Sunday 9 September 2018

Samanta King - Izbor


Izdavač - LAGUNA
The Choice by Samantha King
★ ★ ★ ★ ★

"Mnogo sam se smejala tih prvih dana. Život je bio savršen; a onda je odjednom prestao da bude takav."

Madlen Medi  Kasl živi savršen život sa savršenom porodicom. Udata je skoro 11 godina za svog muža Dominika, ima dvoje dece. blizanci, dečak i devojčica, Ejdan i Anabel. Ali ništa nije onako kako izgleda. Iza zatvorenih vrata njihove kuće nema ni S od savršenosti.

"Znam da su svađe normalne u svakom braku. Ali strah nije." 

  
Jednog majskog jutra, na deseti rođendan blizanaca, Medi završava tortu, ćaska sa blizancima, raduju se poklonima, zabavi i prijateljima. Ali njihovu idilu prekida zvono na vratima, koje unosi strepnju i u deliću sekunde se sve ruši. Medi je prinuđena da donese odluku koja je najveći košmar za svaku majku - da izabere koje će dete žrtvovati, a koje spasiti.

"Izaberi jedno, kučko."

Mesecima kasnije, obamrla i fizički i psihički, Medi pokušava da se seti tog kobnog dana i svog života pre toga, jer je usled traume i šoka delimično izgubila pamćenje. Živi sa svojim izborom, grižom savesti, bolom koji parališe i nju i ostatak porodice. Kako se sastaviti i živeti posle svega toga i da li je to uopšte moguće? 

"Zašto bi me bilo ko primorao na takav izbor? Podseća na onaj stari film sa Meril Strip zbog kojeg smo cimerka i ja ronile suze kipnim nedeljnim poslepodnevima. Sofijin izbor - tako se zove. Ali ovo nije film; ovo je moj život. Kako se iko usudio da mi to uradi?" 

Kroz snove i flešbekove, korak po korak, Medi pokušava da poveže saznanja i sećanja koja joj nadolaze, da bi na kraju dobila sliku prepunu porušenih obećanja, tajni i užasa koji su potresali njenu porodicu. 

...
Ovu knjigu sam kupila drugarici na poklon, al sam morala da zavirim u nju, a to zavirivanje se završilo tako što sam je za par sati pročitala i prisvojila. Nisam ekspert za ovaj žanr, pročitala sam tek nekolicinu knjiga, tako da ne znam dal postoji još neka knjiga na ovu temu. Odlična priča, sa gomilom događaja i preokreta i do kraja drži pažnju. 
Autorka nas nije do kraja držala u neznanju ko su zlikovci, i već u drugoj polovini knjige nam otkriva ko je čudovište koje tera majku da bira između dece. 
Mnogo drugih tema je obuhvatila ova priča. Knjiga je podeljena na četiri dela, i svaki deo nam donosi nove tajne i saznanja, šetamo sa glavnom junakinjom u prošlost, pa se vraćamo u sadašnjost. Brak koji je od početka bio loš, nasilje, zlostavljanje, izbor kakav nijedna majka ne bi trebala da doživi, i snaga koju majka dobije kad je u pitanju zaštita deteta. Cela knjiga je iz Medine perspektive i zajedno sa njom ćete osećati bol, strah, grižu savesti, očaj, tugu,... 
Jeste ovo knjiga sa osetljivom temom, opis knjige košmar svake majke, ali od mene, majke i žene, velika preporuka.