Saturday 19 November 2016

Dejvid Levitan - Još jedan dan


Izdavač - Dereta izdavaštvo
Recenzija prvog dela DEJVID LEVITAN - SVAKOG DANA

''Kada sam bila mala, plašila sam se da ću da se zaljubim u nekog ko je ružan. Kao Šrek. Posle sam shvatila da bi ljubav, ako je prava, sve preobratila u lepo. Hoću da verujem u to. Hoću da verujem da možeš nekoga da voliš tako snažno da sve ostalo nije bitno. Međutim, šta ako ipak jeste?''

Protagonistkinja knjige je Rianon, i sada se upoznajemo sa njenim osećanjima, njenom porodicom i njenim danima.
Rianon je u vezi sa Džastinom, uglavnom uvek pazi šta će i kako će da kaže, jer je ona detaljista i sve u životu planira, a Džastin nezainteresovan, pa uvek upadaju u svađe. U toj vezi, udovoljavajući Džastinu, počinje da gubi sebe.

''Iščezavam. Javlja mi se ta misao – Iščezavam. Kao da ništa što govorim ili radim nije važno. Moj život postaje tako sićušan, tako nevidljiv.''

Sve do jednog momenta, kada zajedno beže iz škole i provode dan na plaži.
Samo što to nije bio Džastin, već A, dečak koji se svakog dana budi u telu drugog vršnjaka.

''Kada zaista osećaš radost, nije važno da li je stvarna ili nije.''
 

Kako se A prvi put u životu zaljubio, pronalazi načine da priđe Rianon i da joj kaže istinu, a Rianon odlučuje da veruje, kako njemu, tako i svojim instikima.

''Kako da mu objasnim da poenta nije u tome šta želim. Nikada nije ni bila. Želim milion dolara. Želim da se više nikad ne vratim u školu a ipak nađem dobar posao. Želela bih da sam privlačnija. Želim da otputujem na Havaje. Želje te ništa ne koštaju, osim ukoliko ne pokušaš da ih protraćiš.
Šta želiš da uradiš? - nije pravo pitanje.
Pravo pitanje je: šta mogu da uradim. ''


Džastin, koji je uvek (bar fizički) tu, ne baš tako srećna veza ili A koji fizički nije uvek prisutan, ali je neko u koga se zaljubila i pored koga se po prvi put u životu oseća lepo i sigurno.
Koga će Rianon odabrati?

''Stvari koje nemaju oblik - kao ljubav ili privlačnost - najteže je sebi predstaviti.''

Ova knjiga otkriva sve ono što u ''Savkog dana'' nismo imali prilike da vidimo: Kako Rianon provodi dane kada A nije tu, kako se nosi sa celom situacijom, ko su joj prijatelji i kako izgleda njena unutrašnja borba.

''Izgleda da mi jedino preostaje da se ponovo prepustim mašti.''

Može li ovakva ljubav da opstane?
Koliko je fizički izgled važan?
Koliko je blizina i prisutnost druge osobe bitna?
Da li će A konačno pronaći drugu osobu koja je poput njega i da li će uspeti da se zadrži u jednom telu i samim tim da dobije svoj srećan kraj sa Rianon?

''Mi. Ne bi trebalo da razmišljam o nama kao da smo mi. Ali osećam tako. Ovde u hodniku, bez ijedne izgovorene reči, to smo mi.''

Čekamo da Levitan napiše treću knjigu i da nam da odgovore na ta pitanja.

''Mislim da ništa ne traje doveka. Ni dobro, ni loše. Zato smatram da je važnije da ne budeš zaokupljen mišlju da li će nešto da traje, nego da uživaš u tome do kraja.''

5 zvezdica iako mi je ''Svakog dana'' ipak bila bolja, dopada mi se i Rianina ''tačka gledišta'', ali... već viđeno, nije mi to to i nije ostavila isti utisak na mene kao prva knjiga.

''Srce koje sam mu dala.
Uzeo ga je i sada mi ga je vratio. ''

Recenzija by Prodavnica snova