Thursday 20 February 2020

Nena Filipović - Lolin dnevnik 1


Knjigu možete poručiti OVDE

Te neke iskre koje se prelamaju kroz drago kamenje umeju da zaposednu dušu, da udenu oku posebnu boju, da izmame osobine za koje nismo ni znali da postoje u nama. Umeju da pojačaju karakter ili da svežu neku od osobina. Lola je jednostavno umela sa kamenčićima.

Lola ih je čitala i budila. Lola ih je slagala kao puzle da bi u nekome ko ih poseduje izazvao posebnu reakciju.

Kada je našla kamenčić utkan u obruč kao da je za nju negde skrivan nije ni bila svesna da joj je dobacio klupko sudbine kakvo i nije očekivala.
Kada te sudbina sama nađe i snađe ostaje ti da ploviš njome u neverici ali i da joj se prepustiš. 
Lola, neko ko je stojećki nosio noževe i u srce i u leđa. Zabijene od strane najbližih. Misleći da za nju rade sve ono najbolje i da je na silu mogu privoliti samo su je povređivali.

Koliko ima nekih teških lekcija kroz ovaj prvi deo Lolinog dnevnika toliko je ovo jedna lepa ljubavna limunada koja je zaslađena da u nama probudi sve ono lepo i nežno što se rađa uz prvu ljubav.

Ono kakvu sam sliku ja stvorila u svojoj glavi dok sam čitala je nakostrešena mačka pored koje stoji opasan pas željan igre a nenapada na nju. Mačka koja itekako zna da prede ali kada su kandže izvučene ona bude najsigurnija.
Naučena da se sama bori za sebe ne veruje u nešto što joj se na najlepši mogući način predalo. 
 
Lazar sa druge strane, svestan svog života, naviknut na disciplinu i na rad, pokušava da shvati šta ga je snašlo. Ljubav koja se u njemu uvukla i zavukla je nešto što je ulepšalo njegov do tada miran, monoton život. Uz nju se razdrmao, uz nju je pevao, spavao, disao. Da li je do kamenčića ili do srca njih dvoje koja su se našla na polaputa ne znam. Ono što znam je da sam preletela ovu knjigu za par sati i naučila da moć koju neki dragi kamen isijava itekako utiče na ljude u njegovoj okolini. Utiče na čovekove misli, karakter i ono što radi. 
 
Večita dilema sujeverja šta takvi kamenčići mogu da urade potonula je jer je i mene obuzela jačina akvamarina, jadarita, citrina, ametista ...
 
Lep je ovaj dnevnik kao i svaki dnevnik koji se vodi. Dok čekamo drugi deo i priželjkujemo da vidimo hoće li se ostvariti moć jadarita i hoće li kamen koji je za ljubav stvoren zasijati jače nego ikad i pokazati Loli da se "moć ne koristi tako olako".
 
Jedna lepa, pitka knjiga uz koju se nasmeješ i poželiš da osetiš bar mrvu tog zadirkivanja dvoje ljudi koji zrače pravom ljubavlju. Knjiga koja jasno šalje poruku da svaki dar koji neko daruje drugoj osobi treba da bude od srca jer daruje samo onaj koji voli i koji je voljen. Knjiga koja pokazuje da jedna mlada devojka itekako zna da održi lekciju starijima od sebe spuštajući ih na mesto koje su zaslužili.