Sunday 19 June 2016

Tes Geritsen - Grešnik


Izdavač - Laguna

Dve žene, obe veoma uspešne u svom poslu. One su ceo svoj život posvetile da se dokažu u svetu muškaraca zbog čega su poprimile njihovo razmetljivo držanje. I zbog toga su često bile nazivane kučkama od strane tih istih osoba.
Zovu je KRALJICOM MRTVIH, a njeno pravo ime je Mora Ajls. Ona je medicinski istražitelj. Sudnice, mesta zločina i mrtvačnice su mesta kojima je ona posvetila svoj život. Ova žena hladnog, kraljevskog pogleda staloženo gleda užase koji donosi njen posao. U mrtvačnici ima apsolutnu vlast u svojim rukama, jer tu je mrtvi nisu mučili kao živi.

"Mrtvi su strpljivi. Ne žale se, ne prete, ne moljakaju. Mrtvi ne mogu da vas povrede, to mogu samo živi."

Druga žena, detektivka Džejn Ricoli savršeno je glumila nedodirljivu ženu. Uvek je poklanjala pažnju drugima i bila dobra u slušanju, ali nikad o sebi nije govorila. Ova žena nikada nije spuštala štit i nikad nije mogla da se opusti.
Iza zida samostana, gde su časne sestre trebale biti zaštićene od surove stvarno desilo se ubistvo. Jedna mlada časna sestra je ubijena, a druga veoma teško ranjena. Za ovaj zločin nema motiva, ali kada doktorka Ajls otkrije neočekivani trag priča počinje da se komplikuje. Kako prihvatiti istinu da se sestra Kamila porodila pre ubistva?
Ove dve samostalne žene zapitaće se da li je ovo delo čistog ludila, ili možda zla. Šta se desi kada istorija jednod užasa poveže nova dva ubistva. Da li su možda žrtve na neki način zapetljane kao ogromna paukova mreža?

"Cilj tih udaraca bio je smrt."

U ovoj knjizi autorka je pored veoma surovih detalja ubistva radnju zamrsila sa privatnim životima detektivke Ricoli i doktorke Ajls. U njihov miran i staložen život svojim neočekivanim dolaskom doneće promene osobe koje su isto tako i otišle.

"Sve je bilo uznemirujuće poznato. Njegov miris, svetlost koja mu se presijava u kosi..."

Moram da vas upozorim da se ova knjiga dosta razlikuje od mnogih drugih trilera. Ona donosi mnoge medicinske izveštaje i podatke koje u ovoliko meri do sada nisam viđala u ostalim trilerima. Ali isto tako donosi brutalna, zastrašujuća, psiho ubista koja prikazuju tamu i jezive ponore ljudskog uma. Dok sam čitala knjigu imala sam utisak kao ga gledam neku krimi seriju, ali sam sada mnogo više pazila na detalje istrage.
Ovo je knjiga koja će uterati strah u vaše kosti i jezu na vašoj koži. Knjiga koja sa svakom sledećom pročitanom stranicom zapetljava radnju i čini je još zanimljivijom. Ako želite da okusite nešto drugačije i mračnije onda se prepustite delu Tes Gerintsen, koja je sve druge trilere učinila slabim i blagim. Nakon ove knjige imam još veću želju da pročitam ostala dela kraljice medicinskih trilera. Prva knjiga koju je autorka napisala je "Hirurg" , ali svaka se može samostalno pročitati pošto je svaki put drugi slučaj.

Recenzija by Dragana Stojanović

No comments:

Post a Comment