Tuesday 30 August 2016

Marisa Mejer - Bila jednom jedna...Pepeljasta


Izdavač - Laguna

Svi znate prelepu bajku o Pepeljuzi u kojoj je srećan kraj neizbežan, ali da li ste spremni za nešto bolje? Da li ste sigurni da možete staklenu cipelicu zameniti sa metalnim stopalom, prelepu svečanu haljinu sa uljem uflekanim vojničkim pantalonama i običnom majicom? U ovoj priči slatke miševe i dobru vilu zamenili su andoridi, kikborzi i ljudi. U ovoj priči sve je drugačije.
Ulicama Novog Pekinga vlada smrtonosna bolest koja bi trebalo da pogađa samo siromašne zajednice, ali ona se osvaja sve a to vredne siromašne ljude ne može zaustaviti da rade.
Pep Lin sve je samo ne čovek. Ona ne može pocrveneti i plakati, ali može voleti. Ona je kibord i vredna mehaničarka.
Popravljanje lebdelica, mrežnih ekrana i port-ekrana donosi joj kratki beg od zle maćehe. 

"Da li takvi kao ti uopšte znaju šta je ljubav?Osećaš li išta,ili je samo sve... uprogramirano?"

Ali jedan popravak doneće joj veliku promenu i njega. Susret sa dečkom bakarnosmeđih očiju i crne kose polako će sve više potresti njen svet mehaničarke. Susret sa princem Kajom ovoj kiborg devojci sve vitalne znake na ploči dovešće do ubrzanog rada i upozorenja za pregrejavanje. 

"Sve devojke u zemlji maštale su o njemu.Bio je toliko van njenog domašaja,njenog sveta,da je trebalo da prestane da razmišla o njemu istog trena kad su se vrata zatvorila.Trebalo bi odmah da prestane da razmišlja o njemu.Ne bi više nikad trebalo da pomisli na njega,osim možda kao na klijenta - i svog princa.
A ipak,sećanje na dodir njegovih prstiju nikako da izbledi."

Prvo će od smrtonosne bolesti - letumoza oboleti njena polusestra zbog čega će zla maćeha kriviti našu glavu junakinju. Ali ono što sledi dalje mnogo je gore od ponižavanja žene koja joj ništa ne znači.
Kao što u svakoj bajci imamo jednu mračnu kraljicu tako u ovoj fantastici imamo Levanu, predstavnicu Lunara. Onih koji zemljane mogu naterati da vidi ono što nije istina, da rade ono što ne žele i osete ono što ne bi trebali osetiti. Njen narod pohlepan je i nasilan, ali sama kraljica mnogo je gora od njih. 

Ukoliko odlučite da pročitate ovu knjigu onda znajte da sve ono što ona krije mnogo je bolje od onog što očekujete. Barem je tako bilo u mom slučaju.Ovo je jedna od onih knjiga koje se teško ispuštaju iz ruku, zbog kojih se grickaju nokti i u čudu šire oči. Knjiga koja vas navodi da razmišljste i pogađate.
Mene je ova fantastika oduševila i sada se nalazi među mojom favoritima za ovu godinu, jer autorka je od jedne klasične bajke stvorila nešto fantastično i unikatno. I moram priznati da je princ stvarno sladak zbog čega donekle razumem zabranjenu privlačnost kod Pep.

"Imamo sposobnost da volimo jedni druge bez obzira na razlike.Da pomažemo jedni drugima bez obzira na slabosti."

Recenzija by Dragana Stojanović