Monday 6 March 2017

Mihajlo Vasiljević - U prolazu"Kad vas boli nešto,neko,radimo svašta. Pravimo greške. Kao da posledice ne postoje." 

Radnja romana prati Viktora (24), na prvi pogled bahatog i razmaženog tatinog sinčića. Mia,njegova dugogodišnja devojka,nestaje bez traga i glasa, a on tugu utapa u alkoholu i  vezama za jednu noć kažnjavajući druge devojke zbog nje. 

"Neki bi rekli za mene da sam sebičan,razmažen i uobražen. Ali oni me ne znaju. Oni imaju mišljenje o meni na osnovu toga sa kakvim devojkama se viđam, po kojim klubovima se napijam i kakva auta vozim. Ali to nisam ja. To je slika mene kakvu pokazujem drugima jer ne želim da me vide onakvog kakav zaista jesam. Ne želim da pokažem svoje strahove i svoje mane. Jedino tako spašavam sam sebe od drugih."


"I falim sebi. Fali mi onaj stari ja. Onaj koji je znao da noći provodi u kući čitajući stare romane ili gledajući filmove. Onaj stari ja koji je znao satima da sedi na podu sobe i da crta svakakve sitnice. Fali mi ona. Kakva god bila i koliko god me povredila, fali mi. A falim i sam sebi. A to je problem, izgubio sam sebe. Izgubio sam ono što sam jedino imao. Sebe. I nikako da se pronađem." 

Jedne večeru u kafiću upoznaje Enu. Ena ga odbija,ne obraća pažnju na njega, što njega razbesni jer ga niko nikad nije odbio. Zacrta sebi da je mora imati po svaku cenu, mora je povrediti,iskoristiti kao što je to njemu uradila Mia. Ena je pametnica i u startu zna sa kim ima posla. 

"Zašto si toliki šupak?" Puca pravo u metu,bez pradona. Nije ni svesna koliko je komplikovan odgovor na ovo pitanje. Ako odgovor uopšte i postoji. 
"Znaš šta? Šupak sam i govno sam zato što drugačije ne možeš sa ljudima, ili budeš povređen ili povređuješ druge. Trećeg nema. Ja sam izabrao da povređujem druge. I dobro mi je. Barem mislim da mi je dobro ovako. I briga me. Jednom sam bio povređen i više nikad... Jednom sam pročitao negde "ako ne želiš da ti slome srce,najbolje je da se praviš da ga nemaš." I jeste tako. Isključiš emocije, precrtaš ljubav u glavi, u srcu, u mozgu. Nije lako, ali nekad moraš to uraditi. I nije savršeno,ali ne boli. Barem ne dopuštaš da te boli. Jel ti sad jasno?" 

Ena i on imaju prošlost, zajedno su išli u osnovnu školu, gde su je on i ostala deca osam godina maltretirali. Nije odmah prepoznao da mu je to školska drugarica,iako mu je u par mahova bila poznata. 

"Nekad mi dođe da ti se zahvalim. Da me nisi toliko vređao i ponižavao, ne bih bila toliko besna na tebe i možda nikad ne bih shvatila da sam vrednija nego što mi svi govore. Koliko god ovo zvučalo uvrnuto i smešno, ali zahvaljujući tebi, upoznala sam sebe. Shvatila sam da sam lepa i zgodna. Zvuči narcisoidno, ali jeste tako. Ne kažem da sam najlepša, ali definitivno sam više lepa Ena nego naivna, luda i smrdljiva Ena. Tako da bez obzira na sve što je bilo želim da ti se zahvalim jer samo zahvaljujući kretenima kao što si ti, postala sam jača."

Ena polako ali sigurno uspeva da mu se uvuče pod kožu, u srce. Ruši njegove stavove, principe i uverenja. Viktor konstantno vodi borbu sam sa sobom, plašeći se ponovnog napuštanja i povređivanja. Rat sa samim sobom - da li da zaboravi Enu ili da prihvati igru i rizikuje?  Ipak rizikuje i mescima uživa u vezi. Ali jedan sićušni deo njega uvek je u grču. 

