Sunday 27 May 2018

Penelopi Vord - Kao pas i mačka


Izdavač - LAGUNA
RoomHate by Penelope Ward
★ ★ ★ ★

Tajanstvena devojčica s povezom preko oka.
Najbolja drugarica.
Tinejdžerska fantazija. 
Devojka koja mi je ukrala srce pa ga slomila i odnela sa sobom kad je pobegla.
Drugarica koja se otuđila. 
Zabranjena cimerka. 
Devojka.
Majka moje dece.

Dvoje dece iz rasturenih porodica pronalaze utehu jedno u drugom i svet im deluje manje slomljeno. Iste te rasturene porodice dovode do prekida njihovog prijateljstva. Deset godina kasnije... Amelija i Džastin nasleđuju kuću u kojoj je njihova ljubav počela. Pored mržnje koju osećaju jedno prema drugom, živeći kao cimeri, kao pas i mačka, na scenu se vraćaju i sva osećanja koja su gajili jedno prema drugom u prošlosti. 

"Nikad te nisam mrzeo. Ne bih mogao sve i da hoću. A veruj mi da jesam pokušao." 


"Mislio sam da sam te ostavio u prošlosti, gde ti je i mesto." 

No, njihov put popločan je raznim preprekama, a prva je Džejd, Džastinova devojka, koja daje pečat i potrebnu dramu prvom delu knjige, koji se meni manje dopao. Nekako mi se čini da je autorka zbrzala sve, dijalozi su mi bili mlaki i falilo mi je tu malo više osećanja. No, srećom nema niti ljubavnog trougla niti varanja.
Zatim dolazimo do drugog dela knjige, druge prepreke, predivne prepreke i dela koji je meni savršeno napisan. Na svet dolazi Bea, Bumbar ❤
Bea, koja će Džastinu i Ameliju naterati da odrastu, da se otarase mrženje, grešaka i strahova, da se otarase bolne prošlosti.
Btw, postoji li išta lepše od muškarca sa malom bebom u rukama?! :swoon: 😍

"Imamo opasnu situaciju. Pokrivena je govnima... sve do potiljka. Kako je uopšte moguće da se ukakiš sve do glave? To je poseban dar, Bumbare. Sutra ću da zovem odbor Ginisove knjige rekorda i prijavim najveće sranje." 


I poslednja i ujedno najteža prepreka - Džastinov posao i karijera koja ga na par meseci odvaja od njih dve. Amelijino podsećanje na staru izreku - ako se vrati onda je tvoj; ako se ne vrati nikad nije ni bio. Razdvojenost će ih oboje naterati da se preispitaju šta žele od života i kako dalje. Pogotovo Džastina, koji se sprema da preuzme najveću ulogu u životu, ulogu koje se plašio.

"Bea, hvala što si me naučila da je nekad ono čega se najviše plašimo, zapravo ono za čime nam duša najviše žudi."

 
"Znam da nisam njen biološki otac, ali ona to ne zna. Ionako krvna veza ne čini oca. Ja sam njen otac zato što me je ona izabrala. Kupila me je kad mi se prvi put osmehnula. I iako sam se u početku usrao od straha zbog toga, sad ne mogu da zamislim život bez nje." 

Knjiga je nabijena emocijama - seksualnom tenzijom, mržnjom, ljutnjom, humorom,... svaku njihovu emociju možete osetiti. Sjajna priča o drugoj šansi za ljubav. 
Nadam se da će Laguna nastaviti da prevodi ovu autorku, jer Penelopi stvarno ume da nas ubode u dušu sa svojim knjigama i likovima. 
Ja bih volela da sledeća njena knjiga bude Neighbor Dearest. A vi?  😉