Sunday 3 December 2017

Elisabet Benavent - Na Valerijinom mestu


Izdavač - LAGUNA

''Potreban mi je muškarac koji će me razumeti.''

Četiri najbolje drugarice, potpuno različite, ali baš zbog toga i funkcionišu tako dobro.

''Svako pritisak podnosi kako zna i ume.''

Valerija - Protogonist u romanu, ima 27 godina, udata za svoju prvu ljubav Adrijana, pisac. Posle velikog uspeha nakon objavljivanja prvog romana, Valerija daje otkaz u firmi, ubeđenja da će sledeće romane napisati lako. Međutim, nailazi na blokadu, kako u pisanju, tako i u braku.
Skoro šest meseci bez sexa sa Adrijanom, Valerija se oseća zapostavljenom, a onda otkriva da Adrijan, inače fotograf, ima zgodnu i mlađu pomoćnicu. Poljuljano samopouzdanje, inat i Lola je bacaju u naručje Viktoru. Viktor je zavodnik, zgodan, budi u njoj sva osećanja na koja je pored Adrijana i zaboravila da poseduje.

''Lako je da se lepo osećamo u vlastitoj koži kad uza se imamo nekog ko se prepustio potpunom obožavanju naše malenkosti. Možda bi trebalo da i ja nađem takvog sledbenika...''

A kad smo kod Lole... Lola je najotvorenija, najluckasija i najluđa od njih četiri. Nju ne zanima tuđe mišljenje, kao ni predrasude okoline. Lola je tip žene koju volite ili mrzite, nema sredine. Ja sam je obožavala.
Lola voli sex i ona menja muškarce, bez obaveze i osećanja. Iskrena je, sjajan prijatelj i ima svoj rokovnik u koji zapisuje sve što ona smatra važnim.
Ali i ona ima jednu slabu tačku, Serhio, kolega s posla... Koliko god uživala i igrala se s njim, smeta joj što Serhio ima verenicu i što je ona uvek rezerva.

''Lolu ne zanima šta ko misli kad je u krevetu. Samo ono što oseća. S te strane mi se uvek mnogo sviđala... Ne u krevetu, već u životu. Nju je baš briga za ljude.''

Karmen... Ona je romantična, umerena i usamljena. Jedina kojoj ljubavni život prosto ne ide od ruke. Problem u životu joj je šef sa kojim se stalno svađa i kolega koji joj se dopada, ali ne zna kako da mu privuče pažnju.

''Nema smisla kriti značajne stvari a još manje odlagati neizbežne. Osećanjima se ne može upravljati, koliko god neki govorili da je posredi volja.''

I na kraju Nerea... Jedina koja ''štrči''. Nerea je prelepa, ali nema dečka, svakome koga je upoznala - nešto fali. No, na iznenađenje njenih drugarica, Nerea odjednom ima savršenog dečka bez ikakvih zamerki. Ali, da li je gospodin savršeni stvarno bez mane ili ima neku lošu stranu... To neću otkriti.

''Nema veće laži od polovične istine.'' 

Moram priznati da je ovo jedna od onih knjiga za koju sam se prvenstveno zalepila zbog naslovne stranice. Onda sam pročitala o čemu se radi i kupila sam je na Sajmu jer nisam dugo čitala chick lit.
Nisam mnogo očekivala, ali BUM! Odlična je knjiga. Sam početak malo više podseća na Sex i grad i to je jedina zamerka koju imam.
Nakon toga postaje stvarno zanimljiva, svaka devojka ima svoju priču i polako ih upoznajemo.

''Ima nečeg čime čovek ne može da upravlja iako bi hteo.''

Ima ljubavi, ima tuge, usamljenosti, smeha, sexa..
U prevodu, sve ono što se i očekuje od knjiga iz ovog žanra.
Brzo se čita i ja je nisam ispuštala dok nisam završila.
Bila sam u raspoloženju za nešto laganije i stvarno sam uživala.

''Ne zanosi se. Nesumnjivo je iskren, ali već sam ti rekla da je spreman na sve da postigne ono što želi. A izgleda da tebe mnogo želi.''

Ova knjiga inače ima još četiri nastavka i ja se nadam da će Laguna prevesti sve.

''Nisam žena kakvu očekuješ, a ti meni ne možeš da pružiš ono što želim.''

5 chick-lit zvezdica!

''Pojam stvaranja ne može da se meri radnim danima. On je hirovit.''