Tuesday 14 August 2018

Bler Holden - Njegova devojka


Izdavač - LAGUNA

Njegova devojka, ne bilo čija već NJEGOVA.
Za naslov ovakve knjige ovo je i više nego dovoljno i baš ono što treba na korici knjige da stoji.
On i ona njegova. Njegova do srži, do najskrivenijeg kutka duše.
Da li je neko rekao leptirići u stomalu, glavi, oko glave??? Nema ovde leptirića, sve je ovo zmaj do zmaja od miline.
Prelepa ljubavna priča dvoje mladih i verujte na reč ova "new adult" romansa je savršena. Dok se čita osećaš se lepo, kad se završi u glavi smišljaš kako je dalje teklo. Puštaš mašti na volju i sve ono lepo što treba da usledi nakon priče. Proživiš priču čitajući je a razviješ zaključak u glavi onako kako ti duša ište.

Priča o Tesi, devojci sa kompleksima, devojci iz svakodnevnog života koja misli da je ljubav njenog života jedan frajer a ustvari život i srce utkaju drugačiju mrežu koja nju zarobi. Ona se jednostavno prepusti. Neko koga se plašila i od koga je zazirala u život joj donese veru, samopouzdanje, kontrolu nad sobom i to je ono što je sjajno u svemu. Upoznaš i spoznaš sebe i ono što stvarno misliš i osećaš uz osobu koja se i sama pronalazi uz tebe.
Kada si mlad i imaš snove i svoje oblake iz kojih te baci spoznaja realnog i shvatiš da ljudi i nisu toliko sjajni kako misliš. Rasprše se snovi u tili čas i skontaš da "savršenstvo završi sa savršenstvom, čak i kad je to pomenuto savršenstvo pokvareno do srži". Kroz knjigu shvata koliko je zapravo srećna što su se njeni lažni oblaci razbežali i pokazali ko je ko zapravo i da je onaj pravi ustvari neko ko je uvek bio tu a koga je stavila na crnu listu. 

On, Kol, neko ko je "posebno dizajniran" za to da je muči. Savršenstvo svake mlade devojke, mangup kome savršeno stoje rupice na obrazima i koji je čudovište, seksi čudovište doduše.
Otelotvorenje Boga - manekena pojavivši se okrenulo je njen žvot naglavačke. Mi devojke nikad ne priznamo da je to u pozitivnom smeru sve dok ne skontamo da nemamo izlaz iz sve one miline koja proizilazi iz pogleda tog savršenstva. A tada ...tada smo već na kolenima.

Humor koji se proteže kroz svaku njihovu čarku, reč, kroz svaki red u ovoj knjizi je sjajan i mami osmeh do poslednje stranice knjige. Njihovi dijalozi, u početku puni prepucavanja, čupkanja za kikice i štipkanja su savršeni i bude leptiriće čitaoca. Njeno volim ga, mrzim ga, volim ga ali trenutno mrzim ima u knjizi poentu i čitajući knjigu zaronimo u problematiku te mladalačke ljubavi.


"Koliko ti je potrebno da pustiš nekog u svoj život i vidiš pravu sebe?"
Taman pokušavam da rastumačim njegove reči, kad osetim kako mi se par snažnih ruku zavlači ispod kolena i podie me.
"Šta radiš?" Pre nego što mogu da ga zaustavim, uhvati me oko struka i slobodnom rukom mi otkopča pojas.
"Puštam sebe unutra", odlučno kaže dok me drži u vazduhu i gleda u oči.
"Spusti me, kad ti kažem", istovremeno je prekinuo tišinu i kontakt pogledima. Nešto mu zatreperi u očima, neko njemu strano osećanje, ali onda ga prikrije vragolastim smeškom.
"A ja još mislio da ćemo ovaj romantični trenutak završiti vrelim strasnim poljubcem." 
Namigne ali me još ne spušta.
"Ma daj, ne bih dotakla te usne ni da si na samrti i da ti treba veštačko disanje."
"Čuvene poslednje reči, Tesi", smeška se a ja ga munem laktom u bok. " Opusti se Tes. Šalim se. Ali zar bi bilo toliko loše kad bi želela ovo?" U šali pokazuje na svoje telo. Na trenutak se zbunim jer dođavola čovek je zgodan i zna to.
"Želim? Naravno da te želim!" a zatim napravim grimasu na kraju rečenice."

Bockanje, naizgled bezazleno, učnilo je svoje. Ona slatka "mržnja" prerasla je u nesto više i raščistila put za nešto prelepo što je povezalo njih dvoje. Sjajan prikaz te ljubavi i zaljubljenosti u knjizi me je ganjala da knjigu prosto progutam i uživam u nadmetanju dve osobe koje se bore da pobede taj humor univerzuma koji ih je spojio.

"Stvarno, sudbo prevrtljiva? Zar sam ja meta svakog vica koji tamo gore smisle? "

Ljubav ne možete prisiliti, ona se desi, neko je toga svestan čim ga pogled prostreli a nekom treba malo više. Kada se osetiš bespomoćan pored njega, a on nakon tvog "trebaš mi" doleti padaju svi zidovi koje si gradio oko sebe. Tako je i sa Tesom i Kolom. On je pored nje bio bezbrižan, srećan i pomalo lud, ona pored njega, njegova Puslica. Jednostavno ljubav!!! Pogledaš ga i jednostavno ga voliš 😊

Između ove dve korice je savršeno rađanje jedne ljubavi, savršeno priznanje najkomplikovanijih osećaja koje imaju jedno prema drugom. Oni su rekli doviđenja zaljubljenosti, dobrodošla ljubavi i pustili je da ih opije.

I jos nešto da dodam, knjiga je možda malkice razvučena ali je opet želiš još i još, ali i mimo toga hvala nebesima na delove iz "njegovog ugla". Bilo je prelepo čitati sve ono što je on kao mačo men osećao, proživljavao, što je kao opasan frajer osećao i na kraju njoj poklonio.
Sve preporuke za NJEGOVU devojku od mene 😊