Thursday 3 November 2016

Tamara Kučan - Beograđanka


Izdavač - Urban Art

''... reč SUĐEN izbacila sam odavno iz života. To je reč koja ume da zavara i stvori gadne predrasude u nama. Reč koja uvek prati Stevana, a samo njega, recimo, volim.''

''Beograđanka'' je priča o odrastavnju u Beogradu, tinejdžerima i noćnom životu.
Jana Petrov je glavnja junakinja, tinejdžerka koja dane provodi izlazeći i menjajući muškarce kako bi zaboravila onog jednog koji joj se uvukao u srce i odbija da izađe – Stevana.

''Stevan je jedna davna ljubav, za sve druge završena, a za mene tek započeta... Volela bih da nije tako...''

U izlascima joj društvo najčešće prave najbolje drugarice Jelena i Anja.
Splavovi i klubovi.
Najbolji separe.
Alkohol.
Sex.
Lažni osmeh.
Teške suze kada samoća nastupi.
Mnogo površnih muškaraca i samo jedan koji će je gurnuti nazad prema Stevanu, Dušan. Dušan koji je, za razliku od svih ostalih njenih usputnih veza, video Janino srce i onog jednog jedinog koji se nalazi u njemu.

''I dalje pali cigaru na onaj samo njemu poznat način. I dalje duva dim u lice sagovornika. Podiće obrvu kada sluša.
Želim ga. Volim ga. ''

(Tamara, sad čitam drugi deo. Je l' nećeš ubiti Dušana u nastavcima? Ako ga ubiješ, biću mnogo ljuta na tebe.) 
A onda susret sa Stevanom, koji će u Janino srce uneti i nemir i sreću.
Gde je bio Stevan proteklih 8 meseci dok je Jana mislila o njemu? Gde je bio dok se ona menjala pokušavajući da ga zaboravi? 

''Kako je ženi kada joj muškarac kaže da nije jedina? Odvratno. Kao da me je neko upucao i ostavio da umrem u mukama.''

S jedne strane ova knjiga opisuje onaj noćni život u Beogradu, sponzoruše, sponzore, mamine i tatine sinove, divlje tinejdžerke željne pažnje.
S druge strane, Tamara vas vodi ulicama Beograda, onim divnim klupicama na Kališu gde svi mi, koji smo u Beogradu doževili svoje velike i male ljubavi, imamo neki svoj skriven i samo nama znan kutak - kutak ljubavi i uspomena. 

''Plašim se. Ovo veče je prelepo. A on je poznat po tome… Da odlazi kada su stvari najbolje.''

I da, verovali ili ne, meni je Jana simpatična. Nema žene koja nije poludela od bola zbog ljubavi, a greške postoje da bi se pravile, tako da se iskerno nadam će u nastavcima Jana opet postati sve ono što je bila pre Stevana, samo još jača.


''Jedno su osećanja, a drugo je razum. Retko kad se usklade.''

4 zvezdice.

''Juri me tuga.
Ne dam joj da me stigne. ''

Recenzija by Prodavnica snova

Lora Barnet - Svi naši životi


Izdavač - Laguna

''Ponekad je maštao da će mu na kraju života biti pušten snimak svih puteva kojima nije pošao, i kuda bi ga oni odveli.'' - En Tajler 

Šta bi bilo da je bilo?
Ova knjiga je upravo o tome, šta bi se dogodilo da ste doneli drugačiju odluku u određenom trenutku života.
Seoskim putem ide jedan muškarac. Žena koja vozi bicikl prema njemu naglo skreće da bi izbegla psa. Od tog trenutka zavisi njihova budućnost. Postoje tri moguća ishoda, tri male odluke koje bi mogle da odrede ostatak njihovog života.
1958. godina, Eva i Džim su studenti i imaju devetnaest godina kada se prvi pu sretnu, a tu je Evin dečko glumac, Dejvid.
Koliko bi im životi bili drugačiji da su donodili neke druge odluke?

''Jer sve one godine koje je proveo bez nje, sada se mute, gube oblik i boju - kao da je kroz njih promesečario, i tek što se setio kako je to biti sasvim budan.''

Tri različite verzije priče jedna za drugom, i tako skoro 60 godina.
Koncept knjige je sjajno zamišljen i stvarno mi se sviđa ideja, ali... u početku je bilo teško za praćenje, posebno kad naletite na neko duže poglavlje, onda se u sledećoj verziji potpuno pogubite, i zbog toga što ne ide uvek tim redom - verzija 1, verzija 2, verzija 3 - već se ponekad neka izostavi.

''Napravila si sebi kavez, ljubavi. Misliš da je nemoguće izaći. ali nije nemoguće. Treba samo da otvoriš vrata.''

Ovo su tri potpuno različite ljubavne i životne priče, o istim likovima, u jednog knjizi. O umetnosti, ljubavi, braku, karijeri, porodici, prevarama, deci (koja u svakoj verziji imaju drugačija imena). No u svakoj verziji, Evin i Džimov život se prepliću na neki način.

''Bio si jedini čovek koga sam ikad volela - jedini čovek koga sam se ikada nadala da ću voleti. Uzeo si sve što smo zajedno uradila, sve što smo bili jedno drugom, i spalio si to da ništa ne ostane: ostavio si oblak pepela.''

Za likove se nisam vezala, jer su svi sasvim 'obični', sa svim svojim vrlinama i manama, bez posebnog savršenstva i isticanja. Iako mi je Džim u početku priče bio dopadljiv, kako su verzije odmicale, počeo je sve manje i manje da mi se sviđa.

''Možda je ovo najbliže što ćemo ikada prići savršenstvu. Ovde, u ovom trenutku, ne postoji baš ništa što bih menjala.''

Preporučila bih ovu knjigu samo ljudima koji imaju konjske živce i dovoljno smirenosti da isprate ko, kad, kako i gde, onima koji vole knjige u kojima je radnja razvučena na 60 godina i onima koji vole te starije ljubavne priče.
Ja ne spadam ni u jednu, jedinu grupu. Zato od mene 3 klimave zvezdice. Ne bi bilo ni toliko da sam koncept knjige nije dobra ideja, očajno razrađena doduše, ali progledaću kroz prste.

''Već ima dovoljno godina da bi znao kakva je sreća uistinu: kratka i prolazna, ne stanje kome treba stremiti, u kome treba živeti, već ga uhvatiti kada naiđe i zadržati koliko god možeš.''

Recenzija by Prodavnica snova