Tuesday 6 September 2016

Džin Rajan - Petlja


Izdavač - Urban Reads

IGRATE ILI NE?VAŠA PUBLIKA ČEKA.


DA LI SI POSMATRAČ ILI IGRAČ?
IMAŠ LI PETLJE?
IZAZIVAMO TE!
Petlja - praktično igra Istina ili izazov, bez onog dela s istinom.Svaki izazov te mami nagradama o kojima sanjaš.Koliko daleko si spreman da ideš za njih?
Knjigu sam uzela da pročitam jer mi se svideo trejler za film i izbor glumaca.Prvih osamdesetak strana mi je bilo nekako zbrzano,konfuzno, čak i dosadnjikavo,sa bezveze izazovima.Nakon toga kreće dobra akcija i dobra radnja.

"Suočila si se sa besnom gomilom devica,pretvarala se da si kurva,pobegla od policajca i razbesnela najbolju prijateljicu.I sad se brineš da li ćeš stići kući na vreme?"
"Moja mama je strašnija od svih njih."

U početku sve izgleda kao bezazlena igra,koja se polako pretvara u igru preživaljavanja.Petlja se uvukla u svaku poru njihovog života i svaku slabost upotrebljavaju protiv igrača.

"Gledam u svoje suigrače,primećujući da je PETLJA htela da se pokrije što šire u smislu etničke pripadnosti,seksualne orjentacije,tipa građe,i ko zna kojih još kategorija.Sve je dizajnirano da privuče što širu demografsku grupu."

Venera/Vi - sjajan,sjajan lik,odlično odrađen.Zgotivila sam je od početka,ženska otkida.
Vi je uvek iza scene,uvek u senci drugih,nikada glavna zvezda.Kad je izaberu za finalistu Petlje,konačno dolazi njenih pet minuta.Petlja je jako dobro poznaje i nudi izazove i nagrade kojima ne može da odoli.Kako se igra udaljava,dolazi u sukob sa prijateljima,roditeljima, samom sobom.Ali i pored svih sukoba i ranjivosti,ostaje snažna,hrabra,duhovita i snalažljiva. 

"Umesto da se vratim u školu kao idiot koji se svađao s najboljom prijateljicom pred kamerama,biću neko koje rizikovao sve da bi osvojio nešto veliko.Ja sam neko ko ima stav.Koga gledaju hiljade ljudi.I još više će ako uradim naredne izazove.Ovo veče mi je pokazalo kako da razmišljam šire.Ili bar drugačije."

Za partnera dobija savršenog Ijana.Ijan mi je od početka do kraja knjige ostao enigma,jer nikakve informacije o njemu autorka nije podelila sa nama.Ali nikakve.Iz izazova samo skontaš da želi da pobegne iz grada,što dalje.
Veoma je zaštitnički nastrojen prema Vi,brzo su kliknuli,brzo postali par.

Kad nam se usne sretnu koža kao da mi zatreperi od elektriciteta.usne su mu sočne kao što i izgledaju.Mogla bih da se udavim u ovom tipu.Te to i učinim.Sav osećaj za vreme se izgubi kad se stisnemo jedno uz drugo. PETLJA je jednu dobru stvar uradila - sad smo tim. 
 
Poslednji,opasan izazov...otkrijte sami tako što ćete pročitati knjigu, vredi pročitati,preporuka.
A kraj???? Miriše na nastavak!

"Nikad se neću umoriti da te gledam,
i ne mogu da dočekam da opet zaigraš." 
Recenzija by Crni biser

Tamara Kučan - Beograđanka


Izdavač - Urban Art

Beograđanka je priča o odrastanju u Beogradu, tinejdžerima,sexu i noćnom životu. Šokantan, skandalozan i intrigantan prikaz tajni mladih ljudi, obojen pričom glavne junakinje Jane Petrov. Jana živi sve samo ne tipičan život tinejdžerke. Život ove devojke čine splavovi, klubovi, muškarci, dobra garderoba, šminka i skupa pića.

"Mlade,lepe,plave, zgodne Beograđanke imaju skoro sve.Voleli su nas,mrzeli su nas.Ljubomorne devojke,sponzoruše,one gore od nas,uvek su nas vređale i govorile da smo drolje.Muškarci koji ne mogu da nas imaju govore da smo jeftine,a oni koji nas vole i žele,i imaju nas,misle da smo najbolje sve dok i oni ne budu ostavljeni.Izlasci,izlasci,izlasci.Novi frajeri.Subota.Loše ocene.Svađa s majkom,kao da sam ja kriva za sve,propali brak,razvod,I tako u krug."

