Sunday 24 March 2019

Elisabet Benavent - Prava Valerija


Izdavač - LAGUNA

Prikaz prvog dela NA VALERIJINOM MESTU
Prikaz drugog dela VALERIJA U OGLEDALU
Prikaz trećeg dela VALERIJA U CRNO BELOM

“Mislim da sam se s godinama trudila da upoznam sebe. Svoje jake strane. Svoje slabe strane. Znam šta su mi slabosti isto kao što znam šta mi prija a šta mi ne prija. Što ne znači da se nisam ponekad prevarila, ali bar znači da sam, gotovo uvek, to radila svesno i znajući koje su posledice.”

Završnica Sage o Valeriji, i mnogo sam srećna što je Laguna sve prevela 💜
Valerija je sa Brunom, veza im napreduje prilično brzo, ali joj je i dalje Viktor stalno u mislima.
Pokušavaju da budu samo prijatelji, međutim svaki put kada se vide, jedva se suzdržavju da ne skoče jedno na drugo.
Bruno ili Viktor?
Sigurnost ili još jedan pokušaj sa čovekom koji je navikao da svako veče odvodi drugu ženu u krevet?

“Neka te ne plaši ono što želiš. Neka te ne plaši odluka, zato što je to kao da se plašiš same sebe.”

Lola ima slične dileme kao i Viktor, da li je zaista spremna za ozbiljnu vezu sa mlađim muškarcem, ili prosto želi svog šefa u krevetu, a nakon toga nekog drugog muškarca?
Da li je spremna da postane neka druga verzija sebe?

“Lolita znaš li šta se dešava? Shvataš kako sazrevaš, a još ti se ne dopada da radiš ono što čitav svet očekuje da radiš u svojim godinama. Meni se isto to povremeno događa.”

Karmen je sada udata i ima dete, taman kad je mislila da će uspeti da uspostavi balans i da će moći da bude ona stara Karmen, koja želi da napreduje na poslu i koja uživa u druženjima sa svojim drugaricama, i nova Karmen koja je supruga i majka... život joj je spremio novo iznenađenje koje će je baciti u dilemu.

“Prekini više da se osećaš razočarano. Budi srećna sa onim što imaš ili... ili odredi šta je to što želiš da budeš potpuno srećna, pruži ruku, uhvati to i zatvori krug.”

Nerea... ona najučtivija, najkulturnija, ona koja nikada ne priča o seksu... konačno je upoznala nekog koga želi da osvoji, ali on nije muškarac za veze.

“Koliko god se trudili, ne možemo voleti nekog ako to nije suđeno.”

Inače stvarno volim ponekad da pročitam ove “ružičaste” i lagane knjige, ubacim ih u “raspored” između trilera i drama. Nasmeju me, mada uglavnom ne ostavljaju neki jak utisak i brzo ih zaboravim.
Ova Saga je drugačija, stvarno sam uživala u sve četiri knjige i malo mi je i žao što se završilo.

“Mozak mi stalno pravi veliko čišćenje. Na kraju mi preostaju samo značajni trenuci, ali ih se sećam s mnogo više pojedinosti nego vi koji nikad ne zaboravljate.”

Predivne knjige o četiri potpuno različite ženske osobe, svaka je posebna na svoj način i nemaju mnogo toga zajedničkog...
Osim prijateljstva koje ih čvrsto spaja, činjenice da su uvek tu jedna za drugu, da dele najsrećnije i najtužnije trenutke, da nemaju problem da kažu jedna drugoj iskreno mišljenje čak i kada se neka od njih ljuti.
Jer iskrenost i podrška valjda i jesu najvažnije niti u jednom odnosu kao što je prijateljstvo.

“Na svetu nikad neće biti dovoljno novca za ono što smo osećali. Nikada.”

Velika preporuka svima koji vole ovakve knjige, nasmejaće vas - to obećavam.
A ukoliko ste gadljivi na seks, onda se ipak držite dalje od ove četiri fenomenalne junakinje, u tom slučaju, na žurku, među stranicama ovih knjiga, niste dobrodošli 😉
U suprotnom, grabite sva četiri dela i uživajte.

“Iskreno misliš da normalni parovi imaju seks šest do sedam dana u nedelji?”
“A otkad smo ti i ja normalan par?”
Rekavši to, uvuče se između mojih nogu i natera me da zastenjem.
“Šta smo onda?”
“Mi smo više.”

Mislim da tome ne treba ništa dodati.
5 💫
 
“... i uvek je govorila sa moraš biti lud pa voleti tako kao što su se oni voleli. A znaš, bila je u pravu. Moraš biti lud od ljubavi da bi shvatio kako je za postizanje onog što najviše želimo potrebno samo doneti odluku koje se bojimo.”