Saturday 11 June 2016

Hande Altajli - Bezobrazno smeđe


Izdavač - Dereta

Ovo delo napisala je turska autorka Hande Altajli rodjena u Edremitu. Studirala je političke nauke i međunarodne odnose. Pored proze, piše i poeziju. Bezobrazno smeđe je njen treći roman. Po ovom romanu snimljena je serija Milost. Narator ove knjige iznosi priču kroz sadašnjost (Istanbul 2006 god.) i prošlost (Jaslihan 1986 god.).

Ovo je priča o jednoj devojci koja je celo svoje detinstvo patila zbog svog pola. Ona je imala potencijala za nešto više od malog sela Jaslihana u kom je odrasla. Narin je oduvek znala da su muškarci "glava kuće", zato su su je tako učili. Ono sto ova devojka preživljava prvo od strane svog oca, a posle brata je nešto najgore i najružnije što jedna porodica može uraditi. Pohlepa zbog siromaštva naterala je ove muškarce da budu ovakvi kakvi jesu. Žene u ovom selu patile su, neke manje neke više.
Narin nakon jednog događaja odlučuje da se oslobodi od tog bola i odlazi u Istanbul. Tu će upoznati mnoge prijatelje, ali nikad neće moći biti svoja zbog prošlosti. Žurke i opjianja nisu joj tako zanimljivi, ali to veče kad je preterala sa alkoholom desiće se jedan neverovatno komična stvar. Upoznaće momka smeđih očiju u kojima se ogleda tuga. Upoznaće Firata.

"Ok, uhvatio sam te, da li si dobro?"
"Dobro sam...dobro sam.." promrmljala je Narin i kao da je želela da to i dokaže, osmehnula se Firatu koji je uhvatio oko struka. A nakon toga se, pred zapanjenim pogledima prisutnih, ispovraćala po njegovoj snežno-beloj košulji.

Iako se ovde radi o nasilju nad ženama, o sputavanju žena u njihovom napretku, ova knjiga imala je dosta trenutaka koji su me nasmejali. Narin je pomalo smotana i povučena u društvu.
Ovo je knjiga koja ima tešku priču, punu patnje i bola. Ovo je priča o jednoj devojci koja je pretrpela sve, ali nikad nije odustala. Da li beg u Istanbul bio kraj njene patnje, ali je to samo početak nečeg što se skriva?

Ova knjiga ima posebno mesto na mojim policama, i jako mi je draga. Brzo je osvojila moje emotivno srce svojom pričom, a jos više svojim krajem. Mislim da je Narin jedna divna devojka jake ličnosti, iako ne ostavlja takav utisak.
Možda će neko od vas imati predrasude zbog toga što je turski autor, zbog toga što se radnja odvija u predelima gde se govori taj jezik, zbog čudnih imena likova....ali odbacite svoje pradrasude. Nije bitno kakvo je ime glavne junakinje bitna je priča koja ima svoje srce. I važna je istinitost ove radnje. A verujem i znam da suština ove knjige nije izmišljena.

Recenzija by Dragana Stojanović

No comments:

Post a Comment