Wednesday 14 September 2016

Tamara Kučan - Made In Beograd



Izdavač - Urban Art

"Made in Beograd" je nastavak knjige BEOGRAĐANKA
Živo me je kopkalo šta se dalje dešava sa Janom i Stevanom,pa sam brže bolje nabavila nastavke. Šta ću kad sam jbn radoznalo žensko.
Jana i Stevan u haosu,dali su sebi prostora i vremena do 13.07.

"Čuveni 13.07. dan kad će me moja prošlost ubiti.Ili bolje rečeno,dan kada svojoj prošlosti neću dozvoliti da me ubije,i time biti sebe. Komplikovano. Kao i uvek. Pre dve godine zavolela sam Stevana. On je vukao paralelnu vezu sa mnom i sa muškarcem.Naime,tokom veze sa mnom,nestao je. Ostavio me je zbog muškarca.Podnela sam to nekako. vratio se posle par meseci,plačući. Rekao je da mu je potrebno vreme. Dala sam mu vreme. Odredili smo 13.07. kao dan ponovnog susreta."

Ali,tog 13.07. oni više nisu isti,oboje pored sebe imaju nekog drugog.

"Koliko ste zajedno?"
"Nismo dugo.Ali to je baš veza,ako mene pitaš. To je veza o kakvoj sam sanjala sa tobom. Radimo sasvim obične stvari. Gledamo TV, slušamo muziku,doručkujemo zajedno,šetamo. zaista,nikad nisam tražila mnogo. Samo sam tražila da budeš tu."

Jana ima 18 godina,i dalje traga za ljubavlju. Stevan je uvek prisutan u njoj i oko nje.

"Stevan je...mač sa dve oštrice.Koliko sreće toliko i tuge.Ali ta sreća sa njim nije poput onih običnih sreća.Sa njim čovek poleti,nauči da leti i zakuca se. U govna."

Splavovi,seks, brza kola, glamur, moda, sponzoruše, prijateljstvo, ljubav, tajne.Muškarci se smenjuju - fudbaleri,kriminalci,štreberi, pevači...

"Svako od nas gradi sliku o sebi samom. Znam da se o meni svašta priča. Znam da se nekad bahato ponašam i iskorišćavam muškarce. posle takvih priča osetim se fatalno. Znam da te priče, te ružne i gnusne priče, pričaju oni muškarci koji me nikad nisu imali u potpunosti. Jasno mi je da me devojke u školi ne vole. Dok one pričaju o mom životu,ja ga živim. Volim da hodam podignutog nosa. Volim da glumim. Volim da menjam uloge. Nekada sam najveća ćurka,kurva, sponzoruša, jadnica,nekada sam faca.Srećna sam jer ljudi koje volim znaju kakva sam."

Tokom veze sa jednim pevačem dobija ponudu da snimi spot. Upoznaje Martina,momka iz Hrvatske koji u njoj vidi potencijal za foto modela. Upoznaje Paola,starijeg muškarca,vlasnika i direktora modne agencije iz Milana,javlja se jaka privlačnost između njih koju oboje pokušavaju da obuzdaju. Paolova priča - dva puta razveden,dvoje dece.
Jana dobija priliku da promeni život. Želi nešto novo,nešto drugačije,da promeni sivilo koje je okružuje. Milano je došao u pravi čas. Sjajan grad za novi početak. Svet mode, prepun poslovnih i moralnih izazova,slava,uspešna karijera modela. Ali,samoća je uvek prisutna.

"Nisam umorna od Milana,umorna sam od samoće."
"Samoća može da te napadne bilo gde."
"Znam."

Jana mesecima na relaciji Beograd - Milano. Ponovo Stevan,uvek Stevan. Da li će ikad smoći snage da mu kaže ne? Pucanje dugogodišnjeg prijateljstva sa Anjom,koja joj na najgori mogući način zariva nož u leđa. Anja i Stevan.

"Kako su mogli? Kako su oboje imali snage da mi to urade? On,koji se kune u mene. Ona koja je bila moja drugarica godinama. Nije on bio sa tamo nekom iz mog razreda. Nije ona bila sa tamo nekim mojim bivšim. On se ljubio sa Anjom,onom devojkom sa kojom sam bila godinama nerazdvojna,ona se ljubila sa Stevanom,onim Stevanom o kome zna svaku sitnicu,svaku moju sreću i tugu zbog njega. "
Paolo je uvek pored nje,da je zaštiti,uteši. Zna svaki detalj njenog života,zna sve o Stevanu. Jana se zaljubljuje u njega,i on u nju. Ali on je neuhvatljiv,nepredvidiv...a ustvari nesiguran i ubeđen da će Jana i Stevan naći svoj happy end.

"Toliko sarađujem sa devojkama,ako je neko ekspert za žensku psihologiju,ja sam. mislio sam da mogu svaku devojku da pročitam,da mogu da joj uđem u glavu,da mogu da predvidim svaki potez... ali sa tobom...nikad nisam uspeo da provalim šta je u tvojoj glavi.Ne znam da li bih smeo da se opkladim.Nikad nisam siguran..."
"To je zato što sam luda!"
"To je zato što si posebna." 
"Grešila,zaista.Srljala,svakako.No svaki moj muva bez glave potez volim... Ne znam da li sam se naučila... Često pomislim da ne znam ni za čim sam tragala...Paolo kaže za ljubavlju.Kad ga pogledam,svaki put...Shvatim da sam našla ljubav u njemu.Ovog puta ne donosim zaključke tipa on za ceo život,on mi je suđen,samo jednom se voli,...sve su to sranje zaključci.
Posle svih tih prinčeva...
Završih sa Žab(ar)om...
Nikad srećnija.
Kažu happy end."

Ponovni susret Jane i Stevana. Stevan odlazi za Čikago. Nema svađi,tajni,prepirke. Normalna komunikacija. Da li je njegov odlazak kraj njihove priče? Da li je potrebno da neko ode da bi shvatili koliko ga (ne) volimo?

"On i ja imali smo neku priču,kakva god da je.Imali smo je,godinama smo je pisali,slovo po slovo, stavljali zareze,tačke,uzvičnike,upitnike.Uglavnom sam to ja radila...Evo,i sad sam ja ta koja je presekla i odlučila da stavimo tačku.Duboko u sebi sam ljuta...Duboko u sebi i dalje nosim neke stare rane...To su rane koje ne zarastaju,ali od njih se ne umire. Sa njima se živi."

Zaista sjajna knjiga o ljubavi i traganju za njom,o ljubavi od koje bežimo,al nas uvek sustigne,o rastancima,sastancima,snovima mladih ljudi, prijateljstvu.
Tamara kaže da se knjige o Jani i Stevanu (Beograđanka,Made in Beograd,Zauvek,Oduvek) mogu čitati svaka za sebe. Ali vam ja preporučujem da ih pročitate sve,redom,nećete se pokajati.
Jana i Stevan su par za koji ne znaš dal da navijaš za njih da budu zajedno,ili da ih rastaviš za vjeke vjekova. Jana je sad sa Paolom,a dokle...pa videćemo u sledećem nastavku ;) 

Recenzija by Crni biser