Monday 20 June 2016

Stiven Šboski - Prednosti jednog marginalca


Izdavač - Dereta

"Čudno je kako stvari mogu da se vrate na staro iznenada, kako su se i isprva promenile. Nešto se desi, i odjednom se sve izgladi."

Verujem da svaki današnji tinejdžer u sebi krije svoje unutrašnje probleme koji se sve više nakupljaju u njemu i udaljuju od porodice, prijatelja, koji ga sputavaju u sreći. Verujem da se svaka odrasla osoba koja je prošla ovaj životni put može pronaći isto kao i mladi tinejdžeri kojima je ovo delo namenjeno. Ako ste jedni od onih koji su čitali ovaj roman onda znate koliko je teško ne voleti ili simpatisati Čarlija. A ako ste među onima koji nisu upoznali glavnog lika ovog dela i njegovu priču, onda brzo uzmite i pružite priliku ovoj divnoj knjizi.

"Ponekad je mnogo lakše ne znati stvari."

Stiven Šboski, autor ovog dela, na jedan veoma lep, zanimljiv i iskren način svojim talentom prikazao je sve periode kroz koje će jednom proći svaka mlada osoba. Njegov roman od drugih knjiga ovog žanra izdvaja način kojem se okrenuo kako bi nama pretstavio radnju knjige.
Glavni junak ove priče je petnaestogodišnjak Čarli koji ceo svoj život, stvarnost i emocije otkriva kroz pisma koja su namenjena na anonimnu adresu i osobu.
Svako sledeće pismo započinje sa datumom i godinom uz koje uvek stoje reči "dragi prijatelju."
Ono što je mene zaintrigiralo bila je odluka autora da ni pred kraj ne otkriva identitet te osobe iz hodnika škole, već se posvetio Čarliju i njegovom unutrašnjem razmišljanju i emocijama. A ono što je čitanje učinilo još zanimljivije su trenuci u kojima sam imala utisak da sam baš ja taj dragi prijatelj kojem Čarli šalje pisma.
Teme koje se spominju u ovoj knjizi prikazane su kroz svaki Čarlijev dan. Strah od promena, novog društva, gubitka voljenih osoba, problema u porodici, jedni su od životnih prepreka koje grade naše puteve. Homoseksusalnost, prvi odnos, upotreba droge i alkohola, prva ljubav, patnja takođe su teme kojima se bavio autor, i na koje je dao odgovor. Ovo je knjiga koja je pokrenula mnoge rasprave i kontroverze, koja je u nekim školskim bibliotekama bila zabranjena. Ovaj roman će iskreno odgovoriti na svaka pitanja i probleme koja muče misli jednog tinejdžera. Ali i iskreno nasmejati mnogim Čarlijevim provalama i razmišljanjima o devojkama i drugim stvarima koje su mučile njegovu pametnu glavu.
Takođe jako mi se svideo period u kojem je pisana radnja ovog romana. Jer kroz nju naučila sam dosta o muzičkoj sceni tokom 91. godine kada su njom vladale tadašnje muzičke pop zvezde.

"Čudan je trenutak u kojem ljudi biraju da budu velikodušni."

Recenzija by Dragana Stojanović