Wednesday 12 September 2018

Kolin Huver - Surova ljubav


Izdavač - LAGUNA
Ugly Love by Colleen Hoover 

Kolin Huver je autorka koja je savremeno doba obogatila sa nekoliko svojih dela, a Surova ljubav je jedno od njih. Kao i sva ostala njena dela i ovo nosi jednu vrstu realne životne tematike, ali je za razliku od njenih ostalih dela na neki način umekšano i ružna strana životnih problema koji mogu mučiti savremenog čoveka je poprilično ublažena u odnosu na njena druga dela kakvo je, na primer, Priča završava sa nama. Iako sadrži dozu emocionalnog uboda, od starta je delo obasjano nekom vrstom naznake svetlosti koja se nagoveštava u odnosu dvoje mladih ljudi. 

Na početku dela upoznajemo njegove junake, Majlsa i Tejt. Oboje u trenutku upoznavanja grade svoje karijere, on kao pilot, ona kao medicinski radnik. Majls je jedan od najboljih prijatelja njenog brata i ona ga upoznaje baš u onom danu koji je za njega bio jedan od najpotresnijih u životu. Majls je izgubio ono što je najviše voleo i punih šest godina je nesposoban da se nosi sa tragedijom i nastavi dalje sa svojim životom. 

Akcenat na tragičnosti je autorka dala samom činjenicom da su mu se sve loše stvari desile kad je imao 18 godina i bio zapravo još uvek dete. Njegov lik nije kliširan, nije oštećen, nije stereotipan. On je momak koji pati i koji je kao i svako poprilično normalno ljudsko biće sprečen da se pusti ponovo. Bio je veran svojoj prošlosti i patnji punih šest godina, apstinirajući bez odnosa, ali onda, fizički privučen lepom devojkom ulazi sa Tejt u seksualnu vezu, napominjući joj od starta da se ničemu ne nada sem toga što dele u krevetu. 

Ono što je u početku bio obostrani dogovor, brzo se ruši kada Tejt spozna svoja osećanja i počne da ruši pravila. U početku fizički privučena njime, ubrzo počinje da je intrigira njegova tajanstvenost i prošlost što će definisati prekretnicu dela. 

Ono što ćete do kraja otkriti jeste:
Šta će se desiti sa njima? Da li će Majls uspeti raskrstiti sa prošlošću? Da li je istina da srce zaljubljene žene može štošta da preživi? Koliko ljubav iz prošlosti sabotira onu iz sadašnjosti?
 
 Što se tiče kompozicije dela, pisana je veoma zanimljivo. Poglavlja se smenjuju tako što se u jednim nalazi Majlsova tinejdžerska ljubavna priča i njene okolnosti, a u drugim Tejtina ljubavna drama u sadašnjosti. Stil pisanja je jednostavan i dinamičan. 

Subjektivna ocena: Delu ne dajem apsolutno nijednu zamerku. Uživala sam uz Majlsa kao toplog, nežnog momka, kao i uz Tejt, savremenu mladu ženu koja zna šta želi. Ponajviše sam uživala uz njihov odnos, jer mi je suptilno otapao dušu.

Surova ljubav ima moju preporuku kao jedno izuzetno lepo delo u žanru romanse sa primesama blaže erotike i drame.

No comments:

Post a Comment