Saturday 21 October 2017

Džek Čeng - Vidimo se u kosmosu


Izdavač - DERETA IZDAVAŠTVO
★ ★ ★ ★

"Ako si hrabar samo kad si srećan, onda to nije hrabrost."

Jedanaestogodišnji Aleks Petroski obožava svemir i rakete, mamu i brata i svog psa Karla Segana, koji je dobio ime po astronomu kome se Aleks divi. Njegova najveća želja je da u svemir lansira svoj zlatni ajpod, kao što je to 1977. godine uradio astronom Karl Segan, poslavši u svemir Zlatnu ploču sa snimljenim zvucima kako bi bića sa drugih planeta stekla utisak o Zemlji.

"Dr. Segan je učestvovao u slanju Vojadžera 1 i 2 u daleki svemir, stavio je na njih zlatnu ploču sa svakojakim zvucima naše planete, kao što su pesme kitova, ljudi koji kažu "zdravo" na pedeset i pet jezika, smeh novorođenčeta i moždani talasi zaljubljene žene, kao i najveću muziku čovečanstva poput Baha, Betovena i Čaka Berija."

Pun optimizma, Aleks kreće na put od Rokvjua u Koloradu, preko Novog Meksika, Las Vegasa i Los Anđelesa. Na tom putu, Aleks otkriva svet koji ga okružuje i dugo čuvane tajne o svojoj porodici.

Ovu knjigu čine zapisi sa ajpoda tokom Aleksove avanture, koji sadrže razgovore, razne zvukove, nova poznanstva, smeh, ljubav, usamljenost, zabrinutost. I svi ti zapisi nose nešto dublje i teže u sebi - iako je Aleksovo pripovedanje u većini slučajeva vedro, dečije i pozitivno, mi iz tih zapisa saznajemo koliko je njegova porodica disfunkcionalna. Majka depresivna, Aleks se brine o njoj i sebi, tako što kuva, čisti i nabavlja sve što im treba. Roni, njegov stariji brat se odselio u Los Anđeles, gde radi kao sportski menadžer, plaća račune i potrepštine za Aleksa i majku, ali više od godinu dana ih nije posetio.
Aleks sam kreće na raketni festival koji se odžava u Albukerkiju, upoznaje par dobrih prijatelja i novog člana porodice koji ga uzimaju pod svoje i prate ga na njegovom veličanstvenom putovanju.

"Jednom me je Bendži pitao da li se osećam loše što nemam tatu, a ja sam ga pitao:"Da li se ti osećaš loše što nemaš dinosaurusa?" Odgovorio je da nije siguran pošto nikad nije imao dinosaurusa, a ja sam mu rekao da se ja osećam isto u vezi sa tatom."


"Ponekad oblaci u mojoj glavi postanu veliki i sivi i uzburkani, a onda mi krene uragan iz očiju. Samo što to nije doslovno uragan - nemam baš meteorološku stanicu u glavi."

Iz svega ovoga dobijamo jedanestogodišnjeg dečaka, koji je morao prerano da odraste i postane odgovaran, ali je sačuvao u sebi onu naivnost, ranjivost, znatiželjnost i čistotu deteta. 

"Pitam se šta ćete misliti kad budete slušali ove snimke, kad čujete zvukove dečaka sa planete Zemlje koji pokušava da bude hrabar i dečaka koji pokušava da otkrije istinu i dečaka koji voli svoju porodicu i prijatelje i svog psa kome je dao ime po svom junaku."


Ciglasta TEEN Edicija
Jedna od mojih omiljenih edicija, i iako piše TEEN, knjige su svakako za sve generacije. Ove knjige nas podsećaju na odrastanje, osnovnu i srednju školu, prve ljubavi, prijateljstvo, seksualnost, porodicu, problemi otuđenosti kod tinejdžera i odraslih ljudi, svet koji se stalno menja, stvari koje uzimamo zdravo za gotovo... Koju god knjigu da odaberete, nećete pogrešiti. Od mene svakako imate preporuku za sve. Više o knjigama možete pogledati na linkovima: