Sunday 9 July 2017

Lorelin Pejdž - Prvi dodir


Izdavač - Laguna
First Touch (First and Last #1) by Laurelin Paige
★ ★ ★ ★ ★

Emili Vejborn (29) ostavila je iza sebe drugaricu Amber i nepromišljenu i razuzdanu prošlost, i već šest godina živi mirnim životom. Sve do momenta dok ne dobije glasovnu poruku od Amber, koja joj u šiframa saopštava da je u nevolji.
Amber je nestala i svi tragovi vode do ozloglašenog multimilijardera Riva Salisa. Da bi se Emili približila Rivu, mora da postane devojka kakva je bila u prošlosti. 

"Ako se izuzme Kris, nisam bila sa muškarcem šest godina. Muškarci su moja droga. Jedini način da ne pokleknem bio je da ih se klonim. Jedini način da ponovo izgradim sebe."


"Već sam upoznala tu vrstu muškarca. Znam šta vole - da tucaju, ali pod njihovim uslovima. Oni vole da daju poklone i pohvale gotovo koliko vole da ih primaju. Oni su muškarci koji vole da povređuju. Da ponižavaju. Manipulišu. Oni ostavljaju modrice. Ostavljaju ožiljke. Oni su muškarci koji ulivaju strah. Muškarci koji omalo važavaju i skrnave. Zbog njih sam i ostavila prethodni život za sobom. I zbog toga sam ugasila kad je reč o Rivu Salisu - zato što nikad neću prestati da žudim za takvim muškarcima."

Riv Salis (36) seksi grk, milijarder, vlasnik lanca hotela. Emili uspeva da mu privuče pažnju, ali je i sama svesna da mu nije dorasla, da će je slomiti. Koliko god vremena da provodi s njim, nikako ne uspeva da pronikne u njegove misli, raspoloženja. Nejasan je i zbunjujuć, grub i sirov. 

"Riv je u najmanju ruku komplikovan i zbunjuje me. Može da bude nežan jednako lako kao i grub. Svakako uliva strah. radio je zastrašujuće stvari. Možda je čak radio stvari koje bi me, kad bih zasigurno znala, uništile." 

Emili je rastrzana na dve strane - s jedne je potraga za Amber, a sa druge strane je privlačnost prema Rivu, koga postepeno upoznaje i saznaje da neke stvari o njemu nisu baš onakve kakve je čula u glasinama. Ali Amber joj je i dalje u glavi, i teraće do kraja da sazna šta se desilo sa njenom drugaricom.  

"Veza s Rivom, il kako se već naš odnos može nazvati, važnija mi je od bilo čega što bi moglo da se ispreči između nas. Bez obzira na Amber, ja sam ovde zato što sam takva kakva jesam - jaka, nezavisna žena sa određenim željama i potrebama koje mogu zadovoljiti samo kad se potčinim muškarcu. Kad se potčinim Rivu."


"Ti muškarci, moji vršnjaci, predstavljali su divno more - mirno i spokojno. Riv je okean, mračan, opasan i buran. Oni su se pomerali blagim talasima. Riv je stajao mirno i drmao svet oko sebe. 
Dopada mi se što mu je pogled tako otvoren i grabežljiv. Pogled koji prodire u mene, u duboka, sveta i osetljiva mesta. Mesta koja su toliko ispunjena tajnama, uspomenama i Amber da u njima vlada gužva i bez njega. Ali kad me tako gleda, osećam neobjašnjivu želju da napravim mesta za njega. Samo za njega." 

Veza Riva i Emili je igra mačke i miša. Riv čita Emili kao otvorenu knjigu, saznaje jednu po jednu njenu tajnu, Emili je ogoljena, izložena i ranjiva, izbačena iz ravnoteže. Riv je porazi svaki put. Dok je Riv sve do kraja zatvorena knjiga.

Ne pamtim kad sam čitala knjigu sa ovako komplikovanim likovima. 
Emili je neko ko je oštećen i slomljen, neko ko je u životu mnogo izgubio. Jedine dve osobe koje je volela su majka i drugarica Amber. Autorka je skroz ogolila Emili, kroz knjigu saznajemo njeno detinjstvo, tinejdžerske dane kad je upoznala Amber i pošla nepromišljenim i razuzdanim putem. Na tom putu je otkrila sebe, da je potčinjena, da je perverzna, da voli da je muškarci srozavaju. Mnogo puta je zbog toga upala u nevolju, a Amber je bila ta koja ju je izvlačila. Posle jednom tragičnog događaja, njih dve se razilaze, i Emili počinje da gradi  drugačiji, mirniji život. Pokušava da pobegne od same sebe, iako voli da bude baš takva - potčinjena, srozana, bestidna. Da bi pronašla Amber, mora ponovo biti takva devojka. Jer, zajedno su prošle mnogo toga, i Amber je jedina koja ju je razumela. 

Riv mi se mnogo svideo, iako je većinu vremena bio pravi seronja. Nedokučiv i tajnovit do kraja knjige, to mi se i najviše dopalo, nisi mogao da ga prokljuviš. Ali, do zadnjeg sam verovala da ima i onu drugu stranu. 

Amber mi je išla na živce. Iako o njoj saznajemo iz Emilinih sećanja, grozna mi je. Umišljena, iritantna, tašta i puna sebe. 

Na knjizi stoji natpis "Intrige, napetost i bezumna strast". Knjiga je ispunila sve ovo. Misteriozno, neizvesno i napeto od prve do zadnje stranice. Seksa ima, ali nije preterano detaljisano. Knjiga je dark erotika i erotski triler. Zbog ovog dark, svaka čast izdavaču na prevodu ovakve knjige. 
Kraj knjige je da odlepiš. Iskreno se nadam da će drugi deo biti brzo preveden, jer me mrzi da čitam na engleskom. I jako mi je drago što je prevedeno nešto što prethodno nisam čitala na engleskom, neizmerno sam uživala u nečemu novom.