Sunday 25 September 2016

Marko Popović - Jedan pogrešan korak


Izdavač- Laguna
Markova fb stranica - Jedan pogrešan korak 

Knjigu smo dobili od autora na čitanje i recenziju,i nisam planirala da je čitam,em domaći autor,em triler,žanr koji opšte ne čitam.Kad je knjiga stigla,spremala sam je da je prosledim Dragani,jer je to njeno polje,... međutim dva dana sam se vrtela oko nje, hoću,neću,uzmem, ostavim,otvorim, zatvorim. I konačno kao "Hajd pročitaj prolog." Od prologa,krenem prvo poglavlje,treće,peto, petnaesto...ode pola knjige za par sati. Sledećeg dana ode druga polovina knjige.
FunFuckingTastic!
Ne pamtim kad sam se ovako zabavila uz knjigu.
Priznaću da mi je čitanje dosta sporo išlo u početku,trebala mi je sva koncetracija da povežem likove, radnju,mozak mi je radio 200 na sat pokušavajući da odgonetnem ko je kriv,ko je nevin,...jer da,u ovu knjigu se ulazi koncentrisan i širom otvorenih očiju. Navikla sam na "laku" literaturu,đe mozak "izvedeš na pašu"
Onda sam malo guglala o knjizi,i čitam članke,i vata me panika - Šta ja novo da napišem o ovoj knjizi?
Pa ništa novo,samo da ponovim ono što je već rečeno od gomile fanova. Knjiga je ultra,mega,giga popularna i hvaljena,više od dva meseca na Laguninoj TOP 40 listi. Jako mi je drago što je nisam otpisala,i što sad spadam u Markove fanove 
 
 
 
Radnja romana smeštena je u današnji Beograd, a glavni likovi su sasvim obični ljudi koji odjednom moraju da se bore za svoj život i živote svojih bližnjih.
Glavni junak romana je Goran Borota,koji je odležao dve godine u zatvoru zbog saobraćajke. Pokušava da se vrati normalnom životu. Mnogo mi se dopao Goranov lik,pametan, snalažljiv,požrtvovan, tip "triput meri,jednom seci". 
 
 
"Kada mu je prva mušterija ostavila deset dinara,osećao se kao bednik,što je s platom jedva većom od minimalca praktično i bio. Zavisio je od bakšiša. Od milostinje. Nije tako zamišljao budućnost. Nije planirao da na pragu četrdesete radi kao potrčko,ali je izbegavao da krivi višu silu i nesrećne okolnosti za sve što mu se desilo u životu."

Goranov brat,Dušan Borota je ugledni doktor patolog,oženjen i cenjen u zajednici. Jednog dana misteriozno nestaje i Goran je odlučan da sazna istinu o nestanku. U isto vreme pojavljuje se telo mladog studenta kome je doktor Borota bio mentor + ubistvo policajca,sa čime se stvara krug nasilja,obmane i laži,a u centru tog kruga je Goran.
Prinuđen je da sam vrši potragu za bratom,štiti snaju i bratanca od pretnji kriminalaca. U stalnom je strahu povratka u zatvor. Doktor je optužen za ubistva,a Goran kao njegov saučesnik.

"Povratak u zatvor bio je najveći Goranov strah.Koliko je samo put sanjao da je ponovo tamo. Ne zna zašto,nije čak ni bilo suđenja.I nema nikog da mu to kaže. Zato odlučuje da beži. Požarnim stepenicama na prvi sprat,drugi,treći sve do izlaza na krov. Ali čim otvori vrata krova,ponovo se nađe u svojoj ćeliji. Kud god bi krenuo,ponovo bi završio među ista četiri zida."

Tokom ove potrage za bratom,Goran uviđa da njegov brat i nije bio tako sjajan.

"Goran je pomislio da mnogo toga nije znao o svom bratu. Dušan je bio odličan đak. Uvek sve petice. Previše nežan. Povučen. Vezan za majku. U školi se nije tukao. Kakve sad optužbe za ubistvo? Tuče,pretnje,jurnjave kolima? Onda i tajanstveni odlasci od kuće. Pijanstva. Šta će još saznati do kraja dana?"

Lik koji je takođe veoma bitan u romanu i koji mi se svideo je inspektorka Jelena Pašalić,mlada, pametna i hrabra žena u okrutnoj muškoj sredini. Lako dolazi u skobe sa svima,pogotovo nadređenima,jer ono što misli,to i kaže.

Roman obiluje mnoštvom likova i njihovih priča,ali nas ne udaljava od toka radnje.Nijedna rečenica nije suvišna,i roman je savršen od prvog do poslednjeg slova. Prikaz Srbije onakva kakva je bila i ostala,krivci,nevini,korumpirani policajci,političari i kriminalci,i u pozadini se provlače najveći problemi današnjice - besparica i nasilje u porodici.

Sve ovo što sam ja napisala,jednom rečenicom je objasnio Đorđe Bajić:
 
E vala me je izobrtao pošteno. Odličan mindfuck.
Na pitanje - Kome bi preporučio „Jedan pogrešan korak“ - Marko odgovara "Svima!"
I definitivno je u pravu,i sa nestrpljenjem očekujem njegovu novu knjigu. 
 
Puno hvala autoru na javljanju i lepom druženju :)
 
Recenzija by badass  Crni biser