Glavni akter priče je Jana Petrov,haotična sedamnaestogodišnjakinja, koja se zbog slomljenog srca upušta u svet sexa,novca,sponzoruša... Kroz knjigu pratimo njena razmišljanja,osećanja,duhovite razgovore sa bliskim prijateljima kojih je malo.
Stevan,njena prva ljubav koji je nestao bez traga posle izgovorenog "Volim te"... Prvi,treći, peti,deseti muškarac,...niko ne može da zameni Stevana.Koliko god njih da je dolazilo posle njega,svaki je bio samo sledeći.
"Jana,najbolja riba iz treće godine,preplanula plavušica koja izlazi samo sa extra nafuranim tipovima bledi.Imam gadne flash backove.Pred očima su mi slike raznih.Sponzori,pevači,fudbaleri, biznismeni,šefovi...A ja klinka koju boli dupe za njihove avione i kamione.Najednom mi pred očima stoji slika mog najvećeg sna.Ne sanjam da imam sve petice i da budem vukovac u gimnaziji.Ne sanjam o upisu na željeni fakultet.Ne sanjam ni o audiju,mobilnim telefonima,visokim računima u klubovima i splavovima.Sanjam o mračnoj sobi gde samo televizor radi.Prikazuje se film "Beležnica".Napolju pada kiša.Srećna sam u toj svojoj fantaziji,jer sam daleko od kiše,pljuska.Tu je i on.U mom zagrljaju.Zato sam i srećna."

Srušeni snovi,kukavičluk,sebičluk,ponos,haos,rasulo,pad na dno,tuga, sećanja...sve to je u Jani i oko nje. Ponovni susret sa Stevanom posle 8 meseci,ponovni sastanci,telefonski razgovori,njihova muzika,mesta sastanka...i stalno pitanje "Gde si nestao na 8 meseci?"

"Dve Jane se biju u meni.Jana koju je voleo i koja veruje u ljubav,i Jana koja voli splavove i veze za jedno veče.Ravnopravna borba.Volela bih da mogu da uništim ovu splavarušu u meni,najgoru moguću fenserku.I kad je uništim,šta onda?kao ostaće ona ranjiva mala jana?Posle njegovog odlaska više nikad neću biti ista."

Stevanovo priznanje koje mi je izvuklo reakciju "Aj ne seeeeeri!"
Pa,...moraćete sami da otkrijete o čemu se radi ;)  

Knjiga je kratka(140 stranica) s gomilom slengova što je meni baš dobro leglo,lakše se opustiš i uživaš u knjizi.Kratke rečenice,brza radnja,knjiga se pročita za sat,dva.Knjiga te od prve do poslednje stranice drži u neizvesnosti i grču,i na kraju te ostavi sa milion misli i saznanjem da svet polako ali sigurno ide u tri lepe.Roman Beograđanka popularnost uživa kod tinejdž populacije, kao i kod njihovih roditelja. Ovaj roman predstavlja sociološko ogledalo omladine lišene ambicija, zatrovane pogrešnim idolima, koja isključivo teži materijalnim vrednostima.Tamara piše surovo,iskreno i realno, ništa nam ne pakuje u ukrasni papir.
Ovo je prva Tamarina knjiga koju sam pročitala,i nastaviću da je čitam,pogotovo da bih saznala šta se dalje dešava sa Janom i Stevanom(Made in Beograd,Zauvek,Oduvek)
Moja iskrena preporuka svima.
 "Ja kada volim onda osvajam najveće vrhove i ceo svet sa tom osobom."
Recenzija by Crni biser

Tamara Kučan - Kapija


Izdavač - Urban Art

"Svoje snove ljudi najčešće sami ubijaju, ali niko se ne upita odakle im pištolj.''

Ovo je priča o Grčkoj, Indiji, različitim kulturama i ljubavi.
Kapija je ispisana iz dva ugla. Jorgosovog - glavnog muškog lika i Amitinog - glavne ženske junakinje.Nebo i zemlja. Dve potpuno različite osobe.

''Magija ne sme da prestane, jer kada iščezne, dve vesele i mokre osobe preobratiće se u dva mokra pokisla miša.''

Jorgos je grk, iz bogate porodice, nakon potpunog raspada duge veze, novac troši na alkohol, drogu, i provode. Vlasnik noćnog kluba, svake noći odlazi sa drugom ženom u krevet, lupa recke po zidu i nesposoban je da pronađe sreću i da nastavi da živi.

''Tako to biva kada osvane. Zaborave se greške počinjene u pijanstvu, zaborave se brojevi, poljupci i dodiri.Alkohol. Uvek možeš da ga okriviš. Večiti stari krivac koji nijednu kaznu nije odslužio.''

