Tuesday 14 July 2020

Osne Sejerštad - JEDNA OD NAS


Izdavač - LAGUNA

Ova knjiga čeka da vam prenesem utiske već nekoliko meseci, ali s obzirom na sva dešavanja ove godine, moram priznati da se u poslednje vreme najviše družim sa Netflixom.
No, da se vratim na knjigu.

“Istakao je da čvrsto stojimo pri prvobitnom zaključku da su okolnosti u kojima Andeš živi u tolikoj meri loše da postoji ozbiljna opasnost od razvijanja mnogo ozbiljnijeg psihopatološkog poremećaja i ovim dopisom iznova potvrđujemo potrebu da se Andeš izmesti u drugačije životne uslove...” 

Verujem da ne postoji niko ko nije čuo za Andeša Brejvika koji je 22. jula 2011. godine ubio 77 ljudi. Ova knjiga govori upravo o tom dogadaju, o Bano kojoj je surovo život prekinut, o ostalim žrtvama, o Brejvikovom detinjstvu, kao i o suđenju. 

“Zar ne možemo bar malo da budemo zadovoljni onim što imamo?”

Brejvik je rastao kao dete u rasturenoj porodici, još kao mali bio je čudak koji je zlostavljao životinje i vršnjake, kad je porastao počeo je lepo da zarađuje prodajom lažnih diploma, nakon toga sledi povlačenje... posle znamo šta se dogodilo.
Uprkos predlozima da mu se pronađe novi dom, da se država umeša, do toga nije došlo.
Jedno dete je raslo u mržnji, a kad je porastao širio je svoj gnev prema migrantima gde god je mogao, ali pečat toga je sam udario. Želeo je čistu Evropu, belu (ako poznajete skandinavce, shvatićete da to toliko za njih i nije čudno ali mora da se zagrebe ispod površine, uglavnom sa par flaša vina).
Čitajući ovu knjigu, ja sam se zapitala da li je ovo moglo biti sprečeno. Moglo je da je država odreagovala na vreme i oduzela decu nestabilnoj i narcisoidnoj majci.
Iako znam šta je uradio i da apsolutno mirno spava, smatram da njegova savest nije mogla biti spašena, ali 77 života možda jeste. 


“Da li pogađaš ili znaš šta drugi misle?”
“Znam. Razlika je velika.”


On jeste u zatvoru ali s obzirom na to kakve sve povlastice ima, to što je lišen slobode i nije neka kazna. Mislim da je čovek (ako ga uopšte možemo tako nazvati) koji je zahtevao flaster dok su ga ispitivali u stanici, jer mu je nečija lobanja malo zakačila prst, zaslužio gore od 21 godine zatvorske kazne.
Dok su ona deca sa svojim snovima i željama nepravedno ubijena i sprečena da možda izrastu u neke mnogo dobre ljude.
I sve to zbog toga što je sistem napravio grešku, zatim se klupko odmotalo na prilično krvavu stazu.


“Budite ono što jeste. Inače vas niko neće slušati, a još manje vam pokloniti poverenje. To je najvažnije. Ne možete se pretvarati na duže staze."

5 zvezdica.