Thursday 26 July 2018

Erin Vot - Palata od papira (The Royals #3)


Izdavač - VULKAN IZDAVAŠTVO
Suzanin osvrt na prvu knjigu PRINCEZA OD PAPIRA
Suzanin osvrt na drugu knjigu PRINC OD PAPIRA

Princeza, princ, palata... sve u svoje vreme, sve u trenutku sa repovima koje vuku iz prošlosti, koje stvaraju u sadašnjosti i koje mogu ili ne mogu da prenesu u budućnost...
Kraj slomljenog princa je doneo napola slomljenu ljubav, doneo pucanje nekoliko života ali i vraćanje jednog dosta bitnog iz prošlosti. Suočeni sa optužbom za ubistvo, suočeni sa prilagođavanjem toga ko je za koga odgovoran, kidaju se na sve strane. Uz sve to svakodnevna borba tinejdžera i borba kako opstati u moru ajkula, moru bogatstva, moći, prestiža na prvi pogled a razvrata, bluda i iživljavanja na drugi pogled.
 
Ela osoba koja nesvesno drži sve na okupu a da to čak i nije njena uloga. Rid koji je okarakterisan kao nasilnik a koji je svestan da je Ela njegovo sve u budućnosti kao i u sadašnjosti. Rid koji se suočava sa životnim krahom a opet ona je tu da ga smiri, i nauči kako da kontroliše bes i ljutnju. Životi braće koji iz dana u dan bivaju sve samo ne tinejdžerski dani koje će prepričavati kroz smeh. Trzavice koje nikako ne smeju kao deca da nose na svojim leđima a ipak su tu.
Stiv koji se vraća, sa maskom najboljeg tate na svetu, sa maskom osobe koja je oličenje dobrote jer Kalum tako kaže i ne znajući da je najveći nož koji možeš da dobiješ a koji nikad ne preživiš, onaj od najboljeg prijatelja.
Stiv koji da bi sačuvao svoju kožu, svoj život pokušava da pregazi sve ono što je nekom drugom sveto.
Porodica na prvom mestu i maska ispod koje glumiš da je to što jedino i želiš.
 
Ela nije glumila. Želeći da prihvati Stiva i želeći da prihvati ono što on u stvari i jeste, njen zaštitnički nastrojen tata, od siline svojih previše očinskih stvari koje radi, čini da se ona oseća sve samo ne dobro i svoj na svome. Oduzeo joj je dom za koji je imala osećaj da je to čim se pojavio, pokušao je da joj oduzme ljubav i uskrati i spreči ono što oseća prema Ridu.
 
On i njena ljubav. Sve ono što je želela za sebe, njega pored sebe, njegov osmeh da je pomazi, ruke da je dodirnu i glas da je opije. Vreme sa njim je prolazilo neverovatno brzo, brzinom svetlosti.

"Vreme leti kada se borite sa nasilnicima i zaljubljujete."
 
Skoro kao lepotica i zver.
Sama je sebi bila smešna kako je bila oprezna kad je stigla i kako ih je sve mrzela i bila pod stalnim oprezom sa svakim od Rojalovih sinova. Kako su oni nju mrzeli. Ljubav sa jednim od njih je promenila. Ne samo nju nego i njega. On je postao osoba vredna ljubavi jedne devojke, okoreli zavodnik pod ćijim se nogama bacaju mnoge, postao je osoba koja voli jednu, koja želi dodir jedne i koji ima oči samo za jednu. Ela mu se u ovoj knjiizi napokon predaje. U trenutku kada misle da izlaz ne postoji, da je njihov problem taj što je njegov život postao haos i što odlazi od nje, u tom trenutku ona postaje njegova. Njena duša postaje njegova. A on, on je odavno njen. Tome se čak nije nikad ni protivio.

"Jednom sam se našalio da me ona drži na povocu - i to je istina. Bolji sam čovek kada je ona u blizini. Bolje vladam sobom. Više vredim."


Lep je osećaj čitati lepu ljubavnu priču dva mlada stvora, još lepši osećaj kad pročitaš kako je ljubav isklesala nove ljude, jake ljude, hrabrost i odlučnost u njima. Na kraju najlepše od svega videti da je ljubav na površinu izbacila sve ono vredno u njima.
Ona je uvek bila svesna svega onoga što nose u srcima, i šta zapravo duboko u sebi osećaju. Šta znače jedno drugom.

"Rekla sam Val jednom prilikom da smo ti i ja kao odraz u ogledalu", šapuće mi Ela. "Da se na neki čudan način uklapamo."
 
Tačno znam šta misli. Složena osećanja koja gajimo prema našim majkama, njihovim slabostima i krhkosti, njihovim skrivenim snagama i ljubavi kojom su nas obasipale, njihovim sebičnosti koja nas je pogađala... sve ove stvari su deo onoga što nas je iznutra izopačilo, ali nekako su se te upletene niti stopile i upotpunile nas...
 
"Ela mene upotpunjuje. Ja upotpunjujem nju.
Nekada sam se plašio budućnosti. Nisam znao gde ću završiti, nisam znao hoće li bes i gorčina u meni nestati, da li ću se ikada osećati dostojno i da li ću pronaći nekoga ko će moći da vidi šta se nalazi iza maske koju prikazujem svetu.
Ali ne plašim se više i pronašao sam nekoga ko me vidi. Ko zaista vidi mene. A i ja vidim nju. Ela Harper je sve što ću ikad videti, jer je ona moja budućnost. Ona je moj čelik i moja vatra i moj spas. Ona je SVE."

Nakon princeze, princa, palata je dobila svoj smisao. Nije izgorela. Dobila je smisao, dobila je novog člana i život u njoj je postao skoro pa savršen. Na kraju svake bajke stoji živeli su srećno... Astorov park je i dalje skola gde bogataški mamini i tatini sinovi pokazuju svoju snagu i gde onaj najsnažniji u glavi i rukama i naravno džepa, postaje i ostaje glavni u svemu. Najbitnije je ostati svoj i raditi samo ono što voliš i u čemu uživaš. Ela, Rid, Iston, blizanci su na vreme naučili šta je zapravo sreća i koliko je teško sačuvati porodicu od intriga, laži i zlobe.
Jer ipak parola Rojalovih, uključujući i Elu uz njih je "Porodica koja se bori zajedno, ostaje zajedno."
 

No comments:

Post a Comment