Monday 17 July 2017

Rene Ahdie - Gnev i zora


Izdavač - PUBLIK PRAKTIKUM
The Wrath and the Dawn (The Wrath and the Dawn, #1) by Renee Ahdieh
★ ★ ★ ★ ★

„Stotinu života za onaj jedan život koji si ti uzeo. Po jedan, svakoga dana u zoru. Propustiš li jedno jedino jutro, izvući ću te iz tvojih snova. Izvući ću te iz tvog grada. I oduzeću ti život hiljadu puta iznova.”

Kalid Ibn al - Rašid, osamnaestogodišnji vladar Korasana, svake noći dovodi novu nevestu da bi ona u svitanje bila pogubljena. Svako svitanje donosi užas u drugoj porodici. 
Šesnaestogodišnja Šeherezada, zaslepljena tugom i mržnjom, dobrovoljno se ponudi da se uda za mladog kralja, sa osmišljenim planom da preživi i osveti smrt svoje najbolje drugarice i drugih devojaka koje su ubijene bez ikakvog objašnjenja. 

"U samom dnu ogromne prostorije stajao je Kalid Ibn al - Rašid, kalif Korasana. Kralj svih kraljeva. Čudovište iz mojih noćnih mora." 

Šeherezada odgodi svoje pogubljenje pričajući priču koja zainteresuje Kalida, ali nastavak priče će čuti ako je pusti da preživi još jedan dan.

"Videću i sutrašnji zalazak sunca. Budi siguran u to,. Kunem se da ću videti koliko god zalazaka bude potrebno. I ubiću te. Sopstvenim rukama." 

Došla je u palatu sa namerom da preživi, otkrije slabosti svog neprijatelja, a zatim da ga uništi. Ali nije sve onako kako izgleda. Što više vremena provodi sa Kalidom, Šeherezada uviđa da se ispod hladne, nepristupačne i ledene Kalidove pojave krije samo dečak, slomljen i izmučen mračnim tajnama i kletvom. Dečak sa surovom prošlošću i neizvesnom budućnošću. Dečak koji polako počinje da joj osvaja srce. Biva rastrzana između osvete i ljubavi.

"Kako je moguće da ga želim? Nakon što je ubio Šivu? Nakon što je ubio toliko mladih devojaka bez objašnjenja? Šta nije u redu sa mnom? Šiva. Šta da radim? Nema - nema više mržnje u meni. Pomozi mi da je pronađem. Kad ga ugledam... kad čujem njegov glas. Kako sam mogla ovo da ti uradim?" 


"On je mnogo propatio. A ja osećam ogromnu patnju kad znam da on zauzvrat nanosi drugima bol. Boli me, jer to nisu postupci dečaka koga sam znao. Ali vi ste maldi, a ja sam star, i u mojim godinama mudrost nije urođena, već očekivana. Najveća istina koju sam naučio u životu je da niko ne može u potpunosti da ostvari svoj potencijal bez ljubavi drugih. Nije nam suđeno da budemo sami, Šeherezado. Što više neko tera ljude od sebe, sve je jasnije da vapi za ljubavlju." 

Kalid je sa Šeherezadom toplo - hladno. Prvi put posle dugo vremena dozvoljava sebi da nešto želi, pokazujući to na čudan način, a samo želi da zaštiti Šeherezadu od svojih tajni i svojih sve brojnijih neprijatelja. 

"Ti si izuzetna. Svakog dana očekujem da me iznenadi tvoja izuzetnost, ali se to ne dešava. Sad shvatam šta znači biti ti. To znači ne znati za ograničenja. Ne znati za granice u bilo čemu što radiš."


"Šeherezada je tvdoglava devojka, a ja sam čudovište. Pretpostavljam da smo dobar spoj." 

Kad Šeherezada konačno sazna za kletvu i tajne koje se kriju u mladom kralju, da li će uspeti da prekine ciklus smrti i uništenja? 

"Mržnja. Osuda. Osveta. I sam si rekao, osveta nikad neće nadomestiti ono što sam izgubila. Ono što si ti izgubio. Sve što imamo je sad. I vera u bolje sutra." 


I dođeš do kraja knjige i šlog te opali, jer nastavaka dolazi tek za sajam. 
Inspirisan pričama iz „1001 noći”, roman „Gnev i zora” je gusto tkanje mržnje, ljubavi, odanosti, izdaje, osvete...
Pročitala sam ovu knjigu za par sati, 283 stranice čistog savršenstva. Već sam na stranici par puta pisala kako sam počela da izbegavam knjige iz ovog žanra, jer su mi već sve postale na isti kalup, sa sve iritantnim likovima od 13 do 18 godina koji su svemoćni i koji su pokupili svu pamet sveta. 
I ovde imamo likove od 16 i 18 godina, ali su ti likovi toliko savršeno odrađeni, da ti se jednostavno podvuku pod kožu i ne možeš da ih ne voliš. Niko od njih nije svemoćan, predstavljeni su realno sa svim manama i vrlinama. 
Šeherezada je fantastičan lik (retko kad ovo kažem za ženski lik) hrabra, duhovita, odvažna, tvrdoglava. Kalid, i pored svega što je uradio, predivan je. Dospeo je na moju listu omiljenih bookboyfriendova. 
Ono što mi je najlepše u ovoj knjizi je njihova ljubavna priča. Ne, nema erotike ako ste se to zapitali. Ali je ovo jedna od najlepših ljubavnih priča koje sam pročitala. 

"Dovoljno smo snažne da pokorimo svet golim rukama, a opet dozvoljavamo smešnim dečacima da prave budale od nas." 
"Ja nisam budala." 
"Ne, nisi. Još uvek. Ali to je neizbežno. Jednom kada upoznaš onoga ko čini da se smeješ kako se nikada ranije nisi smejala i plačeš kako nikada ranije nisi plakala...propast je neizbežna."

Stil pisanja jedinstven i bogat. Uživala sam u opisima palate, običaja,... i u opisima jela, u nekim momentima mi je došlo da pojedem stranicu. 
Ono što svakako ne smemo zanemariti u ovoj knjizi su sporedni likovi - Džalal (Kalidov rođak), Despina (Šeherezadina lična služavka, navijam za nju i Džalala), Tarik (Šeherezadin prijatelj iz detinjstva i njena prva ljubav) pa zato u ovoj knjizi imamo i ljubavni trouglić. 

Retko kad preporučim knjigu, al ova je za svaku preporuku. Političke intrige, mržnja koja prerasta u  ljubav, magija, odanost, izdaja...

"Na kraju krajeva, svaka priča ima svoju priču."