Tuesday 14 June 2016

Sali Grin - Trilogija Poluživot

Ako ste zaluđenik fantastike i nerealnih svetova u koja možemo da zavirimo samo kroz fenomenalno osmišljena dela, onda bi trilogiju "Poluživot" trebali da stavite na svoju listu "za čitati."
Jer autorka je svojim talentom u ovim knjigama otvorila portal jednog sasvim drugog sveta u kojem žive vešci i veštice kojeg do sada nisam sretala u drugim.

Izdavač - Evro Book

Prvi deo "Bela vrana" otkriće nam svet u kome su lovci elitni odred belih veštaca i veštica kojeg uglavnom čine žene.Savet koji vodi zakon u ovom svetu unajmio je ovu grupu da po svetu traži i ubija crne vešce i veštice. Dok se rat sve više pogoršava neupućeni, sasvim obični ljudi, ne znaju šta se tajno odigrava ispred njihovih očiju.Crni vešci i veštice na lošem glasu su zbog svojih mračnih i jakih moći, pogotovo od kad svetom hoda i ubija ozoglašeni Markus.

"Moćna stvar kod mržnje je to što ona izbriše sve ostalo, tako da ti više ništa drugo nije važno."

Nejtan Birn, glavni junak ove trilogije oduvek je morao da se dokazuje i hoda po tankoj liniji koja ga deli između belih i crnih natprirodnih bića. Jer on je i jedno i drugo. U njemu teče krv bele veštice i crnog vešca Markusa.
Samo odrastanje za njega će biti veoma mučno, jer ovog dečka crnih očiju u kojima se ogleda ponor mučiće čudni znaci njegovog tela.
On nije ni svestan da njegov svaki sledeći rođendan donosi ozbiljne promene i tri dara koja bi trebao dobiti sa svojih sedamnaest godina.
Da li će u njemu prevladati bela strana ili će krenuti očevim stopama ubice?
Može li verovati belim vešcima, ili se pouzdati samo u crne? I ko je ustvari Nejtan Birn?
Sva ova pitanja mučila su me u toku čitanja i još više pojačavala želju da dođem do samog kraja ovag napetog romana.

"Ubijanje ti je u krvi, Nejtane, tako si sazdan."

 

Izdavač - Evro Book
Nakon fatalnog kraja prvog dela ove trilogije Nejtan sada ima sedamnaest godina, ali je u bekstvu! Ceo svet natprirodnh bića okrenuo se protiv njega. Bele veštice ga progone, a crne mrze. Za njega sve je krenulo naopako.
Izgleda da ovaj polutan, polucrni-polubeli veštac ne pripada ni jednima ni drugima. Da stvar bude još gora izgleda da se u njemu krije jedna velika opasnost, smrtonosna po ceo svet.
Da li je moguće vratiti nekadašnji svet u kome bele i crne veštice i vešci nisu neprijatelji, ili je on zauvek nestao, jer ih je zavadila ljubmora i suparništvo.
Može li ovaj drugačiji veštac opet ujediniti crne i bele vešce, ili će ovaj rat zauvek da se nastavi?

"Ti si crni veštac, Nejtane. Tamniji si od mnogih crnih veštaca koje znam. Ne bi trebao da imaš ništa sa njima, sa belim vešcima."

Dok sam bila na početku čitanja ovih dela pomislila sam koliko su samo čudne, ali na pozitivan način, jer stil pisanja kojem se okrenula autorka mnogo je drugačiji.
A likovi se razlikuju od svih drugih.
Ovo fantastika u kojoj se krv proliva u mnogim količinama, gde nema ljubavi, već samo borbe za novi dan, dok izdaja vreba sa svih strana.
I moram da kažem da mi je prvo deo bio odličan, dok je drugi na trenutke bio dosadan zbog nekih detalja, ali je kraj ubedljivo pobedio! Zbog toga sad nestrpljivo čekam treći.

Ako ste radoznali ili možda neodlučni kao što sam bila ja, onda brzo uzmite ove knjige u svoje ruke i ovoj priči pružite priliku. Upustite se u jedan sasvim drugi svet koji se razlikuje od svega što ste čitali do sad.

Recenzija by Dragana Stojanović

No comments:

Post a Comment