Sunday 28 August 2016

S.K. Stivens - Zanesena,Zavedena


Izdavač - Laguna

ZANESENA
Mnogo puta ova knjiga me svojom naslovnicom privlačila, ali svaki put odustala bih od kupovine kada bih pročitala njen kratak sadržaj na poleđini. Problem je bio što se radnja vrti oko ljubavnog trougla, a ja to stvarno ne podnosim. Ipak, zbog jedne drugarice koja voli Kelana, odlučila sam da ovoj knjizi pružim priliku.
Čak ni sada, nakon što sam je pročitala, nikad neću podržavati takav izbor. Ali moram vam priznati da ima nešto u ovom romanu što je držalo moju pažnju u toku celog čitanja. To je surov način na koji je autorka pokazala kakve posledice donose takve veze.
Na samom početku čitanja Kira mi je izgledala kao sasvim normalna i kulturna devojka, ona potiče iz brižne porodice. Sa svojim dečkom, Denijem, sa kojim je dve godine u prelepoj vezi doselila se u novi grad. Za sobom je ostavila roditelje i sestru, i prepustila se novom načinu života.
Upisala se na novi i ugledni univerzitet, a njen dečko je pronašao posao iz svojih snova.
Za mene Deni je savršen dečko: brižan, pažljiv i odan u vezi. Prelepi i zgodni muškarac veselog pogleda koji čuva svoju drugu polovinu, ali i taj muškarac je imao mane. Prva: nije Kelan Kajl, a drugu otkrijte sami u toku čitanja. 

Pitate se ko je Kelan? U Kirinim očima bio je seksi popularna lokalna rok zvezda, i priznajem on to i jeste, ali u stvarnosti on je najbolji Denijev drug i cimer. A u mojim očima bio je totalno antipatičan dečko. Veliki ženkaroš i zavodnik.
Kira je devojka koja se oslanja na sigurnost u vezi, a Kelan živa vatra. Meni u toku čitanja nije bilo jasno kako je ta pametna devojka dozvolila zabranjenim emocijama da je uvuku u nešto što ni ona sama nije želela.
Kada je u jednom trenutku njen savršeni dečko izneverio i ostavio usamljenu Kira se polako sve više prepuštala Kelanovom prisustvu.
Znala je ona veoma dobro u šta se upušta sa tim strastvenim, osećajnim i opasno prodornim muškarcem, dok se prepuštala koketiranju i neprestanoj bliskosti. Njih dvoje izazivali su sudbinu i na kraju su završili povređeni, ali nisu bili jedini.
Mislim da je ovo prva knjiga u kojoj sam zamrzela glavnog lika. Kira me toliko nervirala da sam u nekim trenucima htela odustati od čitanja, ali ipak me zanimalo šta će se dešavati u daljem toku radnje. Ludela sam zbog njene neodlučnosti i nezrelosti, i ljutila se na Kelana.
Za preljubu treba dvoje, a oni su to znali. Samo ima nešto što ja nisam znala dok nisam došla do samog kraja. Ima nešto bolno i tužno u zavodljivom seksi rokeru, što je jedino Kira uspela izvući.
Priznaću vam da se moje emocije i mišljenja o ova dva lika nisu promenila čak ni kad sam zatvorila knjigu svesna kraja. Jedino je Deni ostao isti u mojim očima, ali drugi deo ove trilogije je čekao na mene i ja sam mu se prepustila.

”Oduvek sam ti govorila da se držiš knjiga, a ne ljubavi. Ne umeš ti sa ljudima.”


ZAVEDENA
Njihova veza počela je jednom izdajom i uništenjem druge i jake ljubavi, jer su oboje lagali osobu koju vole. Kelan je zbog nje povredio najboljeg druga kojeg je smatrao bratom, a Kira izgubila savršenog dečka. Oboje su gledali jedno drugo i međusobno se povređivali lažima, ali već tada bili su zaljubljeni. Očajnički.
Sada, nakon svega što su prošli, Kira i Kelan znaju na šta su sposobni, a njihova veza izgleda kao da je osuđena na propast.
Oni se neizmerno vole, ali zbog svojih odluka nemaju poveranja jedno u drugo. Kira zna da je Kelanu od samog rođenja nešto falilo, a tu prazninu ovaj seksi umetnik pre nje ispunjavao je muzikom, neobaveznim seksom, pa čak i zabranjenom ljubavlju prema njoj.
”Odeća vas ne može učiniti rok zvezdom-ili nosite tu iskru u sebi, ili ne. A Kelan je prosto isijavao. Čak i da je tek prosečno izgledao, ipak bi svima privlačio pažnju. Privlačio je ljude kao magnet. Bio je jednostavno…poseban.”
Znam da će vam ovo biti čudno, ali koliko mrzim Kiru iz prvog dela toliko ovu devojku koja je u drugom delu sazrela volim. Isto važi i za Kelana. Tačnije ceo ovaj deo obožavam, jer je autorka svakom od njih pružila šansu da se pokažu. Ali ako mislite da u ovom delu nema nikakvih rolerkoster vožnji onda ste se prevarili!
U delu “Zavedena” autorka je Kelana i Kiru stavila na jedan malo drugačiji put u kojem su trebali dokazati svoju vernost, preći preko strahova i novih izazova. To nije bilo nimalo lako, jer će jedna prošlost ukrstiti svoje puteve sa njihovom sadašnjosti.
Za mene ovo je jedna emotivna, srceparajuća i uzbudljiva priča. Više puta smejala sam se uz ovaj deo nego što sam u prvom bila ljuta i ogorčena, ali kao što sam pred kraj prvog dela plakala tako sam i ovde.
Način na koji autorka Stivens kroz reči prenosi sve emocije likova i opise događanja mnogo puta su me dotukli. Ovo je priča o nesavršenim osobama koje greše, ali ipak nakon svega trude se da onima koje vole budu savršeni. A ja se nadam i čekam prevodu treće knjige.

Recenzija by Dragana Stojanović