Tuesday 6 December 2016

Drina Steinberg - Trilogija Purpur Arkone


Knjige možete poručiti na sajtu autorke PURPUR ARKONE TRILOGIJA
Accessories MAJCE,NAKIT,ŠOLJE

MIRIS NASLEĐA (Purpur Arkone #1)
Sama autorka mi je u našim razgovorima napominjala da je ovo više ženska knjiga. Pri tome je koristila i neki meni nepoznat izraz "chick lit" i ovo je bio prvi put da sam se susreo sa tim. Zatim su neki rekli da je na foru "50 nijansi siva". Da, još je rekla da za mene će biti najbolji delovi tek od 210 strane, što se pokazalo netačnim. Od prve stranice sam gutao knjigu, svakog trena želeći da saznam šta će biti dalje. Celokupna priča me je fascinirala. Takođe, kao i način kako je jedna svakodnevna tema povezana sa slovenskom mitologijom. Ne znam ali ja sam se uživeo u tu celokupnu priču. Knjiga koju bih svakome preporučio i koja bi pored "Perunov hroničar" bila dobra osnova za upoznavanje sa slovenskom mitologijom. iskreno, Knjiga je do jaja.

ZEMLJA MRAZA (Purpur Arkone #2)
Upravo sam završio sa čitanjem drugog dela trilogije Purpur Arkone. Od samog starta sam imao jako velika očekivanja od ove knjige, što je ona i ispunila, čak i bez ustručavanja bih mogao da kažem da ih je i premašila. Kao i u prvom delu "Zemlja mraza" prati ljubavnu priču Purpur Devane i Jarila, mog omiljenog slovenskog boga, ali ne na onaj bljutavo patetični način već iskreno i brutalno prikazujući sve ono što bi i mi sami osetili da smo se našli u istoj situaciji. Ta ljubavna priča je prožeta i fantastičnim svetom slovenske mitologije, držeći pažnju od prve do poslednje stranice mnogobrojnim obrtima, terajući da, bukvalno, prožderete knjigu. Način pisanja i kako su predstavljeni slovenski bogovi, polubogovi, demoni, čarobnjaci i ostali ostavlja bez daha. Svi oni su predstavljeni na onaj način na koji su ih naši preci, stari Sloveni, videli sa svim svojim manama i vrlinama, sa svim onim ljudskim osobinama koje možemo susreti kod svakog "običnog" ljudskog bića. To mi je i fascinantno kod slovenske mitologije, svi bogovi bezobzira koliko god bili silni imaju tu ljudsku crtu, koja ih čini približnima običnim smrtnicima. Obe knjige ove trilogije su odličan izbor ne samo za zabavu, već i za približavanje čitalaca rodnoj veri.
Iskreno, obe ove knjige bih preporučio svima.


SJAJ BEZDANA (Purpur Arkone #3) 
Danas sam završio sa čitanjem ove knjige. Kao i u prve dve knjige, Miris nasleđa i Zemlja Mraza, i ovde ponovo pratimo ljubavnu priču Purpur Devane i mog omiljenog slovenskog boga Jarila. Čitava priča o njihovoj ljubavi je prožeta fantastičnim i magičnim svetom slovenskih mitova, predstavljajući slovenske bogove baš onakve kakvi i trebaju da budu. Predstavlja ih osim ne samo kao božanstva, već i kao obične smrtnike, koji ne samo što vole već i znaju da mrze, koji znaju i šta je bol. Takođe i jako veliki akcenat je i na potresnoj priči o Bejli, ćerci Jarila i Purpur, i on njenoj borbi sa svim iskušenjima kroz koje je prolazila.
Drina je ovom knjigom uspela da iskreno i na neki intiman način ispriča ovu priču, na uspešan način je izbegla klišee, patetiku i da svoj način pripovedanja digne na još jedan bolji i viši nivo. Svojim pisanjem, isto kao i u prva dva dela, svo vreme uspeva da zadrži pažnju čitaoca i da vešto balansira emocijama ne preterujući ni u čemu. Neki bi joj zamerili na manjku opisa nekih radnji ali, po nekom mom mišljenju, to bi bilo preterano. Knjiga je nabijena emocijama i da toga ima bilo bi previše. Ovako je taman onakva kakva treba i da bude. Drina se vešto poigrala, terajući čitaoca da se nošen ljubavnom pričom digne u visine, da bi zatim gurnula u ponor zbog te iste tragične priče. Takođe, poseduje i mnoštvo obrta zbog kojih ćete, bukvalno, gutati stranicu za stranicom.
Za prve dve knjige sam iskoristio frazu, koji će mnogi smatrati vulgarnom, da su do jaja. Sada moram da kažem da je sa Sjajem Bezdana Drina taj nivo dojajnosti digla na jedan viši nivo.

Recenzija by Aleksandar Đelošević