučila Ekskarnaciju.

''Neverovatno je koliko snage duša može da podari telu. Za to uopšte nije potrebna neka velika ili junačka energija duha. Dovoljna je unutrašnja pribranost, da se čovek ničega ne boji i da ne žudi ni za čim, osim za onim što može da dostigne i sačuva i sebi.''
Vilhelm fin Humbolt