Saturday 11 June 2016

Ruta Sepetis - Putovanje pod zvezdama



Odmah na početku ću da vas upozorim da se uz ovu knjigu plače. Ovo delo ima jednu tužnu, bolnu i istinitu priču jedne porodice koja je preživela rat i za sobom ostavila dokaze svega što se tada dešavalo.

Lina je jedna mlada obična devojka koja voli umetnost i pronalazi se u tome. Njoj je smisao života crtanje i prikazivanje nečijih emocija kroz njih.
Tog jutra kada je sve počelo ona je bila zbunjena zajedno sa svojim malim bratom. Te 1941. godine sovjetski vojnici su odveli njenu majku,brata i nju...i odvojili ih od njenog oca. Te večeri su krenuli prema sibirkom radnom logoru.

U knjizi na samom pocetku imate mapu, sva mesta kroz koja će Lina proći i koliko dugo ce se zadržati. Sve vreme u toku putovanja će provesti u vagonu za svinje sa još ljudi. Prema njima ponašaće se kao prema životinjama, čak i gore...
Lina kao i drugi litvanci do sada su imali sve u životu, dovoljno hrane, udoban krevet i dovoljno odeće, topao tuš, i dovoljno papira za crtanje...A sada od toga ima drvene daske na kojim će spavati, malo odeće koje je ponela, i papira za crtanje. Svaki detalj u putovanju preneće kroz crtež kako bi svom ocu ostavila trag njihovog prebivališta.
Svi oni će se suočiti sa raznim bolestima i vaškama, gladovanjem ali i "pucanjem" ljudske psihe u svoj toj patnji.
Lina ce upoznati jednog dečka koji ce biti dovoljno jak za nju i njenu porodicu kao i za njegovu majku. Andrijus je mene odmah osvojio sa svojim karakterom i borbom.

Ova knjiga prikazala mi je pravu i iskrenu stranu rata koja me je toliko "pokopala" i povredila. Mi smo čudna stvorenja, a to se sve vidi u ovoj knjizi. Mislim da ova knjiga zaslužuje kod svakog svoju priliku. Uz nju se plače od muke, od tuge, ali uz nju se i nada zajedno sa tim likovima. Uz nju se voli. Ona pokazuje moć ljubavi jedne porodice. Moć mladih osoba.

Recenzija by Dragana Stojanović

No comments:

Post a Comment