Saturday 2 September 2017

Džesika Hokins - Gola duša


Izdavač - LAGUNA
Yours to Bare by Jessica Hawkins

Kao prvo korica knjige, provokativna, senzualna a opet odmerena i romantična zajedno sa rečima "Gola duša".
Nije to bilo kakav naslov, to je zapravo i sama tema, ogoljenost dveju duša u raznoraznim situacija
ma. Priča o devojci koja misli da je drže pod kontrolom bližnji do trenutka kada shvati da je neko poznaje i pre samog upoznavanja. Slomljena, načeta i ranjena dopušta da je izleči osoba koja se pojavljuje iznenada. Ne znajući da je i on slomljen a opet itekako priseban i svoj, dominantan i moćan nad njom. Pre nego je upoznao, pronašao je njen dnevnik, posedovao je njene reči. Bio je "vlasnik njenih misli". Mislim da je to unapred zastrašujuće, da tamo negde postoji neko ko poseduje njene misli. Ja se sama stresem na tu pomisao.
Iako je nije poznavao, znao je da joj je lepota opčinjavajuća zbog njenih reči... Opčinjavala ga je.

"Njena tama, pretočena u rečenice, njena iskrena, otvorena poezija - sve se to slivalo u mene kao toplo mleko niz grlo. I od tog časa pa nadalje, ja sam pio, jeo i sanjao Nju." 

Prelep spoj umetnosti i erotike, tanka linija ljubavi i posedovanja i sve to ispisano. Svaka njegova fotografija sa njenim rečima povezuje ih dublje i jače. Postoje slomljene duše, napisane reči koje ih spajaju, trenuci u kojima je on dominantan a ona potčinjena u kojima ona uživa u tome a opet kada pomisli da je i on neko ko je usmerava u ono sto on želi, ispliva njegova ljubav da joj pokaže da je to samo njegova briga za nju.
On za sebe misli da je "srećni drkadžija koji je drži uz sebe i stara se da ne padne. Onaj koji može da odagna njenu tugu."
Ona shvata da je ipak potrebno da sredi svoju zbrku kako bi nastavila dalje a ne da dozvoli njemu da je podigne svaki put, obriše prašinu sa nje i pomisli "ok je".
 
Priča klizi i ukazuje na sve one životne stege koje guše a koje su itekako realne. Skidanje okova svakodnevnice i borba za samostalnost i podizanje ranjene duše sa dna je ono sto preovladava i daje pečat knjizi. Preporuka od mene 😊