Friday 29 September 2017

Lejni Tejlor - Ćerka magije


Izdavač - PUBLIK PRAKTIKUM
Daughter of Smoke & Bone (Daughter of Smoke & Bone #1) by Laini Taylor
★ ★ ★ ★ ★

"Nekada davno, pre himera i anđela. postojali su sunce i meseci. Sunce je bilo vezano za Nitid, svetlu sestru, ali njegovu požudu je privukla povučena sestra Elai, koja se uvek skrivala iza svoje odvažne sestre. Naumio je da dođe po nju dok se kupa u moru, i uzeo je. Ona se opirala, ali on je bio sunce, i smatrao je da treba da ima ono što hoće. Elai ga je izbola i pobegla, i sunčeva krv je letela na zemlju poput varnica, gde se pretvorila u anđele - nezakonitu decu vatre. I kao i njihov otac, oni veruju da je njihovo pravo da traže, uzimaju i imaju. 
Što se tiče Elai, ispričala je svojoj sestri šta se desilo i Nitid je plakala, a njene suze su pale na zemlju, i postale himere, deca žalosti."

Ovo je samo jedna od priča koja nas uvodi u svet anđela i demona(himera) i njihov rat koji traje stotinama godina. Priča koja će vas naterati da zaboravite svoje okruženja, i zaronite u svet koji je stvorila Lejni Tejlor. 

"Nekada davno, anđeo i đavo zaljubiše se jedno u drugo. Nije se dobro završilo."

Ovo je priča o Karu, devojci tirkizne boje kose, sedamnaestogodišnjoj učenici umetničke škole u Pragu. Ali ona ima i tajni život - siroče, odgajana od strane četiri demonska bića - himere. Život pun magije, želja i čudnih bića. Pokušava da održava ravnotežu između svoja dva života - s jedne strane je sedamnaestogodišnja učenica umetnosti, a s druge strane je devojka koja obavlja zadatke za neljudsko biće koje je bilo nešto najbliže porodici što je imala. Ceo život se Karu pitala ko su joj roditelji, imala je na stotine scenarija, al ni na jedan nije imala niti dobila odgovor. Večito pitanje "Ko sam ja?" i "Šta sam ja?"
Sa petnaest godina se osamostalila i stekla prijatelja - Zuzanu. Imala je i momka Kazimira koji joj je slomio srce. Uvek je osećala da jedan deo nje fali, da ne pripada ni jednom ni drugom svetu, da je usamljena, kao svako siroče žudi je za ljubavlju, nežnošću. Najviše je strahovala od toga da ne ostane sama. 

"Žudela je za prisustvom kraj sebe, čvrstim. Lak dodir prstiju na potiljku i glas koji susreće njen u mraku. Neko ko bi čekao s kišobranom da je otprati do kuće po kiši, i smejao se kao sunce kad bi video da dolazi. Ko bi plesao s njom na njenom balkonu, držao svoja obećanja, znao njene tajne, i stvarao mali svet gde god da je, samo uz pomoć svojih i njenih ruku i njegovog šapata i njenog poverenja."

To je ono što mi se najviše svidelo kod nje - priznanje da joj treba ljubav, da joj treba nežnost, da joj treba neko, da strahuje od samoće. To nije od nje napravilo neku njanjavu devojku, baš naprotiv - izuzetno je zabavna, duhovita, jaka, samopouzdana. (Imam ozbiljan crush na nju.)

"Nekada davno, jednu devojčicu odgajiše čudovišta. Međutim, anđeli spališe ulaze u njihov svet, i ona ostade sasvim sama." 


Prilikom jednog zadatka koji je obavljala, susreće se sa Akivom, okrutnim serafimom (anđeo visokog reda) koji joj je oduzeo njenu jedinu porodicu koju je imala zatvorivši portale, a zatim pokušava da je ubije. Sledi trenutak prepoznavanja koji u njemu otvara rane i sećanja iz prošlosti. I Karu ima osećaj da ga poznaje od pre. 
Ljubav koja se rađa među njima. Ali da li će njihova ljubav uspeti da opstane pod teretom prošlosti? Pod teretom rata i razlika među njima? Da li će se opredeliti jedno za drugo ili će stati na stranu svojih porodica?

"Postoji li sudbina gorča od ove, da dobiješ ono za čim najviše čezneš, onda kad je već previše kasno?"


Malo je reći da je knjiga fantastična. Do sad sam vam preporučivala knjigu "Gnev i zora" Rene Ahdie, a sad vam preporučujem i ovu, 362 strane čistog savršenstva. 
Knjiga je pisana u trećem licu, stil pisanja bogat i divan, radnja se većinom odvija u Pragu(Češka), imamo predivnu žensku junakinju, obožavam je (retkost da mi se sviđa ženski lik). Prelepog anđela,... ali je Karu nekako "okupirala" celu knjigu, pa se nadam da ćemo u nastavcima dobiti malo više Akive. Sporedni ženski lik Zuzane, koja će vas nasmejati svojim doskočicama i fazonima. Fantastične priče o anđelima i demonima, zabranjenu ljubav, nadu koja se provlači kroz celu knjigu, nadu u zajednički bolji život.
Kraj... ko kraj - brutalan. No, nećemo dugo čekati na prevod drugog dela, trebalo bi da bude izdat tokom novembra 😇😈

"Nada može da bude moćna sila. Možda nema prave magije u tome, ali kad znaš čemu se najviše nadaš i nosiš to kao svetlost u sebi, možeš da postigneš mnogo toga. Skoro kao magija." 

*HIMERE - mitološka bića koja su spoj više životinja
**SERAFIMI - anđeli visokog reda. nebeska bića koja gore neprestanim ognjem