Monday 11 November 2019

Drina Steinberg - Jar“Ljubav koju su uporno poricali, od koje su bežali, kojoj su se stalno vraćali i koju nikad nisu javno priznali.
Ona je za njega govorila da je običan divljak, neotesana sirovina, prljava zver i ljubomorni ludak, a on za nju da je umišljena princeza, razmažena ženetina, sadistička kučka i ljubomorna luda.
U suštini, nisu mnogo grešili kad su opisivali jedno drugo. Oni i jesu bili sve to i zato su bili kao stvoreni jedno za drugo. Tokom dana kad nisu bili u svađi, a kojih je bilo zaista malo, delovali su neverovatno skladno. Bili su jedno. Savršena celina.”

Nakon fantastične trilogije Purpur Arkone i Bejle konačno je stigao i Jar (jeb’o nas Jar), i mogu samo da kažem da sam uživala i da sam jedva ispuštala knjigu dok je nisam završila.
Danima već želim da napišem prikaz, ali pojma nemam kako to da uradim a da ne otkrijem previše, da ne pokvarim svima čitanje, posebno onima koji još nisu započeli ni Miris nasleđa.


“Naučila me je svemu osim kako da živim bez nje.
I krivio sam je zbog toga.”


Srešćete opet likove koje ste voleli, uplovićete u neke nove borbe dobra i zla, bićete srećni, potom i tužni, psovaćete... ali mislim da u tome i jeste lepota čitanja.

“Postoje dani koji ti nametnu sreću onda kad joj se najmanje nadaš, dani koji ti donesu sve ono što si mislio da ti je život nepravedno uskratio ili odneo. Tih se dana treba najviše čuvati. Treba im okrenuti leđa tako da se o njih sva ta sreća odbije, jer taj pesak koji ti razum zamuti samo je predznak nevremena koje će ti razum razbiti. Treba se čuvati tih dana ko zloslutnog kukurikanja pevca posle ponoći. I treba prihvatiti istinu da postoje neki drugi i mi, oni prokleti.”

Emotivno savršenstvo.
Stvarno neću ovde previše da pišem, uzmite knjigu i ne tražite mnogo informacija, ja mogu samo da kažem da se nećete razočarati.


“Znala je Purpur da samo jednom iskrom zapali strasti, da zver u meni probudi, da me na kolena baci samo da bi mi pružila dlan da se makar iz njega nje napijem. Budila je Purpur jednim dodirom sve moje divlje nagone samo da bi ih krotila, da bi se sa njima igrala i da bi mi se na kraju prepustila. Onoliko koliko je ona trebala meni, ja sam trebao njoj.”

Sjajan kraj serijala.
Jar, njegove unutrašnje borbe, čovek, Bog, otac, brat, onaj koji ne prestane da voli čak ni kada smrt umeša svoje prste.
I onaj koji nikada ne odustaje, čak ni kada se čini da izlaz ne postoji.


“Toliko puta sam joj dao obećanja koja nisam mogao održati, tako da odlučih da u ovom istrajem, jer za razliku svih drugih koje sam pregazio, ovo je zavislio samo od mene.”

5 💫

“Sva trojica u istom trenu prasnušmo u glasan smeh, jer eto nas tri muškaraca, tri ratnika, tri mašine za ubijanje, stojimo kao čuvari sveta sa očima uprtim u ništavilo ispred sebe, spremni da u sekundi reagujemo, a opet smo, iako im to nikad ne bismo priznali, u potpunosti podređeni željama naših žena, pa makar se one ogledale u tome šta nosimo i kako izgledamo.”

No comments:

Post a Comment