Sunday, 19 June 2016

Mišel Bisi - Bez tebe


Izdavač - Vulkan izdavaštvo

"Dramatičan pad erbasa 5403 na relaciji Istanbul-Pariz na obroncima brda Teribl, na francusko-švajcarskoj granici, u noći između 22. i 23. decembra 1980. godine. Sto šezdeset osam od sto šezdeset devet putnika i članova posade poginulo je prilikom udara ili nestalo u plamenu. Pravim čudom preživela je jedino tromesečna beba, koja je prilikom udara izbačena iz aviona pre nego što je zahvatila vatra."

Sve je počelo te decembarske noći 1980. godine kada su mnoge porodice jedva čekale da budu na okupu pre Božića. To veče mnogi su izgubili svoje voljene. Za dve porodice život je bio "kurva". Prvo saznaju za smrt svojih voljenih. Ta nesreća odnela je sa sobom njihove dve generacije - decu i unuke. A onda kao da se desilo čudo i opet im donelo razlog za osmeh.... ali život će im po drugi put zabiti nož u leđa.
Dve porodice. Dvostruka nesreća. Kako saznati koje dete je preživelo? U ovoj priči gde sudbina ima glavnu ulogu za jednu porodicu biće nada, dok će drugoj oduzeti sve. Od tada ove porodice boriće se za starateljstvo jedinog preživelog putnika. Tromesečne bebe koje je možda Liz-Roz, a možda Emili...
Jedna osoba posvetiće osamnaest godina u pronalazak rešenja ove misterije. On je oduvek bio siguran da postoji neki dokaz, da je moguće rešiti ovu jednačinu koja nema kraja...

"U ovoj svesci nabrojao sam sve indicije, sve tragove, sve pretpostavke. Osamnaest godina istraživanja. Sve je zabeleženo na ovih stotinak stranica. Ako ste ih pažljivo pročitali, sad znate koliko i ja. Možda ćete biti pronicljiviji? Možda ćete slediti pravac koji sam ja zanemario? Možda ćete pronaći rešenje, ukoliko ono uopšte postoji? Možda..."

Radnja ove veoma komplikovane priče iznosi se kroz dnevnik jednog detektiva, uporedo sa pričom ostalih likova. Kroz taj dnevnik saznala sam svaki detalj istrage, ali i veoma bitne podatke za dalji tok priče. Malo je bilo zbunjujiće čitati o svačijem životu u trećem licu. Ali videćete zašto to ima svoju bitnu ulogu u celoj ovoj priči.
Moram da kažem da nisam mnogo knjiga pročitala ovog žanra, ali za mene ovo je veoma originalna, veoma osvežavajuća i vrlo komplikovana priča. Izneta je na veoma jedinstven način, kroz mnogo likova i priča, koje će vas iznenaditi više puta. Toliko toga se dešava u ovoj knjizi da sam više puta bila zbunjena, a posle i ljuta zato što se autor u tolikoj meri igra sa mojom realnosti i mislima.
Knjiga me je svaki put sve više osvajala u toku mog otkrivanja malih tragova, ali najviše cu je pamtiti zbog toga sto me od samog početka mnogo puta prevarila svojom lukavosti. Ona toliko skriva da više ne znate šta je istina. I svojim bezkrupuloznim krajem ostavila me bez reči!!! I dalje sam u šoku zbog istine.

Ovo je knjiga koja će u vama stvoriti nove, mlade detektive, željne podataka i istine, novih tragova. Ako volite trilere, ako uživate u njima ova knjiga biće jos jedna od onih koja vas osvajaju sa svojim prvim stranicama.

Recenzija by Dragana Stojanović 

No comments:

Post a Comment