Monday 18 July 2016

Margaret Klark - Povratak na pravi put



Ko su mladi ljudi koji žive na ulicama i zbog čega su tu?
Zašto se drogiraju?
Zbog čega kradu?
Gde su im roditelji?
Zašto su pobegli od kuće?
Kroz kakve strahote prolaze i kako se nose sa tim?
Za razliku od knjige 'Mi deca sa stanice Zoo', ovo nije istinita priča.
Ali je i dalje odlična knjiga koja nam odgovara na gore navedena pitanja.

''To je čudno, većina dece, bar one koju sam ja upoznala, uopšte nije glupa, naprotiv. Ja mislim da bi svi oni, samo kad bi imali priliku za to, mogli da postignu nešto u životu. Da budu atomski fizičari ili neurohirurzi.''

Simon je pametna devojčica prema kojoj život nije bio blag. Otac koji je napustio porodicu, majku je našla mrtvu, braća i sestre završavaju ko zna gde - svi osim jedne, sa kojom nastavlja da živi, narkomanka, sa decom i dečkom koji je tuče, Simon slepo veruje da će joj Majk, tinejdžerska ljubav, pomoći i beži od kuće.
Mala devojčica sa glavom punom snova veruje da još uvek ima nade.
Međutim Majk će joj samo još više zeznuti život, na jedan od najgorih mogući načina. I tako Simon završava na ulici zajedno sa još jednom grupicom mladih, počinje da uzima heroin kako bi pobegla od svega što je muči, ali cupka u mestu dok se problemi i tuga gomilaju.
Ovo je jedna od onih knjiga za koju mislim da treba da se nađe na spisku lektira. Ali to nećemo dočekati.

''Kada postignem nekakav mali uspeh, užasno se plašim. A šta ako iza toga slede sve veći i veći uspesi, a ja ne budem u stanju da ih postignem?! Uvek je lakše ne uspeti nego uspeti.''

Recenzija by Kristina Prodavnica snova

Adam Nevil - Kult


Izdavač - Laguna

Ovo je priča koju niko ne može uporediti sa nekom izmišljenom, paranormalnom, televizijskom pričom. Ovo je stvarno i oduvek je tako bilo. A autentičnost ovog mita od samo početka osetiće Kajl Frimen, glavni junak ovog horora. 

Za posvećenog reditelja i umetnika bio je to posao iz snova. Posao koji izgleda i više nego dobro. Kajl nije ni bio svestan u šta se upušta kada je prihvatio priliku od jedne produkcijske kuće da snimi film o davno zaboravljenom masakru, koji se desio 1975. godine u Arizoni. On nije bio svestan da je ova prilika u kojoj je dobio šansu da pokaze pravog sebe i koliko vredi možda njegovo životno delo, a možda kraj života?
Za njih bio je to pokret, budućnost i revolucija u kojoj su trebali biti putujući misionari, ali šta se ustvari desilo sa „Hramom poslednjih dana” koju su do sad pokušali mnogi snimatelji ispričati.
Tri države. Jedno veliko putivanje od Londona preko Pariza, do Arizone uvešće Kajla u sasvim novi svet kojem se nikad nadao nije. U svet pun čudnih, jezivih posetioca, nevidiljivih bića, čudnih mirisa i jezivih krikova. 

Ovo putovanje našeg glavnog junaka dovešće do prave priče, čija smisao je sakrivena ispod krvi koju su prolili Ketrin i njeni slebenici u Arizoni. A autor je svojim delom svakom od nas pružio priliku da priču jedne sekte sagledamo iz sasvim drugog ugla. Iz sasvim posebnog i jezivog ugla koji je prepliće sa paranormalnim mitom koji ovde možda i nije samo mit.
Ljubitelji horor filmova od sad imaju priču koja će ih uvesti u svet ukletih mesta, zlih bića i vešto osmišljenog paranormalnog horora. Zbog ove knjige drhtaćete kao dete i ostaviti upaljeno svetlo noćima. Odična priča jednog fantastičnog autora koji ima neverovatan talenat da od svoje bujne mašte stvori nešto toliko moćno, gotovo realno i istinito.

„Iskopavamo bolne i užasne tajne, dragi moj Kajle. Uznemiravamo ono što je dugo bilo zakopano. Istražujemo najužasnije zločine počinjene protiv drugih ljudskih bića. Zatočeništvo, oduzimanje svake slobode, manipulacija, kontrola, okrutnost, ubistvo. “

Recenzija by Dragana Stojanović