Tuesday 7 February 2017

Zoran Petrović - Praznik zveri


Izdavač - Otvorena knjiga
Facebook stranica autora PRAZNIK ZVERI
★ ★ ★ ★ ★

Ulicama Beograda i okolinom, dva kuma, psihološki profajler i inspektor beogradskog MUP-a, tragaju za serijskim ubicom, koji žrtve usmrćuje ubrizgavanjem otrova T12. Na vratu ubijenih ostavlja ubode koji podsećaju na vampirski ujed pa ga nazivaju „Vampir sa Avale“. Trag mu se na neko vreme gubi i policija prekida poteru, ali nakon par decenija ubistva se nastavljaju u istom maniru. Ovoga puta Odeljenje za krvne delikte imaće pomoć podmlatka policije kao i patologa sa neskrivenim interesovanjem za natprirodno. Događaji koji će uslediti i dokazni materijal sa mesta zločina, nevešće ih na nešto sasvim neverovatno. Suočiće se sa nečim što prevazilazi nauku i religiju,da zaborave sve što su ih škola i život naučili i da otvorenog uma zakorače u novi svet. 


Izazov prihvaćen!Umalo da ne bude. 
Prvo što me je privuklo ka ovoj knjizi jesu korice koje su predobre,predivne.A i sam naslov. Zatim me je autor isprepadao trejlerom (možete ga pogledati ovde PRAZNIK ZVERI TREJLER ) Malo me je to poljuljalo,ne volim horore niti da gledam niti da čitam. Al kao što pre neki dan rekoh na stranici,vreme je da proširim vidike i da se oprobam u nečemu novom. I zaista je novo i osvežavajuće,i drago mi je da ovu knjigu nisam otpisala. 
Moram priznati da mi je prvih šesdesetak strana teško išlo - autor šeta iz sadašnjosti u prošlost,upoznaje nas sa likovima i događajima,čak mi je i malo nekako bilo i zbunjujuće,(pripisaću to mojoj slaboj koncetraciji koja me šiba u zadnje vreme) ali kad se uhodaš i povataš konce,samo vičeš "Vozi Miško!" Počneš knjigu uveče,i sa njom dočekaš jutro,knjiga se ne ispušta iz ruku,stranice samo lete. Po meni ova knjiga je prvenstveno triler,i to mnogo dobar triler,a zatim horor. Bogami su mi neke scene bile freak,tačno sam se štrecala na raznorazna šuškanja po kući.
Autor je na neverovatan način isprepletao likove,događaje,priče,legende (sećate se da sam spominjala vradžbine,bajalice,legende - autor ih je sam izmaštao,ako vam ne budu dale rezultat,tužite autora 😂 ) 
Stoletnica,Zavetnica,Čuvari,Upiri,Užasnici,Dobronoseće,Vile Bestidnice, Mrtvozbornik, Tajnožder...samo su neki od likova koje je izmaštao autor. Mnogo mi se dopala legenda o Tajnožderu. 

"Legenda kaže da se nekada davno, na vrhu Avale, nastanio mladi bračni par koji nije mogao imati potomaka. Jedva su krpili kraj sa krajem, ali im život beše ispunjen slogom i ljubavlju. Jednoga dana kada je muž otišao u lov, na kolibu nabasa neki razbojnik. Nije imao bogzna šta da pokrade od ubogih ljudi, pa besan, na silu obljubi domaćicu i nestade bez traga. Od sramote sirota žena mužu nije priznala šta se dogodilo, ali prolaziše meseci i stomak poče da se ukazuje. Kada više nisu pomagale ni uvezane krpe oko pojasa ni široke haljine, žena jedne noći reši da sebi olakša i prošapta mužu svoju tajnu. Povila je krhki vrat očekujući kaznu i bes supruga, ali je on samo tužno pogleda i reče: „Sa svog srca kamen odgurala pa na moje, dušo, preturila, Tajnom svoje telo olakšala, a moje u stenu pretvorila“. To behu poslednje reči koje joj je uputio. Ostao je da sedi u kolibi danima i noćima, odbijao hranu, vodu i razgovor i život poče da mu se gasi. Očajna žena kad je videla šta se sa njim zbiva, urušenog uma od krivice što mu je Tajnu ikada izgovorila, reši da prinese žrtvu i tako, mislila je, okaje grehe nepočinjene. Izašla je ispred kuće jednu ruku držeći pod stomakom, a drugom se pridržavajući za granu koja se niz provaliju nadvijala. Zagledala se u ambis ispred sebe, a muž kad vide šta je naumila, od gladi i tuge iscrpljen, ne uspe da se pomeri već samo gorko zajeca. Žena se okrete, radosna što bar neki zvuk iz njega izađe makar to bio i plač, ali beše kasno jer grana pod njom popusti i ona se u nepovrat sa nerođenim detetom surva. Dugo je padala sa vrha planine, u stene usput zapinjući, a kada se dnom Avale prolomi stravičan tresak muž zavapi i zajedno sa njom ispusti dušu. Od velike ljubavi ostaše samo muževljeve suze koje u času njihove zajedničke smrti sa njegovog lica na zemlju kanuše i u kamenje se pretvoriše.
Tu se predanje tokom godina menjalo i dobijalo mnoge oblike. Jedni pričaju da su od te noći duhovi njih troje spojeni. U snu se prikazuju lošim ljudima koje put kroz Planinu nanese, pa ih na spavanju davi njihovo nerođeno dete dok ne izgube razum i skoče u provaliju. Drugi kažu da loša sreća prati one koji nekim slučajem pokupe kamenčiće sa tog vrha Avale, jer tako sa sobom nose suze sirotog čoveka koji je od tuge izdahnuo. Treća verzija priče kaže, da od tada duh čoveka i dalje živi u Prirodi. Ako se izgovore magične reči, slične onima koje je davno ženi uputio, on se govorniku ukaže i dušu mu olakša prihvatajući njegovu najveću Tajnu. Otuda i ime Tajnožder. Najčešće se ukazuje kao reljefno lice u velikom kamenu i sa sovom na obrvama od mahovine."

I ima još mnogo,mnogo lepih i zanimljivih legendi.Svaka čast autoru na izmaštanom svetu i na tome kako je perfektno iskrojio knjigu. Knjiga je toliko realna,da imam strah da će me nešto ćapiti za vrat,ili da će me mrak pojesti. Još mi se svidelo kako je autor odradio međuljudske i porodične odnose,ubacio je i dosta humora. Naravno,na moju žalost erotskih scena nema,ima nešto malo muvanja,čak mi se i svideo jedan macan 😂 Ali,nije falilo.Knjiga je perfektna ovakva kakva jeste.
Zaista ne mogu napisati neku boom tras recenziju,ovu knjigu treba pročitati i doživeti ovaj fantastični svet.Velika preporuka od mene! 😘

Recenzija by Zjala Crni biser