Saturday 4 June 2016

Dž. L. Armentraut - Na ivici sećanja


Izdavač - Laguna

Pri prvom pogledu ova knjiga me osvojila svojim koricama i tajnovitim naslovom. Kada sam pročitala kratak sadržaj znala sam da je želim što pre pročitati. Inače nisam neki veliki obožavalac trilera, ali nešto ima u ovoj knjizi i morala sam je pročitati.

Dženifer Armentraut je američka spisateljica. Autorka je knjiga za mlade koje su međunarodni bestseleri i nalaze se na listi bestselera Njujork tajmsa. Njen roman "Na ivici sećanja" YALSA (Young Adult Library Services Association) je nominovala za najbolji roman za mlade u 2014. godini.

Ova roman počinje veoma čudno... Glavna junakinja hoda nepoznatom ulicom veoma zbunjena i uplašena. Ona je bosa, prljava i krvava.. Ne zna svoje ime i zašto je u tom stanju. Ona zna da su bleštava crveno-plava svetla izvor sigurnosti i prepušta se sigurnosti patrolnih kola.

U bolnici otkriva da ima porodicu i da je veoma bogata. Ide u srednju školu i veoma je popularna... A zatim saznaje da je nestala sa svojom najboljom drugaricom Kesi Vinčester. Međutim Kesi još nema, a Samanta je jedina koja zna istinu.

Kada sazna kakva je bila pre amnezije i nestanka ostaje potpuno šokirana. Bila je nadmena, mala "kučka" koja je mislila da ima pravo da povređuje ljude na "nižem nivou." Saznaje da je u dugoj vezi sa Delom. Momkom koji je iz istog bogatog i umišljenog kruga ljudi. Ali nešto u toj vezi ne štima, a Sam to oseti.Nju privlači jedan sasvim drugi dečko. Neko ko nije za nju, ko nije njen nivo.

"Sutradan ujutru kada sam se probudila, rešila sam da krenem korak po korak. Kako se zovem? Morala sam nekako da se zovem, ali nije bilo ničega da se uhvatim… Bila sam zaglavljena u tom životu koga se nisam sećala, ugurana u ljusturu te devojke – te Samante Džo Franko – i što sam više saznavala o njoj, to mi je bila mrskija."

Pored toga sto je muči amnezija, ona se brine za devojku koju sada ne poznaje. Ona se brine za Kesi.

Kao što sam rekla nisam ljubitelj trilera, ali svidela mi se ova misterija oko devojke koja se vratila bez pamćenja, a kako vreme prolazi izgleda da je bila svedok ubistva. A mozda čak i ubica!!!

Pocetak knjige me je osvojio tako da su me veoma teško odvajali od nje. Ona je drzala moju pažnju do samom kraja, jer nije bilo dela koji je bio dosadan ili gde sam shvatila nešto. Imala sam svoja nagađanja i mišljenja, ali autorka je pomutila moju pamet zajedno sa Samantinom.
Svašta se dešava u ovoj knjizi. Od kad se Samanta vrati radnja se vrti oko toga da ona otkriva svoj nekadašnji život koji je mogu reći bio neka farsa. Ona je nekad bila dobra devojka dok joj popularnost nije postala važna, ali izgleda da je u sebi krila staru sebe koja je sad pokazala svoje pravo lice.
Kako malo po malo otkriva sve detalje i slaže kockice sve je bila bliže istini, ali ima jedna osoba koja ce joj pomutiti pamet. I više puta sam pomislila da je devojka luda. I ona je više puta razmišljala o stabilnost svog psihičkog stanja.
Ova knjiga ce vam "oduzeti" pamet, ostaviće vas svaki put sve više šokiranim. Znam da ovo izgleda kao tipična priča. Loša devojka je doživela neku nesreću i izgubila pamćenje, pa je postala dobra...ali ovo je više od toga!Ovo je tako neizvesno i napeto, veoma uzbudljivo i stvarno dobro smišljeno!

Kako sam sve više bila pri kraju, mogla sam malo da prozrem ubicu. Ali ni tada nisam bila sigurna ko je stvarno ubica i nisam znala motiv. Ali kraj je nesto što nikad ne bih očekivala. Ima nešto što verujem da ni vi ne biste pretpostavili.
Zato ako volite trilere, i uživate dok ih čitate, uzmite ovu knjigu. Mene je odusevila i zbog nje sam počela da čitam još jedan žanr.

Recenzija by Dragana Stojanović  

No comments:

Post a Comment