Tuesday 11 December 2018

Drina Steinberg - Bejla



Svi koji me poznaju, znaju da knjiga koja me oduševi bude pročitana za par sati. Bejlu sam čitala skoro dva dana, iz želje da što duže uživam u magiji. Drina nije ispunila moja očekivanja, ne, ona ih je još jednom nadmašila. Sa Bejlom je prevazišla sebe, zadala je sebi veliki zadatak, jer trebaće i ovo nadmašiti. Nego, da se vratimo na knjigu...

"Ja sam Bejla, kćerka Boga rata i proleća, naslednica trona Java i buduća vladarka sveta."

Bejla, Jarova i Purpurina kćerka više nije djevojčurak. Ona je sada zrela djevojka, temperamentna, koja uvjek zna šta želi. Jaka na oca, emotivna na majku, ponosno nosi svoje ime, i neustrašivo bije zadate bitke.

Kada jedno proročanstvo zaprijeti da sruši svijet koji do sada poznaju, Bejla sticajem okolnosti upoznaje njega -Žada Berkuta.
Žad krije led u očima, dok iz Bejle isijava vatra. Već pri prvom susretu osjeti se jaka privlačnost među njima. Toliko različiti, povezani tužnim događajem iz prošlosti, trude se da se odupru osjećanjima koja počinju da se rađaju među njima. 

"Neće mene jedan Lesnik lomiti, neće mene jedan general krotiti. Ja sam nesalomiva, neukrotiva." 

Došavši u zemlju Majke prirode, Bejla i bez svojih moći počinje svoje bitke da bije. Poslije jednog iscrpljujućeg događaja, ona ide ka Žadu, za utjehu, za nježnost, za utoljenjem želje koja je svakim danom sve više obuzimala. Čarobna noć koja će promjenila sve, dokazala je Berkutu da on nije samo hladni general, da u njemu postoji mjesto za jednu veliku slabost, a njeno ime je Bejla. 

Bejla i Berkut u sebi nose dozu kaprica, ponosa, ona žena ratnik, on vrhovni general sa svojom gardom. Dvije alfe, u drugačijim oklopima. Sa druge strane, tu je Jarilo, Bejlin otac, koji bi prevrnuo i nebo i zemlju za kćerkinu sreću. Njegova naslijednica, plod njegove i Purpurine ljubavi, u Jarilovom životu igra najbitniju ulogu. 

"Prvi put sam obula štikle kada sam htela da ostavim utisak na dečka u kog sam bila smrtno zaljubljena. Ja sam slomila štiklu posle dva sata, on mi je slomio srce posle sedam meseci, a tata je hteo da ga polomi odmah. Tako je to sa mojim ocem. Kad ne sređuje svet, on sređuje moj život."

Na Jarilova upozorenja da ne povrijedi njegovu kćer, Berkut čvrsto odgovara. Jer, Berkut je jak I stabilan, i ne plaši se Boga Jara.
 
"Slomiš li je, izdaš li je, ja ću te ubiti."

I Bejla je voljela, voljela je Žada kao nikoga do sada. U njoj su vladala pomješana osjećanja, jer kako da ona buduća naslednica trona sluša nekog drugog. Kako da se nekom pokori, kako sebi da dozvoli da moli i da bude povrijeđena. U njoj se po prvi put u životu odvijao uragan osjećanja. 

"Ja sam Bejla, ja mogu da dišem šta hoću. Ja sam kćerka rata i upravo sam ga objavila svom srcu."

Zajedničkim snagama, borili su se protiv velikih sila, prvo za opstanak svjeta, kasnije za svoju ljubav. I u oba slučaja su izašli kao pobjednici. Ljubav pobjeđuje sve. Tako da su Bejla i Berkut na kraju pronašli svoju oazu sreće.

Za kraj, moram da pomenem da je ovo Drinino najbolje djelo. Imala sam utisak kao da gledam film. Opisi bitaka, intriga, obrti, splatkarenja, sve je perfektno opisano do najmanjeg detalja. 
Autorki želim sve najbolje u daljem radu, i sa nestrpljenjem očekujem njenu sledeću knjigu - Jar