Sunday 8 January 2017

Fransesk Miraljes - Ljubav malim slovima


Izdavač - Laguna

''Staru godinu delio je od nove samo tren. Eh, šta su sve izumeli ljudi da bi prodavali kalendare! Na kraju krajeva, sami smo proizvoljno odlučili kada počinju godine, meseci, čak i sati. Uredili smo svet po sopstvenoj meri, i sad smo mirni.
Možda se iza prividnog haosa kosmosa i krije neki red. Ali taj red svakako nije naš.''

Kada se Samuel probudi 1. januara, ne očekuje ništa posebno od Nove godine. Nada se istoj usamljenosti, svom istom sigurnom svetu punom knjiga i klasične muzike bez previše avantura.
Ali će mu u stan ušetati mačak Mišima koji neće želeti da ode i upravo će mu se zbog toga život pretvoriti u sve ono što nije mogao ni da sanja.

''Pretpostavljam da sam prestao da se družim s ljudima iz straha da ne zaradim još koje razočarenje.''

Od odvođenja Mišime kod veterinara, novog prijateljstva sa veterinarkom, a potom i sa neobičnim Valdemarom i komšijom Titusom, Samuel će sasvim slučajno prelazeći ulicu ugledati i ljubav iz svog detinjstva - Gabrijelu.
Potraga za njom, knjiga koja čeka da bude završena, briga o Mišemi, izlaženje novim prijateljima u susret... sve to menja Samuela i njegov pogled na svet.

''Svejedno je živimo li 650.000 ili šest i po sati. Sati ne služe ničemu ako ne znaš šta ćeš sa njima.''

Kafka, Goethe, Hese, Gable... Svi su oni deo ovog romana, kao uteha u samoći... Kao lampica u potpunom mraku.

''A ja sam bio jedan smešan satelit koji kruži oko nemogućeg sna.''


Odlična knjiga, posebno za ove hladne, zimske i depresivne dane, kad smo svi pomalo poput Samuela.
Malo misterije, malo ljubavi, malo prijateljstva, malo muzike i malo knjiga. Eto, tako se može preživeti.

''Mislim da sam u to vreme počeo da gradim ljušturu koja me otuđila od sveta. Od razočarenja se oko mog srca nataložio krečnjak, i postao sam neosetljiv koliko i on. Pretpostavljam da sam se povukao u sebe da bih se zaštitio od sveta koji mi se činio surovim. Ljubav se uči, a ja sam načisto nevičan u toj veštini.'' 


''S prezirom je lako, od prezira se kao od napada nagonski branimo. A šta da radimo kad nam neko otvoreno pokaže naklonost?''
 

Recenzija by Prodavnica snova