Monday 6 November 2017

Miloš Žeželj - Nedodirljivo


Izdavač - PUBLIK PRAKTIKUM
Unattainable by Milosh Zezelj
★ ★ ★ ★

"Svi se nekada zaljubimo, a kada se to desi prestajemo da ispitujemo život i počinjemo da razmišljamo srcem koje je budalasto hrabro."


Preselivši se sa majkom iz Švajcarske u Srbiju radi studiranja, Adam Kristakis pokušava da se sabere i dovede u red svoj istumbani život. 


Jednog dana šetajući beogradskim ulicama u potrazi za fakultetom, doživljava saobraćajnu nesreću. Umesto smrti, susreo je svog anđela čuvara Karolinu. I u sledećem momentu se budi u bolnici, misleći da je Karolina san. No, ipak postaje opsednut sa njom, zamišljajući je kao nešto što je nemoguće držati, dodirnuti, uhvatiti. Ne odriče se svog sna. 
Zatim je sretne na fakultetu, upoznaje je ali se Karolina svo vreme pravi da ne zna o čemu Adam priča.  Adam je privučen njom ne samo fizički, već i na nekom dubljem, unutrašnjem nivou. Karolina je zagonetka za njega, nije siguran dal ga ona pozitivno ili negativno uznemirava, i pokušavajući da je odgonetne, sve više se upliće u mrežu zvanu ljubav.

"Pitam te sada Adame, šta bi uradio ako bi se zaljubio u nekoga ko nije ljudsko biće? Barem ne u potpunosti. I šta bi uradio ako je ta osoba anđeo? Tvoj anđeo čuvar? Koliko daleko bi išao da spaseš ljubav koja je toliko vanzemaljska, da je gotovo nedodirljiva?"

No, gde je anđeo čuvar, tu je i anđeo smrti. A Adamov anđeo smrti pokušava da ga ubije. Tada Adam saznaje ko je i šta je Karolina, a ona sa svojom porodicom (da, naš anđelak ima porodicu - otac, majka i brat Dominik) na sve moguće načine pokušava da spase Adama i ne odustaje od svoje ljubavi. 

"Jednom izazovi mladu ženu, i ona će znati da osvoji čitav svet." 

Hoće li njihova veza, njihova ljubav, uspeti da prebrodi sve opasnosti i prepreke? Nije lako, ali se žestoko bore jedno za drugo, bez obzira na posledice koje će ova neobična, nesvakidašnja veza da izazove. 

"Da li kršimo neku vrstu pravila osećanjima koje gajimo jedno prema drugom?" 
"Ne samo jedno. Zapravo, kršimo sva moguća pravila. Ovo će izazvati mnogo problema." 
"Ovo je vredno svih mogućih problema." 


Ja sam od onih koja nekako uvek zaobilazi domaće autore, al ovu svakako nisam htela da zaobiđem, jer ANĐELI - moji miljenici. 
Ovaj put imamo ženskog anđela, koja mi je baš bila badass u knjizi, divna, predivna, al mislim da autor čak i nije pokazao njen pun potencijal. I ono što mi se izuzetno dopalo ovde je da ženska za promenu uzima sve u svoje ruke i pokušava da zaštiti svog muškarca. 
Adam, smrtnik,... joooj Adame, toliko te volim, iako si šeprtlja, smotan, tužan, zbrkan, bespomoćan, zbunjen, sexy, sladak, divan 😍 
Dopalo mi se što autor nije nagurao mnogo likova u priču - Tu su Adam i Karolina kao glavni likovi, Adamova majka, Karolinini otac i majka, brat Dominik (takođe anđeli) Dominik me je zaintrigirao, mnogo je misteriozan, i u ovom delu čak i mnogo zanemaren. 
Sviđaju mi se imena likova, zaplet koji je autor napravio, i priče i legende koje je utkao u knjigu. 
Radnja mi je na dosta mesta bila prebrza, ostale su neke rupe, misterije i tajne. Ali ako sam dobro razumela autora, da planira još dva dela, tako da se nadam da će popuniti ovo što je ostalo nedorečeno i nejasno.
I božeeee,... nema vrućih scena, nema! Ima malo ljubljenja, držanja za ruku, maženja. Da, smeta mi to, znate me 🙈 👀
I sad me ovo podseti na par poruka koje sam dobila u poslednje vreme u inbox na stranici, o tome kako slabo dajem preporuke za decu i tinejdžere. Pa evo, ovo je idealna knjiga za taj uzrast, a i za nas koji smo deca u duši 😉

Autor je uspeo da me zadivi i baci u razmišljanje sa par rečenica o tome šta je ljubav, tako da rečenica "Šta je ljubav?" sa punim pravom stoji na korici njegove knjige ❤ 
Btw, i originalna i srpska naslovnica su predivne ❤ 

"Kada te ljubav natera da počiniš greške, tada znaš koliko je ta ljubav jaka." 


"Srce koje voli je najjači strah smrti."