Saturday 6 May 2017

Ana Bel - Lek za slomljeno srce


Izdavač - Laguna
★ ★ ★ ★ ★

''U stvarno životu ne postoje srećni završeci. Bolje da sebi uštediš vreme i trud.''

Abi je ostavljena posle godinu dana. Ostavio je onaj pravi, Džozef, a ona je ubeđenja da je baš on njena srodna duša. Nakon raskida, uzima slobodne dane na poslu i utapa tugu u hrani i suzama.

''Neshvatljivo mi je kako ljudi slomljenog srca kojima nije omogućeno da rade od kuće idu svakog dana na posao.''

Nakon povratka na posao zbog slikanja u firmi, Abi shvata da mora nešto da promeni i počinje od frizure, izlazi sa najboljom drugaricom Šan i naizgled joj dobro ide, sve dok jednog dana ispred vrata svog stana ne zatekne kutiju sa svojim stvarima koju je Džozef ostavio.

''Prvi put posle više nedjelja osećam se srećno. Kao da sam naišla na delić sebe kakva sam nekad bila.''

Preturajući po toj kutiji, pronalazi spisak izazova koji se slučajno našao tu, 10 stvari koje Džozef želi da uradi pre četrdeste godine. Abi to vidi kao znak sudbine i odlučuje da uradi sve sa spiska, da privuče njegovu pažnju i da ga vrati.
Postoji samo jedan problem, na spisku se nalaze izazovi na koje ona nikada ne bi ni pomislila jer se plaši visine, a nije baš ni avanturista - od obilaska Pariza, učenja španskog, preko biciklizma, planinarenja pa sve do onog najgoreg - spuštanje niz dvostruko uže s najviše zgrade u gradu.

''Ne bih rekla da sam ga prebolela, ali nema ni smisla da čučim snuždena u stanu. Neću ga vratiti time što ću pojesti količinu čipsa jednaku svojoj težini.''

Abi odlučuje da slaže najbolju drugaricu i govori joj da je spisak njen i da na taj način pokušava da preboli Džozefa, i Šan koja ga nikad nije ni volela, ponosna na svoju drugaricu, odlučuje da joj pomogne. Ali, osim Šan, i šarmantni avanturista Ben joj takođe pomaže da završi svih 10 izazova.
I dok Abi napreduje kroz spisak, postaje zbunjena. Da li je zaista Džozef onaj pravi i da li će joj plan uspeti i zašto se tako čudno oseća kad je Ben u blizini?

"Iz mog iskustva, ako voliš nekoga, nekad ga je bolje pustiti, jer ćeš na kraju biti povređen. Što više voliš nekoga, više ćeš patiti kada se završi.''

Uživala sam, nisam mislila da će mi se ovoliko knjiga svideti, ali divna je, romantična, slatka, brzo se čita i jedva sam čekala da vidim da li će Abi pobediti svoje strahove i da li će sve obaviti. Moram priznati da su me Abi i Džozef malo nervirali kroz knjigu, ali su mi zato Šan i Ben bili mnogo zanimljivi likovi.

''Znam da to nije odmor i da neće biti opušteno, ali kad god treba da poneseš pasoš da bi nekud stigao, u meni se probudi dete.''

Ovo nije samo priča o ljubavi, listi i očajničkim potezima, već je priča i o prijateljstvu, novim prilikama i borbi u životu.

''Načas se zapitam kako to da se uopšte upuštamo u tu ljubavnu igru kad slomljeno srce može uticati na ceo naš život.''

5 zvezdica!

''Želim nekog ko će iskusiti život sa mnom.''

... i još 5 za sam kraj knjige.

''Nisi bila u pravu, Abi Martin. Ja jesam u stanju da se zaljubim, a to znam zato što sam se do ušiju zaljubio u tebe.''

Recenzija by Prodavnica snova