"Dugo se nisam osećao ovako. Ovako ispunjeno i srećno. Ipak, pomalo sam skeptičan. Navikao sam da ništa ne traje dugo. Ni reća, ni tuga. Večito strepim da će se nešto loše dogoditi. Da će nešto prekinuti ovu sreću.Strepim da će sat otkucati ponoć i da će magija nestati. Možda sa previše paranoičan, ali ovaj osećaj ne prolazi.
Možda nisam navikao da je sve super u mom životu,da sve ide po planu...Nisam navikao da posle sunca ne dođe kiša,pa mi je sad čudno što već dugo sija sunce i paničim bez ikakvog povoda."

No,instinkt ga nije prevario i u roku od par sekundi ceo svet mu se okrene naglavačke. Na površinu izbijaju dugo skrivane porodične tajne, povratak bivše devojke, tragedija... 

"Nije istina da ne znamo šta imamo sve dok to ne izgubimo. Znamo šta imamo, ali ne razmišljamo o tome da to možemo izgubiti." 

Prvo što mi se svidelo kod ovog romana jeste što je muški POV,obožavam. Drugo, ime glavnog lika - Viktor. Najlepše muško ime 😍
Kad sam počela da čitam knjigu i kako sam odmicala,mislila sam da je ovo samo jedna ljubavna dramica, sa muškim likom koji je totalno haotičan i vazda vodi rat sam sa sobom i svaku situaciju premerava tri puta. I baš mi se to mnogo dopalo. Što razmišlja deset koraka unapred, nije od onih "živim od danas do sutra" (ja sam takva, razmišljam i nerviram se unapred, nikako da se otresem te navike) 😒
Iako na prvi pogled naporan,razmažen i glumi bad boya, meni je bio strašno simpatičan,i jako dobro odrađen lik. 
Ena...iako nije dobila punu pažnju autora (mnogo nas je zakinuo na njoj) zgotivila sam je od prvog momenta. Zabavna,pametna i prizemna devojka. 
Kad sam došla do polovine knjige, počela sma se pitati šta će se pobogu dešavati u drugoj polovini, hoće sad početi da se džapaju, pa da se mire, pa da se džapaju,pa da se mire,...no, tu dolazi do preokreta koji nisam očekivala, i koji je knjigu odveo u skroz drugom pravcu i ka drugom žanru. Fantastično odrađeno.
Ono što nedostaje ovoj priči je malo više Ene (mogao je autor da ubaci i par njenih poglavlja,sad baš zakeram haha), i fizički opis likova. Tako da vam autor ostavlja prostor da sami zamislite kako likovi izgledaju. Enu sam i zamislila, Viktora nikako. I sad sedim i kontam kako bi on mogao izgledati!? 
Iako je knjiga kratka (170 strana) autor je uspeo da napravi mnogo dobru priču,bez dramatanja, rastezanja i ponavljanja,dinamično i sa dobrim obrtima koji te teraju da čitaš dalje. 

Izbori, greške, tajne i večno pitanje - Da li se vredi boriti za ljubav?

"Mislio sam da ćeš mi biti samo devojka na veče. Neko u prolazu. Neko za utehu, za zadovoljstvo. Neko ko će mi pomoći da preživim još jednu dosadnu, pijanu noć. Ali pogrešio sam. To "u prolazu" se pretvorilo u mnogo više, mnogo jače. Ostala si u mom životu, usadila korene koje niko ne bi mogao isčupati. Uvukla se u moj krvotok, u svaku poru moje kože, u svaki atom mog bića. Iz devojke u prolazu si prešla u devojku mog života."

I da,knjiga ima happy end,ne paničite 😂

Recenzija by Crni biser

No comments:

Post a Comment