Amita, imigrant iz Indije. U Grčku je došla sa ocem. Otvorili su mali indijski restoran u kom Amita radi.Ima najbolju drugaricu Zoe, bivšu ljubav koju nikako ne može da preboli, umetnika Vangelisa koji se hranio njenom tugom. Živi skromno i dane provodi maštajući o nekom boljem životu.

''Nisam baš sigurna šta znači biti živ. Živa sam samo u mojim maštarijama. Sanjam.
Previše sanjam.''

Sticajem čudnih okolnosti, Amita i Jorgos se sreću u restoranu i rađa se ljubav...

''Nije to panika, Amita. To je sreća, nego je ljudima lakše da sreću nazovu panikom kada veruju da je nisu dostojni.''

... Ali ne postoji jednostavna ljubav, ne postoji ljubav bez problema, pa će tako i njihova prolaziti kroz veliki broj prepreka; ljubomoru, nesigurnost, male i velike svađe, raskide i prekide.

''Pored toga što treba da bude veličanstvena, ljubav treba da bude i luda. U njegovim očima sam videla tugu istu kao u mojima. Kada u tuđim očima prepoznaš svoj bol, zagledaš se u njih tražeći spas. Shvatam kako je sve počelo, shvatam kako nam se sve, korak po korak, nameštalo... Shvatam i zašto ostajem. Ludilo. Isto ludilo. Ista devijacija. Isto iščašenje mozga. Ista dijagnoza.''

Pored ljubavi, saznajemo kroz šta su sve Amita i njen otac prošli da bi došli do Grčke bežeći od rata i smrti.
Nije ovo samo priča o ljubavi, ovo je priča o boli, tugama, besu i mržnji.
Priča o razlikama, prihvatanju, tragedijama, borbi i novcu. Novcu koji prividno kupuje sreću, ne greje srce i u sekundi može da nestane. 

''Neke trenutke ne možeš da preslikaš. U nekim očima ne vidiš sebe. Neke usne mogu da ljube ožiljke, ali ne i da ih obrišu. Neke ruke mogu samo da te maze, ali ne i da te pomaze. Pored svakoga možeš da se zaspiš, ali samo pored jedne osobe ne vrištiš u snu. U nekim danima odjekuje smeh, ali se nikada ne nasmeješ. U nekim noćima se ruše zidovi, ali se nikada ne sruše. Neki koraci te ponesu predaleko, ali nisu to tvoje daljine. Neke sumnje te odnesu u nove blizine kojima nikako da se približiš. Nisu to tvoje noći. Nisu to tvoji dani. Nisu te ruke, oči, usne... nešto tvoje. Nisi to ti. Nisi tako zamišljao sve. Nisi se tome nadao. Grliš sopstveni očaj, prizivajući da ti se vrati staro zlo, nešto najbolje što ti se ikad desilo. shvataš da te nikad ništa nije bolelo, već da si boleo samog sebe. Shvataš da si lečio rane koje, u poređenju sa svakim uzaludnim pokušajem sreće, ne bole. I shvatiš da nije bitno ko ti leči te rane, koliko su rane duboke i zašto su nastale. Shvataš da se neke stvari samo jednom u životu dogode i da postoji samo jedna osoba... Sa kojom si spreman na smrt da ih iskrvariš.''

Sa Amitom nisam mogla da se povežem, iako sam to želela. Mada ja generalno imam problem da se povežem sa ženskim likovima u knjigama, tako da to nije ništa čudno.
S druge strane, Jorgosa sam razumela, čak i u nekim njegovim ludačkim ispadima.

''Gubi kontrolu. Ruši sve pred sobom. Kada nekoga znaš, onda možeš i da ga izludiš. Nema to veze sa ljubavlju.''

Na samom kraju krije se veliki preokret o kome još uvek ne znam šta da mislim. 

''Za početak... hoću tebe. Dakle, hoću tebe ovakvu. Iskrivljenu, pijanu, razmazanu, sjebanu, tužnu, srećnu! Svakakvu.''

4 zvezdice od mene. Zato što me ja Amita nervirala.

Tamara ima neobičan stil pisanja, čitala sam i Beograđanku i Kocku i primetila sam sad, čitajući Kapiju, koliko je napredovala u pisanju. 

''Sa takvima se ne razgovara. Takvi te sjebu. Takvi te unište. Od njegovog pogleda zanemiš, sve nestane iz glave. Ma koliko se borila, na kraju se prepustiš ludačkoj strasti. Čuješ samo ono što želiš. Čuješ samo ono što može ličiti na početak bajke. A sve je to, zapravo… početak horora u kome on drži pištolj, a ti vezana moliš da što pre opali i pogodi te pravo u srce.''

Recenzija by Prodavnica snova